Aside

Мит ли е “подсъзнателната реклама”?

Митовете за ефекта, който има “подсъзнателната реклама” или “25-я кадър” върху човешкото подсъзнание и желанието на потребителите да купуват дадени продукти продукти и да предпочитат някои брандове пред тези на конкурентите започва през 1957г. Филмът “Пикник” става емблематичен за маркетинг индустрията, а маркетинг специалистът Джеймс Викари оставя своето име в историята. По време на всяка кино прожекция той поставял в прожекционната на механичния апарат за диапозитиви и прожектирал върху екрана думите “Пий Кока Кола” и “Яж пуканки” за 1/3000-на от секундата на всеки пет секунди. Отчетени са 18,1% ръст в продажбата на Кока Кола и 57,8% ръст в продажбата на пуканки.

Когато Викъри публикува резултатите от експеримента и обявява публично, че е провел подобен тест за увещаващата сила на “скритите послания”, публичността реагира изключително остро и параноично, задавайки си въпроса за какъв друг тип убеждения биха могли да се използват “скритите послания”.

Следват редица доклади, анализи и опревержения, които продължават и до днес, чиято еднствена цел е да убедят потребителя, че споровете за наличие и използване на “скрита реклама” са неоснователни и безпочвени.

И до днес няма изрична забрана за използването на “скрити рекламни” послания в клиповете, които гледаме всеки ден.

Американската асоциация по психология обявява подсъзнателното рекламиране за “объркващо, двузначно и не така ефективно като традиционното рекламиране”.

Преди няколко месеца BMW решиха да повторят експеримента на Джеймс Викари. Вижте какво доказа техния “flash projection”.

Мит ли е “подсъзнателната реклама”? Преценете сами.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Наистина би било доста интересно да се види наживо този ефект, но определено звучи изключително интересно :)

 2. Ивелина Атанасова says:

  Интересно и малко плашещо. :)

 3. Да би било плашещо да прекалят и да не може да заспиш без да изгледаш дозата си реклами със затворени очи :)

 4. В Америка от доста време има закон за забраната на 25-ти кадър в рекламата.В Българи и в доста европейски страни няма такъв закон, поне така ни разказа преподавател по маркетинг в ИУ Варна когато бях студент.

 5. За мене подсъзнателните реклaми (25ти кадър) не са мит. За разлика от съзнанието, подсъзнанието забелязва всичко. Ако например четете книга,прочитате една страница-подсъзнанието помни всяка думичка от страницата дословно.Естествено тази памет не достига до съзнанието и след кратко време се забравя и точно заради това,не е нужно да видим 25тия кадър, за да може той да въздейства на психиката ни. Интересно ще ми е някой да сподели своята история, в случай, когато са му въздействали чрез “подсъзнателна реклама” ..?

 6. Ивелина Атанасова says:

  Ина, не съм убедена, че съзнаваме кога сме подложени на “подсъзнателни реклами”. Ако не разгледаме филмите или рекламите, които гледаме всеки ден, кадър по кадър, няма как да сме сигурни кога и кой, за съжаление.

 7. Ивелина Атанасова says:

  Няма, защото смятат 25-кадър за “измислица”. Не съм убедена дали и в САЩ нещата са регламентирани, предвид становището на Американската асоциация по психология?!

 8. Ето ви малко повечко по темата, за тези, които се интересуват. Една стара статия, която бях намерил преди време. :)
  http://www.pravoslavieto.com/news/2003/skriti_sataninski_kadri.htm

 9. Ивелина Атанасова says:

  “Иван коментира, че проблемът с монтирането на кадрите бил чисто технически.”

  Щях да се учудя на различен коментар.

 10. Милена Герогиева says:

  Всъщност в САЩ реклами скрити в 25-тия кадър са забранени със закон! Но пишещия не разкава историят до край! Срещу “провеждащия” експеримента има заведени дела и е била изисквана рекламата и лентовия материал! Такъв не е представен в съда и се оказва, че такъв експеримент никога не е бил провеждан! Или поне не от човека, който твърди! Всъщност Джеймс Викари се оказва един голям измамник!

 11. Ивелина Атанасова says:

  Здравей, Милена, всъщност аз самата не знаех за този край на историята, много ти благодаря, че я сподели.

  За съжаление обаче съм склонна да повярвам, че Джеймс Викъри е бил “помолен” да не представи доказателствен материал и да експериментът да бъде заклеймен като “недействителен,” някак си по-удобно би било.

 12. Wermillion says:

  Подсъзнателните реклами не само, че не са мит, но и реално са доста ефективни. Ефективността идва именно от това, че ти е рекламиран продукт или мнение на много дълбоко подсъзнателно ниво и ти дори не усещаш как се превръщаш в таргетиран купувач.

 13. “Продуктово позициониране”, ама интелигентно направено, винаги съм била фен. :)

Switch to our mobile site