Aside

Сун Дзъ в бизнеса

бел.р. Автор на статията е гост-блогър Борислав Григоров.

Запознах се с Борислав в интернет – травиялно за специалист по интернет маркетинга и комуникации. Хареса ми “страстта”, която влага в писането. Винаги съм харесвала емоционалните хора.
Освен това е много позитивен и свеж. Когато го помолих да напише статия като гост-блогър за MarkBit.net, той направи асоциация между нашумелия напоследък български хитов телевизионен сериал “Стъклен дом” и придобилия популярност Сун Дзъ и избра да направи паралел между неговите принципи за водене на война и принципите, чрез които можем да накараме хората да харесват нашата марка.

“С тези пет условия следва да се съобразява всеки военоначалник. Който ги познава, ще бъде победител. Който не ги познава, ще претърпи поражение,” се казва в книгата на небезизвестния Сун Дзъ – “Изкуството на войната”.

Въпреки заглавието на творбата и обсъжданата военна тематика, в нея се крият множество приложими техники и стратегии за бизнеса. Открих, че четейки “Изкуството на войната”, все едно чета съвременен наръчник по маркетинг и публични комуникации.

Кои са тези пет условия, за които стана въпрос в началото и как бихме могли да интегрираме “Изкуството на войната” в маркетинговия си микс?

“Изкуството на войната  е в зависимост от пет постоянно действащи сили, които трябва да се вземат под внимание при оценките за условията на бойното поле,” съветва още Сун Дзъ. Те са:

Моралният закон

В книгата моралният закон е представен като абстрактно явление, което кара народа, да бъде всецяло предан на своя владетел.

В превод на езика на бизнеса, въпросният владетел са хората, с които работите. Потърсете информация за Винийт Наяр – новият Питър Дракър, както го определя бизнес обществото. Той извежда изцяло ново “учение” за управлението на организацията. Поставя не клиента, а работника в центъра. Неговата теза е,че мениджърите трябва да докладват за работата си на работниците, а не обратното. Така всеки във фирмата знае какво се случва. Хората се чувстват важни и отговорни за развитието на общото. Помислете само колко мотивиращо би ви подействало, ако шефът сподели с вас какво е направил, за да постигне ръст в пазарния дял на компанията. Освен всичко друго, вашата работа има основен принос за решенията, които взема и действа инспириращо, както за него, така и за всички останали. Какво по-хубаво от едно “Радвам се, че работите за нас”.

Небето

“Небето е израз на нощта, на деня, студа и жегата, времето и сезоните”.

Става въпрос за адаптивност и адекватност на реалността. Едно качество, което ни насочва към съвремието и новите възможности за общуване. Все повече ще се усеща нуждата фирмите да бъдат “социални”. Но не просто социални, тъй като всички вече имат регистрации във по-известните платформи, но и изобретателно-социални. Клиента трябва да печели, от това, че ви познава, а това ще стане, ако сте гъвкави и следвате новостите. Защото едва ли дете на 10 години днес би се зарадвало на колело. Съвсем друго е да получи iPhone или скутерче. Затова не “отбивайте” номера, защото това само ще навреди на имиджа, вместо да помогне.

Земята

“Земята включва разстоянията – близки и далечни, заплахите и сигурността, откритите пространства и тесните проходи; вероятностите за живот и смърт”.

Затова анализирайте. За да успеете, трябва да опознаете себе си, противника и полето, на което ще водите “битката”. Така бихте могли да реагирате навреме на измененията. Да предусещате действията на останалите участници на пазара. Освен това ще имате представа как да разпределите силите си така, че да покрият повече военна площ и да завладеят по-големи територии – повече клиенти. Земята е всичко около вас – познайте я и ще бъдете подготвени.

Пълководецът

“Пълководецът олицетворява добродетелите на мъдростта, искреността, великодушието, мъжеството и точността”. Неща, които важат в пълна сила, както в живота, така и в бизнеса.

Бъдете честни и почтени. Няма нищо по-привличащо от автентичния и честен бизнес, особено във времена, когато хората няма на кого да се доверят. А те търсят точно това – доверие. Искат не просто да купят, но и да се покажат, да споделят и да бъде одобрен избора им. А къде могат да споделят? Помислете. Жокер – Лице е, ама не точно. Книга, ама не точно. Що е то?

Ред и дисциплина

В книгата пише, че редът и дисциплината се изразяват в устройството на войската в подходящи подразделения, подреждането на командирите по сан, поддържането на пътища, по които обозите да достигат до армията, контролът върху войската и разходите. И особено внимание ще обърна върху поддържането на пътищата, което на езика на бизнеса означава непрестанно подържане на каналите за достъп до пазара, до клиента. “Поддържане” тук е ключова дума! Отново един пример от виртуалната реалност (което по своята същност е оксиморон, но не и на практика) са виртуалните мрежи, чрез които можем да достигнем до клиентите си по “най-дръзкия”, но и същевременно най-елегантния начин.

И за финал един последен цитат. “Войната обича победата и не обича продължителността.”. Затова, не правете всичко, което е модерно, само защото е модерно. Така има опасност от неглижиране на съответния похват и пагубни последствя. Вместо това правете нещата практично и ефективно. Без излишни движения. Бъдете умни и преценяйте кое е полезно и кое не за вашия бранд. Тогава се съсредоточете върху него. Така ще постигнете победа.

Автор:
Борислав Григоров е студент, първа година в УНСС. Учи Икономика и бизнес. Не обича понеделниците и липсата на социална оправност и логическа последователност у подрастващото население.  От 14-годишен се занимава с дизайн, като влечението му впоследствие прераства в неспирно любопитство и желание за реализация в рекламния бранш. Разбирайки същността на мощните рекламни и PR инструменти, Борислав решава да се впусне в изследване на маркетинговите похвати и пазарните сили, които определят потребителския избор, тъй като често пъти той е попадал в ролята на тяхна безпомощна жертва.

Впоследствие планира реализация в сферата на частния бизнес. Обожава да чете книги на психологическа тематика. Чете с интерес и икономическа литература. Любима книга – “Всякакви, но не!стандартни” на Аня Фьорстер и Петер Кройц. Отскоро вписва блог на тема всичко за успешеня бизнес и формиране на мениджърски качества и лидерски умения. Рус е. Сини очи. Обича да пожелава успех. Успех! :-)
Блогът му е: www.borislavgrigorov.com.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

  1. Rosy says:

    Много интересна статия. Поденсена по оригинален начин.

  2. Практическите занимания се провеждат на ул.,,Васил Априлов,,7,в магазина за чорапи.

  3. Само ‘маркирам’, че се пише тривиАлно :) и да похваля статията, естествено! Поздрави!

Switch to our mobile site