Aside

Ето, че нещата се променят – Електронен четец на книги и на българския пазар

Не мога да повярвам, че само месец след разгорещената дискусия Забранената книжарница bookbg.net – заплаха или необходимост? (интерюто е прочетено над 697 пъти и има 57 коментара) на българския пазар вече има електронен четец на книги – БЪЛГАРСКИ!!!! Продуктът се казва Turbo-X eBook и се предлага от Plesio.

Защо съм върл привърженик на електронните четци ли?

 • защото те са неизперпаем източник на знание, тъй като побира хиляди книги в електронен формат.
 • защото електронният формат е бъдещето на изданията, тъй като повечето книги излизат първо в по-евтиния електронен формат, а съществуващата база е огромна.
 • защото електронните книги са едно от най-добрите екологични решения, спестявайки изразходването на множество природни ресурси.

Надявам се успея да поговоря с дистрибуторите на джаджата и да имаме възможността да получим и двете гледни точки за електронните книги и електронните четци :)

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Какво разбираш под “български”?

 2. Ивелина Атанасова says:

  Че се продава в България от българска фирма!

 3. wakeop says:

  Дажджата е добра. И на добра цена.

  Но… не е българска :)
  Turbo-X eBook е клонинг на модел от тайванската фирма Netronix. Същия модел, под марката NUUT се продаваше преди 2 години в Южна Корея. Руснаците също го предлагат, под собствена марка.

  Turbo-X е бранд на гръцката фирма Plesio (plaisio.gr, на гръцки се пише по-странно). Единственото българско е, че се предлага в магазин в България.

  Български четец ще е, ако моделът е разработен тук от български инженери – като дизайн, хардуер и софтуер. Дори и производството да е в Китай, това пак би се водило български модел. В случая с четеца на Plesio нямаме никакви, дори и формално основания да го водим “български”.

  (Впрочем, нямаше да е лошо, ако бяха се постарали малко повече с рекламата в българския сайт и екранът на четеца не беше с текст на гръцки :) Не е трудно, елементарна операция с фотошоп за няма и 10 минути… )

 4. Ива, фирмата си е гръцка, четецът – също /с някакво южнокорейско участие доколкото разбрах/…Иначе, наистина е първо за българсия пазар:-)

 5. @Ивелина, в България и от български фирми се продават електронни четци от поне 2 години. Би могла сама да провериш това с едно просто търсене в Гугъл.

  Така че нито е български, нито е първият.

 6. @Прасунсен – малко по-конкретно?

 7. Например Юнуз си купи февруари 2009та:

  http://yunuz.projectoria.org/archives/340

  Дончо също:

  http://blog.doncho.net/?p=877

  Все популярни блогъри, не е като да са по тъмните ъгли на интернета. Затова мисълта ми беше, че е хубаво да се пусне едно търсене в гугъл преди да се пише :) Лбуук се продава ако не се лъжа от 2008, но по тия въпроси wakeop е по-компетентна.

 8. Eeee, поне досега не е маркетирано такова устройство за БГ пазара, а и аз не съм забелязвал такова, като съм обикалял из IT магазините, а това е доста често:-)

 9. Ивелина Атанасова says:

  Прасунсен, може би си прав, но аз самата научих за устройството от това съобщение, разпространявано във Facebook: “CIELA и PLESIO ви канят да разгледате първия ebook четец у нас и първата бг електронна книга „The Singles Collection 1999- 2099” Богдан Русев“- не съм очаквала издателство като СИЕЛА да спекулира и се доверих напълно. Съжалявам, явно грешката е моя – ще бъда по мнителна при следващи публикации!

 10. Да уволнят PR агенцията си:-)))

 11. Ивелина Атанасова says:

  хехе, ще им пусна линк към дискусията тук :-)

 12. Ами тя и електронната книга не е първа :)

  http://www.bukvite.bg/ebooks/

  ПР-ът им вярно трябва да си подаде оставката (съвсем сериозно).

 13. Ивелина Атанасова says:

  Ужас!

 14. wakeop says:

  @Борис Луканов
  До преди половин година от големите вериги магазини нямаше никакъв интерес към четци за електронни книги. Доколкото знам, вносителите на LBook са разговаряли още през 2006-та с техномаркет и подобни… и от всякъде са им отказвали.

  А ПР агенциите в България съм забелязала, че имат навика да игнорират всякакъв шум, за който не им се плаща… на тях :) Иначе представяне на LBook си имаше на панаира на книгата през 2007-ма. Покани лично бяха занесени на всички щандове на участниците (основно издателства, няма начин Сиела да са пропуснати). Дойдоха само фенове, които искат да видят и да си купят… и една девойка от издателство “Слънце”. Неофициално :)

 15. @wakeop сугласен съм…но има разлика между представяне на Панаир на книгата и маркетиране на БГ пазара…признавам си, че затова не съм обърнал внимание…познавам хора които имат такива устройства, но мислех, а и някои са ми казвали, че не са купени в България…

 16. MadWizard says:

  Това е ужасно скъпо, ще ползвам ноутбук, когато мога.

 17. wakeop says:

  Борис Луканов, то пазар в България реално нямаше преди тазгодишния CES. Запитванията за рийдъри зачестиха от декември насам… основно за Sony Reader и Kindle.

  Впрочем LBook в момента не се продава, а новия играч с неизвестен произход myebook.bg (неизвестен, защото от сайта им можеш да разбереш коя фирма е правила дизайна на блога, но не и коя ще ти издаде касовата бележка) все още не е обявил цена на същия модел, брандиран като EZ Reader.

  Така чe Плесио в момента са единствените, които продават e-book четец във физически магазин. Като помислиш, хич не е лоша реклама, не знам защо не им е хрумнало да ползват истината, вместо изтъркани рекламни трикове.

 18. [...] книги и четци. Подминах с усмивка и поста на Ивелина от MarkBit. Ок, това е блог, авторката, макар и фен на електронните [...]

 19. Милена says:

  Напълно за технологиите съм, дори се замислих дали да не си го купя, но при положение, че не мисля да спра да си купувам книги, ще изчакам няколко години.

 20. Ивелина Атанасова says:

  Ееееее, Милена, едното не би трябвало да пречи на другото ….

 21. Милена says:

  Така е, но при положение, че по цял ден съм на компютъра, и имам около 40 км на ден с кола за да стигна и да се прибера от работа, става почти безпредметно устройство. Предпочитам като се прибера да не си пускам компютъра, и напоследък успявам.
  Колкото да пътуване на почивка, notebook-a ми върши чудесна работа. Дори малката се забавлява на него :)

 22. Ивелина Атанасова says:

  В твоя случай си си абсолютно права, освен ако не обичаш да колекционираш Hi-Tech устройства!

 23. Касабов says:

  Смея да твърдя че цветните електронни четци са доста по напреднала технология от черно-белите. В смисъл и двете са предназначени за четене на електронни книги но цветните от рода на Apple Ipad предоставят много по-големи възможности за употреба. Тук не говоря за инсталирането на игри, ползването на facebook и skype, което не възможно на четец от рода на Amazon Kindle. Става въпрос за възможността за четене на онлайн и то български електронни книги, става въпрос за достъп на новинарски страници агенции и всякакви интернет източници, които следите. За съжаление обаче Ipada е доста скъп, заради това ще ви дам една доста разумна и изгодна алтернатива http://www.reader-i.com/

Switch to our mobile site