Aside

Пламен Петров: Тайната на успеха? Учете се от най-добрите!

Пламен Петров представя себе си като “професионален аматьор”, въпреки че всеки един от проектите му доказва неговия изключителен професионализъм. Той е автор на един от най-успешните български блогове в областта на личностното развитие и стратегиите за достигането на икономически успех – blogatstvo.com, прилага и разпространява идеята за учене през целия живот, безкрайно идеен, позитивен и деен човек, с когото се запознах първоначално в блогосферата, а в последствие успях да срещна на една от неговите лекции във Варна, сега сме и съавтори. Пламен беше инициатор и е основен организатор на проекта “Блогопедия” – книга от блогъри за блогъри, в които разкриваме повече за успешните блог практики и как се създава успешен блог в България.

Пламен Петров е от този тип хора, които всеки иска да познава и с които все обича да комуникира, защото той действително умее да зарежда хората с позитивизъм и вяра в доброто. Това беше и причината да избера именно Пламен Петров и blogatstvo.com за начало на обещаната поредицата от интервюта по повод проекта “Как да спечелим от интернет“.

Пламене, ти си изключително интересна личност и те помолих да направим интервю, в което разкриеш твоите начини за монетизиране на интернет, защото знам твоята история за това как си започнал да пишеш. Би ли споделил и сега, моля те, началото на твоето „професионално аматьорство”?

Благодаря за оценката – още повече, че си напълно права! Само си пропуснала да кажеш, че съм и скромен, но умело го прикривам… ;-)

А сега сериозно. Личностите винаги са интересни – това е част от формулировката на понятието „личност”. Ако не си личност – значи просто си средностатистическа единица в някой държавен документ, като списъците за гласуване, например. И толкова…

Наистина, често се представям с титлата „Професионален Аматьор” (време е да си го напиша и във визитката), но това не е само шега. Както във всяка шега – и в тази има много истина. Цялата идея ми дойде от една не много известна поговорка: „Титаник” е бил построен от професионалисти, а Ноевият ковчег – от аматьори!”.

И наистина, навсякъде около нас е пълно с примери на стойности неща, които са дело на хора, които „не са учили” за това…както и с още повече примери за аматьорщина от страна на „професионалисти” с по 5 дипломи в съответната област.

Колкото и да ми се сърдят някои хора, аз съм (меко казано) скептичен относно качеството на нашето (а и не само) образование  -по принцип – и съм убеден, че в последните няколко десетилетия това качество върви стремглаво надолу. Лошото е, че тепърва ни предстои да усетим най-тежките последици от това, че на политическата върхушка й изнася да не си мърда пръста за образованието (на кой елит не са му необходими тъпи и  овчедушни поданици?!), а гражданското движение в тази насока е все още с истерично писклив и тънък гласец…

За да не е толкова мрачна картината – държа да кажа, че все пак светлина в тунела има. За наш късмет светът наистина вече е едно глобално село (това не значи задължително, че трябва да се държим като пълни селяндури) и за нас – но и за децата ни – вече няма извинение да не сме толкова добри и професионално подготвени, колкото всеки друг „западняк” или който и да е друг.

Будните и кадърни хора намират начини и източници на актуална и полезна информация (в морето от съмнителни съвети и измислени гурута) и се самообразоват и саморазвиват. Това е и пътят който съм избрал за себе си…

Трудно ли е да си успешен блогър – за по-малко от година сайтът ти е достигнал PR 4 според Google, написал си над …. (всъщност колко публикувани статии имаш),  а коментарите в Блогатсво. com са около 1700!?

Хубавите неща винаги са трудни! А БМВ-тата никога няма да се изравнят по цена (и качество!) с Трабантите… ;-)

Да си успешен – не само като блогър, а и във всяка друга област – е въпрос на много фактори. Но един от най-важните е да знаеш каква е цената на желания от теб успех. И да си готов да я платиш. (Всеки знае как да изгради стройно и мускулесто тяло, например. Но не всеки е готов да ходи и да „блъска” във фитнеса по няколко часа – ВСЕКИ ДЕН!)

Същото важи и за моята блогърска „кариера”. Започнах преди по-малко от година, но имах – и продължавам да имам – силно желание да ставам все по-добър. И тук искам да уточня нещо много важно: за мен най-важното е да съм по-добър от вчерашното си „Аз” – а не от някой друг блогър! Съревнованието и – да ме прощаваш за израза, но е много точен – „меренето на пишки” не е за мен. И не ми отива нито на годините, нито на мирогледа…

В този ред на мисли, цифрите, ранговете и позициите в разни класации не ме вълнуват особено много. Наистина. Но за да не проявявам неуважение, ще ти отговоря на конкретния въпрос: до момента,в Blogatstvo.com има публикувани точно 246 статии (които до една са си мои, авторски) и 1524 коментара. Според мен и аз, и читателите ми, можем много повече! ;-)

Как в България може да се печели от интернет?

Нямам готови рецепти. И самият аз съм все още прохождащ онлайн предприемач. Но и в тази област, както и във всяка друга, спазвам един основен принцип: да се уча от най-добрите!

У нас не всеки от успелите онлайн или офлайн предприемачи е склонен да сподели директно и в прав текст „тайните” на своя успех, но умните хора трябва да могат и да четат между редовете.

Освен това, аз ползвам не само родния, но и световния опит. Принципите  на успеха отдавна вече нямат географска или политическа граница. Единственото, което може да ни спре е собствения ни мързел или неумение да си поставяме правилните цели и да ги постигаме.

Предвиждам в скоро време да има и наистина платени рекламни карета в Блогатство.com, както и някои афилиейт програми…но не съм много голям привърженик на платените рекламни публикации. Не мога да си позволя да хваля или рекламирам всяка стока или услуга, за която ми се плаща – бих го сторил само ако тя наистина е полезна за читателите ми и съм лично убеден в това.

Какъв е основния принцип на твоята успехология?

Може би това е принципът „Не спирай да опитваш!”. При мен, като зодия Овен, „Защо пък не?!” винаги е била достатъчна мотивация да опитам нещо ново. И еднократните провали или загуби не са причина да престана да вярвам в крайния успех.

В Америка казват, че 80% от успеха е в това просто да се появиш – да присъстваш, да си там… Ще е наистина нескромно да твърдя, че вече съм успешен блогър…но какъвто и да е размера на моят успех – 80% от него наистина се дължи на това, че просто се появих на хоризонта. Започнах да пиша почти всеки ден в блога си и не съм спирал…

Има и нещо още по-важно: не правя това, защото така трябва или защото другите правят така! Аз се ЗАБАВЛЯВАМ докато го правя и ако някой ден това забавление изчезне – ще си събера багажа и ще започне нещо ново, което да ми дава поне същото вдъхновение и удоволствие.

Тъжно и жалко е да прахосаш живота си като правиш неща, които другите искат от теб, но за теб не са нищо повече от рутина, скука и досада. Някой беше казал, че ако намерим това, което ни вдъхновява и започнем да го правим – никога повече няма да ни се наложи да работим. Защото да превръщаш мечтите си в действителност не е работа – а е дар свише, който не всеки може да заслужи. (Хубавото наистина не е за всеки!)

Бях искрено впечатлена, че използваш SMS реклама и „Черпи ме с бира” в Блогатство.com – какви са впечатленията ти от ефективността на подобни способи за монетизация на блога?

Това беше поредното ми хрумване без да съм го планирал предваритлно. За да бъда малко по-конкретен, в блога си съм сложил два модула за изпращане на платени SMS-и. И двете услуги са от Mobio.bg и засега печалбите ми са повече от скромни, но не и това беше причината да ги сложа. За мен това е по-скоро един социален екперимент (който все още не е приключил, за да мога да кажа и крайните си заключения). Донякъде съм учуден, обаче, че хората като че ли са по-склонни да ме „черпят една бира”, отколкото да си платят за реклама в блога ми. А стойността и на двата СМС-а е една и съща. Интересно явление…

Бих се радвал ако модула за SMS-реклама в бъдеще стане малко по-атрактивен. Например да може самите линкове да се появяват в различен цвят или с различен шрифт – и всичко това да може да се контролира от автора на дадения сайт. Защо пък не?! ;-)

Кой е последния проект, по който работи?

От близо година, по-голямата част от времето ми по мое собствено желание и преценка е ангажирано с изучаването, ползването и промотирането на една система за онлайн обучение и личностно и професионално развитие. (Няма да правя тук реклама, но който е влизал поне веднъж в блога ми – знае за какво става дума).

Обучението в тази система засега е предимно на английски език, но компанията има политика, когато в една страна вече има достатъчно на брой абонати на системата (поне 1500-2000…което не е чак толкова непосилна цифра – потенциалът за България е поне 30 000 души, които наистина искат да се учат на бизнес и успех от най-добрие) да се изгради и локална версия на самата система. В която да има не само преведени лекции от оригиналните уроци на английски, но и да има обучения от местните „звезди” в бизнеса и други сфери на живота…

Аз не обичам просто да седя и да чакам със скръстени ръце нещата да се случват. И затова последният ми проект е един такъв сайт – на български език. В него ще има информация не само какво представлява самата система, кои са топ-професионалистите в нея и какви са възможностите за самостоятелен бизнес и допълнителни доходи с помощта на този „Университет на успеха”. Поставил съм си и една друга амбициозна цел – хората, които вече ползват системата да споделят в сайта своите лични впечатления от отделните уроци. И своите лични истории – как тези обучения са променили техния живот или бизнес. Да бъде нещо като виртуална среда за обмен на опит, знания и вдъхновение…

Ще има и други полезни неща и се надявам до 2-3 седмици да въпросният сайт да е официално отворен за посетители (в момента вкарвам ново съдържание и доизпипвам цялостната концепция в детайли).

И отново – защо пък не?! ;-)

Имаше ли въпрос, който не ти зададох, а искаше да му отговориш?

Ако правилно съм схванал насоката на това интервю, темата е за печелене на пари чрез/от блогове? Да печелиш пари – по какъвто и да е начин и от каквито и да е източници – означава да си добър бизнесмен, добър предприемач…нали така?!

Съвсем скоро, в едно аудио-обучение, чух много любопитно определение за понятието „предприемач”: човек, който решава проблемите на хората срещу парично възнаграждение.

Забележете – не го прави без пари! (Иначе щеше да е просто светец…). Но и не го прави ЗАРАДИ парите! Парите просто са заслужено възнаграждение за добре свършената работа – че си помогнал на другите да си решат пробелмите по-бързо или по-ефективно. Няма успешен бизнес – или успешен бизнесмен – който да не отговаря на тази дефиниция! Но има хиляди мошеници или заблудени хора, за които парите са на първо място и са главната цел…

Затова и написах онази статия – Забравете за парите! – и аз наистина вярвам, че е по-важно да намеря с какво най-добре мога да съм полезен на другите…а парите сами ще ме намерят.

Един от моите „задочни” учители (Зиг Зиглър) казва следното:

„Може да имате всичко, което поискате – стига само да помогнете на достатъчно брой хора да имат това, което те искат от живота!”.

Това е и моето верую… :-)

Интервюто на Пламен Петров е дадено специално за markbit.net и се публикува за първи път тук! Благодаря за оказаната чест.

Помолих Пламен да ми напише кратко представяне, за да го допълня към интервюто и ето как той описа себе си:

Казвам се Пламен Петров и си харесвам всичко – и името, и зодията, че даже и времето, в което съм се родил. Дори и някои от недостатъците си харесвам. А такива имам немалко…
На 21 години регистрирах първата си фирма. Бачках от тъмно до тъмно, но това беше малка цена за усещането да си свободен и финансово независим. И от тогава съм сменил много и най-различни професии – но винаги съм знаел, че рано или късно пак ще работя за себе си. И за благото на Човечеството, разбира се… ;-)
Като всеки друг българин – и аз не работя това, за което съм учил. Но не съм спирал да се уча (не съм от хората със ЗАВЪРШЕНО висше образование) и някой ден наистина ще работя това, което искам: ще основа една Академия по Успехология и ще се радвам на хората, които успяват да постигнат не само личен успех, но и да направят от “тази шибана държава” отново “Мила, Родино”. Това ми стига…

Господин Петров мога само да ви пожелая мечтите ви да се сбъднат, защото вие сте от хората, които го заслужават!

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , ,

Comments

 1. Добре че си сложила и снимка – иначе жена ми нямаше да повярва, че съм същият Пламен Петров, дето толкова го хвалят тука! :D

 2. johndaddy332 says:

  не те познавам, но изглеждаш добър човек, с мн добър блог, желая ти успех Пламене :) мн добро интервю

 3. Ивелина Атанасова says:

  …. че да не е лъжа?!

 4. bgbox says:

  Пожелавам ти много успехи във всички начинания.По това което чета в блога ти мисля че ти си човек който заслужаваш успехите си.

 5. Поздравления и за двамата, получило се е много готино интервю.

  А, че Пламен е широко скроен човек си личи и от Варна :)

  Идеята за Академия по Успехология е страхотна и ти пожелавам да я реализираш. Смятам, че ще има успех.

  Поздрави Пламене и нали знаеш какаво се пее в любимите сини песни: Атака, атака, сините в атака, само напред..

 6. Браво! Радваме се за теб и всеки ден четем с удоволствие. Продължавай да мислиш, да пишеш, да се развиваш и да ни радваш с присъствието си в интернет-пространството. И…благодарим ти! Че те има!

 7. Ивелина Атанасова says:

  Тане, много мило ми стана – благодаря за милите думи. Толквоа се радвам, че се престрашихте да оставите един коментар и да се запознаем – много уютно “дамско” местенце си създала и ти (вече се разписах) :-)

 8. Ивелина Атанасова says:

  @Долчинков, защо не казвате, че социална мрежа за споделяне имате, че и с хубав пейдж ранк :-)
  Благодаря за милите думи!!!!

 9. Ивелина Атанасова says:

  Много ти благодаря, Русев, интервютата с Пламен и на мен са ми любими. Дано не прочете жена му и мъжа ми, че не мога се оправдаем после, но с Пламен интервютата винаги са интересни – независимо дали му задаваш или отговаряш на неговите въпроси!

  Петров, понеже знам, че образованието ти не е за блогър и няма нищо общо с писането, да знаеш, че си си сбъркал професията :-)

 10. Атанасова, не знаеш колко си права! Но се надявам на поправителен… ;-)

  Благодаря на всички за пожеланията! Парадоксално е, че уж за това го правя – да ме похвалят – а като се случи и се чувствам страшно неловко и даже ми се дощява да си бях седял мирно и тихо на Д-то, вместо да ставам блогър…ама късно! :D

 11. Ралица Граматикова says:

  Благодарна съм, че попаднах на тази статия – вероятно това не е случайно. Намерих тук неща, които ми повлияха силно. Благодаря. Радвам се, че има такива хора. Желая истински успех, по начина, по който разбирате успеха и много късмет!!!!!!!!!!!

 12. Ивелина Атанасова says:

  Безкрайно съм щастлива, че ви е допаднало интервюто с Пламен, Ралица.
  Препоръчвам ви най-горещо да следите и неговия блог: http://blogatstvo.com/, като разбира се ще се радвам ако се връщате отново тук :-)

 13. Жана says:

  Невероятно интервю! Браво!

  Идеята за Академия на успеха е повече от необходима!!! Тя със сигурност ще зарежда много хората или поне онези, които са разбрали защо са тук на Земята!

Switch to our mobile site