Aside

Селф-маркетинг по френски

“Въображението поощрява напредъка и поставя началото на еволюцията.”
Алберт Айнщайн

Понеже започнах темата за “намирането на работа” и ролята на интернет за това, смятам, че най-удачният и най-пресният успешен пример за това е историята на французина Ален Гютон.

Случвало ли ви се някога отчаяно да се нуждаете от (нова) работа, а никой да не откликва на автобиографията ви и да не ви кани на интервю? Е, в подобна ситуация попаднал и французина Ален Гютон.

На 44 години, след седем месеца безуспешно търсене на работа, бившият маркетинг директор Ален Гютон решава да “промени  правилата на играта” и да създаде работна борса, в чиито център е той самият. Създава уеб сайта: http://www.me-recruter.com, профил в Twitter, разпространява видео-файлове, които го представят в най-добрата му светлина, поставя два големи билборда на околовръстния път в Париж и  наема зала 8 в Порт де Версай (Париж). Наетата зала е с площ от 5000 кв.м. Желанието му е да покани потенциалните си работодатели на среща.

Срещата е насрочена за 8-ми февруари, 2011г. Пристигат двама потенциални работодатели, за съжаление Ален Гютон не подписва трудов договор с нито един от тях.

И все пак – инициативата струва на Ален Гютон едва 600 евро. Действителната себестойност на кампанията надхвърля 70 000 евро – разликата е събрана от дарения. Кампанията привлича широк обществен интерес и е детайлно отразена в медиите.

Типично по френски – щуро, но оригинално, не случайно французите са едни от най-добрите професионалисти в рекламата по света. Вие какво мислите?

Цялата история на Ален Гютон може да проследите в блога му: http://www.me-recruter.com/le-blog/

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. За съжаление, не знам френски и ми е трудно да преценя съдържанието, но като идея и смелост е едно страхотно начинание… Наистина му се възхищавам, защото самата аз наскоро преживях подобен селф-проект и знам с какво се е сблъскал!

 2. а как завършва исторята или в момента се развива?

  Типично по френски – щуро, но оригинално

  Ето още едно доказателство

  в моя блог писах за история на французин от Марсилия, който също проявява творчество при търсене на работа, чрез малка маркетингова измама: http://bit.ly/glExQi

 3. Ивелина Атанасова says:

  Поли, хрумването му е уникално. И аз не разбирам нищо от френски, но като минеш сайта през translate.google.com и се “хваща” смисъла. Какъв селф-проект, нищо не си писала по темата?

 4. Ивелина Атанасова says:

  Доколкото успях да разбера от най-новите му статии, още търси. И все пак, вече е известен.

 5. Селф-проект по промяна на компанията чрез оригинално търсене на работа… Интересен и полезен experience :)

 6. Ивелина Атанасова says:

  Разкажи малко де, Поли. Статия няма ли да пишеш по темата?

Switch to our mobile site