Aside

Тайната на успеха, част 2-комуникация

MoneyKey

Вчера започнах публикуването на поредица от статии на тема “Тайната на успеха”.

В част 1 великите умове на маркетинга споделят своите тайни за маркетинг-успеха. Днес темата е

КОМУНИКАЦИЯ И ОБЩУВАНЕ

 • Scott Ginsberg, That Guy with the Name Tag (тук можете да изтеглите книгата му: Make a Name for Yourself)  -  “Вместо визитна картичка (business card), използвайте картичка, която изразява вашата философия за бизнес. Запитайте се как ли би изглеждал света ако всички хора следваха вашите съвети ……. и ги напишете. Напишете на хубав, дебел, ламиниран картон вашите съвети за успешен бизнес, добавете име, адрес за контакт и снимка, добавете вашите цветове и …. Дайте тази картичка НА ВСЕКИ. Вашата визитка ще бъде толкова различна и нестандартна, че никой няма да я изхвърли. Напротив. Нека визитката ви бъде най-мощният ви маркетинг-инструмент. За мен това беше равносилно на сключени сделки за над 50 000 долара.”
 • Brian Moran, издател на Small Business Edge – “По-малко означава повече: В днешни дни клиентите са облъчвани от хиляди рекламни съобщения ежедневно. За успеете да се издигнете над “рекламния шум” и за да забележат рекламата ви, трябва да грабнете вниманието им мигновено и да го задържите като им дадете за какво да се хванат. Трябва да умеете да казвате всичко най-важно за вас и за бизнеса си в рамките на 25 думи или по-малко. Ако сте “хванали на кукичката”  потенциален клиент, той с удоволствие ще ви попита за повече информация.”
 • Yvonne DiVita, WME Books – “Най-добрата, най-ефективната маркетинг-тайна е: Работете с ентусиазъм. Аз поддържам блог, участвам в различни офлайн семинари, говоря пред публика и отговарям лично на 95% от електронните съобщения, които получавам … и винаги, когато правя, което и да е от тези неща аз действам като един съсредоточен, ентусиазиран  и усмихнат човек. Не е нужно да се преструвам, защото аз наистина работя с ентусиазъм, наистина се впечатлявам от хората, с които работя и от начина, по който работим заедно. Основно мое бизнес правило е да вземам повече визитки, отколкото раздавам – предпочитам да комуникирам с хората посредством  лични бележки, които им пиша по-късно. В тези бележки им  давам информация за нови продукти или някакви нови услуги. В общия случай това не води до сключването на нови сделки, но и не това е идеята. Тези лични обращения целят по-скоро  да дадат някаква идея или съвет.  Предоставянето на безплатна информация впечатлява хората и те ме запомнят. Ето защо ме препоръчват. По-голямата част от моите клиенти са станали станали такива, защото някой ме е препоръчал. Аз не инвестирам директно в маркетинг, защото моят най-добър маркетинг-инструмент е ентусиазма, с който работя. Това е моята запазена марка и хората го оценяват – маркетингът “от уста на уста” е най-успешният маркетинг.”
 • Siamak Taghaddos, GotVMail Communications – “Хората се дразнят от това, че постоянно някой им  продава нещо. Ако това им харесваше те щяха да прекарват цялото си свободно време в автомобилнните салони. Вместо да им продавате, информирайте своите клиенти – това ще им допадне  повече. Ще намерите най-добрите си (най-лоялните си) клиенти сред тези, които на  които сте предоставили информаци за своите продукти, тези, които сте обучили и те са преценили, че именно това, което вие предлагате е продуктът/услугата, от който се нуждаят.

Проспектите, които използвате, за да продавате своите продукти/ услуги не образоват вашите клиенти за ползите, които им предлагате. Възможно е дори клиентите ви да останат разочаровани, защото техните очаквания са се разминали с това, което са закупили. По този начин едва  ли ще спечелите лоялността на клиентите си. А това е изключително опасна и негативна перспектива пред вашия бизнес, особено в ерата на интернет и социалните мрежи.”

 • Michael Port, автор на книгата“Book Yourself Solid(линк към книгата в Google Books)– “Всички продажби започват с разговор. Един обикновен и безкрайно прозаичен разговор. Дали това ще е разговор, който се води между вас и ваш потенциален клиент или между някой от вашите клиенти и човек, който ще ви препоръча. Ефективният цикъл, който води до “затваряне на сделката” започва, когато превърнете този първи разговор във връзка, основана на доверие между вас и потенциалните ви клиенти. Всички знаем, че хората купуват от фирми, които харесват и на които вярват.”
 • 78% от потребителите вярват повече на препоръки и мнение, което са прочели в социалните мрежи, отколкото на рекламите).

 • John Battelle, Searchblog – “Най-добрият съвет по отношение маркетинга на една фирма е да инвестирате времето си в получаване на обратна информация от вашите клиети, дори и ако тяхното мнение е отрицателно. Именно тази тайна стои в основата на изграждането на фен-група от “евангелисти”, които да пропангандират за вас и вашия бизнес ….”

СПОДЕЛЕТЕ СВОЯТА ТАЙНА

Готови ли сте да споделите вашата най-голяма тайна за успешен бизнес?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Иве, поздравления за този пост! Толкова много се пише за важността на комуникациите в маркетинга и толкова малко хора владеят тази сила на практика, че е необходимо непрекъснато да се учим и учим, и разбира се – да не се отчайваме, ако нещо не върви и непрекъснато да се опитваме да намираме нови пътища към сърцето на клиента!

  Аз бих добавила към изброените маркетинг гурута една велика книга на Сет Годин по въпроса – “Маркетингът на позволението”. Препоръчвам я на всички, които чувстват, че е трудно да попаднеш на клиенти, които желаят да слушат непрекъснато и с удоволствие какво вие продавате…

 2. Ивелина Атанасова says:

  Факт! Книгата и принципите, заложени в нея си залужават да бъдат прочетени ….. и по-важното приложени!!!!

 3. [...] съвети за постигане на успех в маркетинга и в комуникациите, част 3 е посветена на интернет и интерактивния [...]

 4. Usdating says:

  Blogged about it, linked to it, and for good measure threw in a Digg as well. Thanks for the effort.

Switch to our mobile site