Aside

Борил Богоев пред markbit.net “Афилейт маркетингът е перфектният страничен доход”

Интервюто с Борил продължава линията на съвети “Как да печелим от интернет“. Избрах разгорите с него, защото е от типа хора, “които си разбират от работата” ( негов е блога: internet-profits.net), а за мен е важно статиите, които публикувам тук да са най-вече полезни.

Борил освен това е един от авторите (и мои съавтор) на Блогопедия и освен това съвсем скоро завърши първата българска афилет мрежа (ако някой знае и други ще се радвам да сподели).

1. Кой е Борил Богоев, от кога се занимава с affiliate маркетинг, как се запали по идеята?

Обичам да се определям интернет предприемач, т.е. инфопредприемач. За първи път се докоснах до уеб дизайна през далечната 1999 година, когато започнах да правя сайтове за рекламната агенция, в която тогава работех като графичен дизайнер.

А с интернет маркетинга, афилиейт маркетинга и онлайн бизнеса за първи път се сблъсках през 2002 г, като продължение на интереса ми към домашния бизнес. Малко преди това попаднах на ключовата – за моята интернет бизнес кариера – книга на Дан Кенеди „How to Make Millions with Your Ideas: An Entrepreneur’s Guide”. В нея имаше цяла глава за бизнеса с информационни продукти, като никъде дори не се споменаваще Интернет. От там се запалих по този тип бизнеси – информационните.

2. Факт е че в България affiliate маркетинга често се свързва с „пирамидалните” структури, нашумели през 90-те, защо affiliate програмите не са „пирамида” и какво всъщност е affiliate маркетинг, affiliate партньорство и affiliate програма? И основният въпрос, как affiliate програмите могат да ни помогнат да спечелим активи от присъствието си в интернет?

Това схващане за афилиейт маркетинга, че има нещо общо с пирамидите, е изцяло погрешно и се дължи на неправилно употребявана терминология или просто не познаване на ситуацията.

Афилиейт програмата е просто търговска система – административна, маркетингова и техническа – която позволява на хора, които имат определена аудитория (като читателите на даден блог например) или имат достъп до такава (чрез PPC маркетинг или по друг начин) да помагат за продаването на продуктите и услугите на търговците, участващи в тази система.

Срещу тази помощ, афилиейт партньорите получават определена комисионна.

Афилиейт програмите не са пирамиди – нямат нищо общо с тях. Пирамида е когато за да влезете в моята система, аз ви искам пари, с които пари плащам комисионните на членовете на системата от по-горните нива. При афилиейт програмите няма нищо подобно. Вие всъщност се човек, който използва влиянието и умението си върху определена аудитория, за да я „подгрее” с цел тя да си купи от даден продукт или услуга.

Афилиейт програмите не изискват от вас да продавате продуктите / услугите и да имате магазин или нещо подобно. От вас – като афилиейт партньор – се очаква да осъществявате процес, наречен “online pre-sales”. Това означава просто да предразположите своите читатели, да ги запознаете със съответните продукти и услуги, след което да ги препратите към определена страница на сайта на търговеца. Това е всичко.

Афилиейт маркетинг е целият процес по включването ви в афилиейт програми, промотирането на определени продукти и получаването на комисионни за вашите усилия. Изразът „афилиейт маркетинг” представя твърде широко понятие, но по същество включва следните основни дейности:

 • Осигуряване на трафик към определени страници на вашия сайт (landing pages).
 • Предразполагане и запознаване посетителите на тези страници с продуктите и услугите, които промотирате.
 • Препращане „подготвените” („подгрети”) потенциални клиенти към специална страница на търговеца.

За осигуряването на трафик, можете да използвате най-различни методи, като:

 • Оптимизация на сайта ви за търсачките.
 • Pay-per-Click реклама.
 • E-mail маркетингови стратегии.
 • И много други.

Предразполагането и запознаването на посетителите се осъществява основно чрез умело представяне на информацията, както и предоставяне на цялата информация, от която те имат нужда, за да вземат решение за покупка и да се настроят на тази вълна.

Колкото до препращането към сайта на търговеца – то става със специален линк, наречен просто „афилиейт линк”. Този линк съдържа в себе си съответните идентификатори, които позволяват на сайта на търговеца да се отчете, че даденият посетител е изпратен от вас и по този начин да ви се начисли комисионна, ако той направи това, което се очаква от него.

Как могат да ни помогнат афилиейт програмите да спечелим ли? По много начини. Всеки, който разполага с много приятели в социалните мрежи, блог, портал или друг сайт, голям имейл списък или просто добри умения в PPC и/или SEO, може да се включи в една и повече афилиейт програми и просто чрез писането и предоставянето на линкове на своята аудитория, да печели от продажбите на продуктите на търговците. Без да има магазин, без да комуникира с клиенти, без да се грижи за онлайн разплащания и други. Наистина, афилиейт маркетингът е „най-лесният” домашен бизнес. Това не означава, че от вас не се изисква работа – без това не може, но той е с пъти по-опростен като дейности и като модел от създаването на онлайн магазин, например, или от стартирането на „офлайн бизнес”.

Нещо повече, афилиейт маркетингът може да се практикува през свободното време, през уикендите, след работа или дори по време на работния ден, когато скучаем или не ни се работи за шефа. Това е перфектният страничен доход и е „грехота” да не се използва тази възможност.

3. Трудно приложимо ли е affiliate партньорството – нужни ли са ни технически познания и софтуерни умения, за да се възползваме от affiliate програмите?

Както споменах и в отговора на предишния въпрос, афилиейт маркетингът е практически най-простият и лесен вид бизнес. За да започнете да печелите от него, са ви необходими умения от типа – browse-ване в интернет, проверяване на електронна поща и работа с офис продукти – документи и електронни таблици. Разбира се, не са излишни и по-задълбочените технически и дизайнерски познания и умения, но тяхната липса в никакъв случай не е пречка за един успешен афилиейт бизнес.

4. Коя е най-предпочитаната от теб affiliate платформа и какво я отличава от стотиците програми, които се разпространяват в мрежата?

През годините съм използвал най-различни афилиейт платформи и мрежи, като ClickBank, Commission Junction, Neverblue, PayDotCom и други подобни. Ползвал съм също и in-house афилиейт програми за конкретни продукти. Аз лично най-много харесвам ClickBank по няколко причини:

 • Дават  големи комисионни – до 75%. :)
 • Изключително лесно се взема афилиейт линк за промотиране на продукт.
 • Плащат редовно.
 • Спазват строги правила.

Тази мрежа има един голям недостатък и той е, че плащат основно с чек (освен, ако не отговаряш на определени условия), което за нас, българите, означава едно голямо чакане на паричките да дойдат. :-)

Neverblue също са много добри. Те са мрежа от друг тип. Докато ClickBank е pay-per-sale мрежа, Neverblue е мрежа от типа pay-per-action или, както са известни – CPA. Първата плаща, когато помогнеш за продажба, а втората – когато пратените от теб потенциални клиенти извършат някакво действие, като например изтегляне на софтуер, попълване на регистрационна форма и други. Интересното при NeverBlue, както и при други афилиейт мрежи, е че за да участваш се провежда телефонно интервю между теб и твоя афилиейт мениджър от америка. Доста ме разпитваха, за да ме пуснат :-) ) Какви са ми плановете, как ще маркетирам, какъв ми е опитът, кои са ми сайтовете и т.н. Като интервю за работа беше.

5. Как виждаш бъдещето на affiliate маркетинга в България?

По моите наблюдения афилиейт маркетингът, особено този от типа pay-per-sale е много слабо развит. Може би това се дължи на неувереността на потребителите да купуват онлайн (тази тенденция вече се обръща и все повече хора пазаруват по интернет) или пък заради липсата на техническа платформа за реализацията на такава дейност. Не знам каква е причината, но мисля, че именно сега българският афилиейт маркетинг се ражда и му предстои много светло бъдеще. Нека помислим за момент – в момента има поне един милион активни потеребители на интернет в България, а това си е доста голям пазар (макар и малък в сравнение с американския).

6. Кой е последния проект, по който работи?

Всъщност най-новият проект, по който работя в момента е може би – първата в България pay-per-sale афилиейт мрежа, която носи дългото име „Клуб на Младия интернет предприемач” (MIP CLUB).  Ако трябва да цитирам заглавната страница на сайта:

Клуб “Млад Интернет Предприемач” е създаден с цел да помогне на студенти, майки, предприемчиви личности и скучаещи служители да развият множество потоци от допълнителни доходи и по този начин да подобрят финансовото си състояние, да се изградят като интернет предприемачи и – в крайна сметка – да постигнат пълна финансова свобода.

Изцяло заставам зад тази идея! Аз съм горещ привърженик на това хората да работят за себе си и да се борят за финансовата си свобода. Мисля, че афилиейт маркетингът е един от най-приятните начини да се постигне тази цел. Затова мисля, че това ново начинание ще помогне на десетки и – надявам се – стотици българи да постигнат мечтите си.

Клубът на Младия Интернет предприемач ще предоставя – напълно безплатно – изчерпателно обучение и ръководство за реализиране на успешни афилиейт маркетинг кампании. В същото време, членовете на Клуба ще имат достъп до специална платформа, в рамките на която ще се представят определени продукти, които те ще могат да промотират и по този начин да печелят.

Т.е. това начинание има две основни цели – първата е да помага на начинаещите интернет предприемачи със съвети и информация и втората – да им предостави на разположение качествени продукти, които да промотират и да печелят пари от това.

Сайтът стартира преди броени дни и вече има десетки регистрирани членове. Ето го и неговият адрес – http://mip-club.com

Интервюто на Борил Богоев е дадено специално за markbit.net и се публикува за първи път тук! Благодаря за оказаната чест!

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , ,

Switch to our mobile site