Aside

Тайната на маркетинг-успеха, част 1

key of successЕдна седмица преди семинара на проф.Филип Котлър в България (23.09.2009), Тодор Христов  от “Нова Визия” и Дима Костова, изпълнителен директор на LifeTime Events, организатори на визитата и семинара на Котлър у нас организираха състезание за спечелването на 2 безплатни регистрации за семинара. Условието беше да се измисли най-интересния въпрос, който организаторите да зададат на  проф.Филип Котлър в рамките на събитието.

За съжаление не спечелих, защото явно въпросите ми не са били толкова оригинални, но мен искрено продължава да ме интересува “как малките стават големи”. Интересува ме “Какъв е ключът към успеха?”

Така че попитах Google, а Google знае всичко :-)

Предлагам ви кратка извадка с маркетинговите тайни за успешен бизнес на световно известните имена в маркетинга. Дано ви подействат поне толкова вдъхновяващо и зареждащо с нови идеи, колкото бяха за мен.

КАК ДА СПЕЧЕЛИМ И ЗАДЪРЖИМ КЛИЕНТИТЕ СИ?

 • Seth Godin, SethGodin.com – “Правете обещания и ги спазвайте, защото това се превръща в обществено пазена тайна.”
 • Jackie Huba, Church of the Customer – “Очаровайте своите клиенти – законът за успешни продажби. Това е най-видимата част от политиката на фирмите по отношение нейните клиенти и същевременно е най-слабо изследваният принцип, а всъщност най-бързо развиващите се компании дължат своя успех именно н маркетинга “от уста на уста”.
 • Jonathan Fields, Awake at the Wheel – “Решете дали искате да работите, за да задоволите собственото си его или ще го правите, за да изхранвате семейството си. Можете да използвате скъпи рекламни кампании с цел създаването на имидж, но скъпата реклама, с редки изключения, няма да ви донесе повече  приходи в банковата сметка или храна на  масата … да не говорим, че дребният и среден бизнес изобщо не могат финансово да си позволят една скъпа рекламна кампания. Моят съвет е в началото да инвестирате в безплатен PR и в маркетинг, на който можете да измерите ефективността, защото за вас е важно да знаете какъв приход ви носи всеки долар, изхарчен за маркетинг” (основен принцип на Guerrilla маркетинга)
 • Toby Bloomberg, Diva Marketing – “Забравете всичко, на което са ви учили майка ви или учителите ви. Златното правило (“Отнасяй се към другите по начина, по който желаеш да се отнасят към теб”) не важи,  когато разработвате маркетингова стратегия. Клиентите ви не желаят да бъдат третирани по начина, по който вие желаете да се отнасят с вас. От изключително значение е да сте наясно, че нуждите, които имат клиентите ви се различават коренно от вашите нужди. За да отговорите на очакванията им трябва да проучите техните стойности, нужди и очаквания. Ново “златно правило” в маркетинга е да действате спрямо клиентите си според начина, по който те БИХА искали да бъдат третирани.”
 • Scott Shane, автор на“Illusions of Entrepreneurship” (линк към книгата в Google Books)– “Данните показват, че голяма част от бизнесмените се конкурират по отношение цената на своите продукти и услуги, но поннижаването на цената в общия случай води до влошаване на качеството.Новото поколение компании се конкурират далеч по-удачно на равнище услуги, качество или в други измерения”
 • Tim Berry, прогнозиране и планиране – “Един от най-скъпите маркетинг-митове е че понижаването на цената води до увеличаване на продажбите. Този принцип може и да е валиден, когато става дума за природен газ или бензин, но в никакъв случай не е общовалиден принцип, който може да се прилага от всички фирми. Просто се запитайте: Посещавате ли най-евтините ресторанти в града? Купувате ли непременно най-евтините дрехи? Когато си купувате кола, купувате ли задължително най-евтината? Цената е енай-ефективният показател за качеството, което трябва да очаквате”
 • Andy Birol, автор на “The 5 Catalysts to 7 Figure Growth” – “В желанието си да спечелят клиента голяма част от маркетьорите се стараят да надхвърлят очакванията му. Всъщност далеч по-важно е да притежават умението да питат и слушат, за да разберат какво точно очакват клиентите им – ако  конкретно на всичките им очаквания ще постигнете далеч по-добри резултати.”
 • Drew McClellan, Drew’s Marketing Minute – “Правете по-малко. Един от най-заблуждаващите аспекти в маркетинга е че комбинирането на различни маркетингови тактики в маркетинг плана биха довели до желания успех. За съжаление това е грешка.

Много от маркетьорите грешат, когато си мислят, че прилагането на повече различни маркетинг-тактики води до по-бърз успех. Всъщност това е безкрайно погрешно схващане.

Ще имате далеч по-голям успех ако направите по-малко неща, но ги приложите по правилния начин. Изберете си  3-4 тактики, които смятате, че са удачни за аудиторията, която ви интересува и ги приложете, но ги приложете по нов нестандартен и креативен начин. Бъдете различни.

100% последователност. 100% възможност за приложение. Направете по-малко, но го направете качествено.”

СПОДЕЛЕТЕ СВОЯТА ТАЙНА

Готови ли сте да споделите вашата най-голяма тайна за успешен бизнес?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Здравей Иве,

  Успехът на маркетинга, а оттам на целия бизнес е различен за свеки един бизнес. Както си написала – да си 100% различен, е един от ключовите фактори.
  Друго, което пише David Scott в книгата си за новите правила е да “изработиш”, проучиш раличните типажи buying persons и на базата на това да разработиш интернет стратегията си. Когато “уцелиш” мястото, където са твоите клиенти, когато говориш на ТЕХНИЯ език и когато създаваш 100% полезно съдържание, отговарящо на техните нужди, със сигурност си на правия път.

  Ние в компанията нямаме тайна, опитаме се да прилагаме новите правила, на както знаем резултатите идват с времето.

  Поздрави

  Лидия
  http://effective-web-collaboration.blogspot.com/

 2. Ивелина Атанасова says:

  Котлър, и не само, обяснява, че в маркетинга стратегиите за правене на бизнес и прилагане на маркетинга са две:
  1.Да пуснеш продукт на пазара, който след това да маркетираш и посредством реклама да стимулираш продажбите му или
  2. Да проучиш пазара и клиентите си и да създадеш продукт, който толкова истински да отговаря на техните нужди и потребности, че да се продава сам

  Въпросът е че къммомента конкуренцията на пазара е толкова силна, че ДА, за да те забележат и твоите продукти да изпъкнат над тези на конкурентите трябва да си нестандартен

 3. [...] част 1 великите умове на маркетинга споделят своите тайни [...]

 4. В този смисъл бих добавила, че има две нива на нестандартност – да имаш нестандартен продукт в смисъл на иновативен, предлагащ нови стойности, и да правиш нестандартен маркетинг, който да те отличава от конкурентите (това е възможно и ако продаваш съвсем стандартни продукти като прах за пране или тоалетна хартия).

  Най-доброто съчетание, с възможности за най-добри резултати и висока печалба е може би съчетанието нов продукт – нестандартен маркетинг. Това е мечтата ми като маркетьор и в тези води аз плувам най-добре.

 5. Ивелина Атанасова says:

  Ти затова си толкова успешен такъв :-)

  Пример за нестандартен маркетинг на стандартен продукт, тук …..

 6. [...] четох коментара на Поли към “Тайната на маркетинг-успеха, част 1” си дадох сметка, че отдавна не съм пускала примери [...]

 7. [...] на най-добрите съвети за постигане на успех в маркетинга и в комуникациите, част 3 е посветена на интернет и [...]

 8. [...] живеем се менят и това неминуемо засяга икономиката. Проф. Филип Котлър говори за това, че живеем във времена на [...]

Switch to our mobile site