Aside

Social media marketing – Оптимизация на бизнеса чрез електронните канали

С всеки изминал ден фирмите искат и трябва да знаят повече и да използват все по-ефективно интернет каналите за оптимизация на своя бизнес.  Те искат да се научат да го правят, иста да могат да оценят и измерят резултата от своите усилия, да умеят да управляват онлайн каналите и да научат кои от тях да използват.

Отговори на някои от тези въпроси се постарахме да дадем с Жюстин Томс и Жанет Найденова на организирания от Eventus Bulgaria семинар „Краят на маркетинга, какъвто го познаваме”.

Социалните медии вече не са само приумица и тенденция, която засяга само онлайн търговците. Те са реалност, с която бизнесът изобщо трябва да се съобразява. Според прогнози на eMarketer,  разходите за social media маркетинг ще достигнат  2.5 милиарда щатски долара, в световен мащаб, през 2010 г. и 1,3 милиарда щатски долара в САЩ. Около 64% от интернет потребителите в САЩ ще си взаимодействат чрез социалните мрежи, а мобилният достъп до социалните мрежи ще достигне 223 милиона души в цял свят.

Online Social Network Advertising Spending Worldwide, 2008-2011 (millions and % change)

До голяма степен успехът на социалните мрежи се дължи на новата икономическа реалност и технологизирания пазар, където клиентите са добре информирани и имат богат избор. Колкото по-глобална става икономиката, толкова по-индивидуален трябва да става подходът и обслужването на клиентите, защото клиентът е в центъра на съвременния маркетинг и защото социалните мрежи са част от процеса по глобализация на света и бизнеса.

От друга страна хората винаги са обичали да споделят, още от праисторическо време. Хората обичат да създават и участват в общности, които отразяват вътрешния им свят, желания и интереси. И обичат  да „споделят” и да се оплакват, когато се почувстват обидени и засегнати. Всичко това налага маркетинговите усилия и комуникации да бъдат насочени по посока клиента, а не по посока желанията и имиджа на фирмите.

Потребителите отдавна са спрели да вярват на рекламата и традиционните канали . Всъщност според проучване на Nielesen  62% до 93% (варира в различните страни) вярват на т.нар. word of mount или слухове и препоръки, които се предават от уста на уста по спирки и опашки или в социалните мрежи. 78%  вярват на препоръки на приятели; 66% вярват на вестниците; 55% вярват на посланията от телевизията, списанията и радиото; 48% на посланията, които са получили чрез директен маркетинг (email) и 28% на банер реклама.

Директен маркетинг

Статистиките показват, че посланията, заложени в директния маркетинг имат най-висок процент Response или предизвикана реакция – как се постига това и кое е печелившото заглавие за една реклама ще сподели Майкъл Лийндер само след няколко дни в Интерекспо, София. Семинарът по e-mail маркетинг е на 25.февруари, а записванията за участие в него все още продължават.

Краят на мaркетинга, какъвто го познаваме

За какво още говорихме на семинара можете да видите в презентацията долу, а презентациите на Жюстин и Жанет ще можете да разгледате и свалите до няколко дни от сайта на семинара: http://marketing.eventus-bg.com.

Оптимизация на бизнеса чрез електронните канали

За повече информация по темата, прочетете:

1.Профил на потребителите на Facebook,

2.Facebook статистика,

3.Buzz This – Google отговаря на удара,

4.Очакваните тенденции при социалните медии за 2010г.,

5.Необходимо “зло” ли са социалните медии?,

6.Отрицателните коментари в социалните медии – нищо по-хубаво!

Още веднъж искам да благодаря на Мария и Златина от Eventus, България за поканата и за възможността да бъда техен лектор и за прекрасната организация на събитието и престоя ми, така че двата дни в София да бъдат наистина уютни и много ползотворни.

Благодаря на всички участници на семинара за това, че ни уважиха като лектори, за това, че искат да научат и приложат най-новите тенденции в маркетинга, за да се развива българският бизнес и да достигне западните величини и за безкрайно милото отношение и внимание, което оказаха към мен самата.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Георги says:

  Поздравления за тази презентация и съдържанието, и дизайна са супер!

 2. Ивелина Атанасова says:

  Радвам се, че ти допадат :-)

  С нетърпение чакам коментарите и на хората, присъствали на презентацията :-)

 3. Не съм присъствал, но слайдовете ти са чудесни и много информативни. Надявам се, че все повече хора ще започнат да разбират значението на социалните мрежи и блоговете като силни канали за интернет маркетинг.
  Поздравления!

 4. Пионери!!!! Страхотно беше! Имах късмета да съм там и не пропускам нито една среща или телефонен разговор, в които да не споделя емоциите си!
  Показахте смисъла на НОВИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ на новите инструменти за интернет-маркетинг! Спомням си онзи пример за креативния търговец на обувки в Кайро! НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ!
  Страхотно беше, поздравления!

 5. Борислава says:

  Поздравления Иве за презентацията – по оригинален начин си синтезирала съдържанието на Social marketing !Освен , че даваш една пълна картина на социалните медии в маркетинговия пейзаж , мисля че убедително ни убеждаваш , че мястото им е там и не може да си затваряме очите за тях .Мисля , че не само даваш информация по този проблем ,а и задаваш много въпроси.Дано повече хора си ги зададат и отговарят на тях !

 6. Ивелина, ГОЛЕМИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ. Презентацията ти е страхотна, много ЯКА.

  Супер си подбрала снимките с кратките фрази за всеки слайд. Много ми хареса. Завидях на хората, които са имали възможност да присъстват на самата презентация.

  Още веднъж поздравления.

 7. Благодаря за презентацията, това слага още една тухличка в познание, ново и необходимо за мен!

 8. Апостол Апостолов says:

  Аз лично вече 3 години използвам социалните медии за реклама на моите сайтове и се радвам на чудесни резултати.

 9. Ивелина Атанасова says:

  Много благодаря на всички ви за милите думи и отзиви!!!!

 10. Ето едно много зарибяващо клипче за социалните медии. Надявам се че ще ви хареса

 11. В Сподели.ме се забелязва конкуренция между различните фирми с еднаква сфера на дейност. Може би откриват резултатите от търсене в гугъл и след това се регистрират за да изпреварят конкурентите си :)

 12. Ивелина Атанасова says:

  Клипчето го има и тук: (р)Еволюцията на социалните медии, разбира се :-)

 13. toto says:

  не ви ли е досадно да говорите едни и същи неща? Сега са модерни социалните мрежи, преди година беше блогването…. това са пълни щуротии, какви социални мрежи на този пазар? Това че вие по цял ден кецате във фейсбук – не значи, че цяла българия виси там.
  Според изследванията – 300к в бг ползват не всеки ден ползват нет – това е положението!!! като извадите и процента, който гледа п…о и чати – ще осъзнаете че е смешно.
  Просто се разходете малко – излезте от фацебук.

 14. Ивелина Атанасова says:

  Всъщност, г-н Шейтанов, мисля че основният въпрос е не дали цяла България “виси” във Facebook или не, а къде са нашите клиенти и какво правят те в мрежата – независимо дали става дума за Facebook, Twitter, блоговете или нещо друго! Интерент е един от най-ефективните маркетингови канали, многократно доказван факт, и е редно да се съобразяваме с него – независимо дали ни харесва или не. Аз самата никога не съм твърдяла, че Facebook и социалните мрежи са панацея, но определено са фактор, който трябва да се взема под внимание. Ако сте прочели вторият слайд от презентацията ми “социалните мрежи не МОГАТ да заместят маркетинговия план, маркетинговата стратегия на една фирма и работата на маркетинговия отдел.” Когато социалните мрежи престанат да бъдат “модерни”, бъдете уверен, че в markbit.net ще намерите информация и за следващите нови тенденции.

 15. toto says:

  Аз съм уверен в Вашата компетентност!
  От скоро мисля върху един много странен факт: защо бг-медиите анонсират профилите си във фацебук? Правят го без никакви притеснения – не анонсират собствените си сайтове, а анонсират фацебук! Никой не ги санкционира за това!
  Практически това е реклама на търговска марка.

  пък къде са ни клиентите …. моля прочетете анализите за ползване на интернет – примерно шумно “идиотизираната” темаа лаптопи – всички които копуват лаптопи гледат параметрите и избират продукта в нета, но в крайна сметка го копуват от “техно..нещо си”.

  или другия анализ: хранителни продукти – погледнете статистиката – колко от бюджета на средното семейство отиват за храна? храна да сте чули някой да избира в социална мрежа или изобщо в интернет?

  или още по елементарно: сравнете бюджет на голяма онлайн кампания със минимална “алтернаативна” ТВ или печатна или каквато си изберете там – ще видите че за интернет се дават смешни пари – огризки меко казано и знаете ли защо е така – щото няма възвръщаемост, ако имаше – щеше да има и сериозни бюджети за реклама .

 16. Тото, абсолютно си прав. Затова прокламирам социалните медии и изобщо маркетинг каналите да се използват резонна и на място – това е ангажимент, който трябва да се остави в ръцете на квалифицирани маркетинг специалисти (моля, не разбирайте непременно мен!), а не кой да е чул недочул и разбрал не разбрал какво и как. Проблем на българина е че винаги си мисли, че може и знае всичко или се опитва да може и да разбира от всичко – няма как човек да стане истински професионалист във всяка сфера на своя бизнес! Невъзможно е просто!

  Колкото до обема на онлайн рекламата – проблемът не е във възвращаемостта – всъщност един клиент, спечелен през онлайн канал струва пъти (5 до 10) по-малко, отколкото през който и да е от другите канали. Бизнесът трябва да се научи да използва интернет, за да оптимизира резултатите си. След разговор с Жанет Найденова, председател на IAB (Интерактив Асоциейшън България), съм убедена че в най-скоро време ще започнем да виждаме резултатите от работата на асоциацията и нещата ще се променят.

 17. Наистина, страхотна презентация. Сега вече съм убедена, че съм пропуснала много на семинара :)

 18. toto says:

  Е това с други думи е опит за окрупняване на пазара.

  Тук не може да се действа по този начин, чрез налагане на параметри. Мисля че Сет Годин – налага точно тази теза към момента, че трябва да се спечелят лидерите в социалните групи (това се ползва в офлайн маркетинга от преди 20 години) – точно това е проблема на тази асоциация, че всеки младеж може да бъде лидер на общонст.
  А че сега ще се съберат – “крупните сайове…това си е хубаво, но до там…няма да може да се окрупни пазара и да се дефинира услуга.
  Сами виждате, как група младежи се базикат с гоогле – за 5к и чест и слава

 19. Ивелина Атанасова says:

  Според мен не става дума за “окрупняване”, а за “регулиране на пазара”. Но не мога да разбера кое точно те притеснява като цяло при социалните мрежи освен, че действително се преекспонират на моменти!

 20. toto says:

  Нищо не ме притеснява :)
  Преекспонирането винаги си е нормално- все пак тук има липса на новини:)
  По отношение на окрупняване …могат да си се опитат – тогава ще осъзнаят какво значи онази колонка “bonce rate” в аналитикса..
  Истински ме дразнят тези налагания на “социални тенденции” налагането на нова терминология – пракрически се пренаписват офлайн социални процеси, облечени в нова терминология и огранизирането на семинари във връзка с това. Хората ходещи по семинари го осъзнават но после не искат да си признаят, че са дали 150 кинта, някой авторитет да им каже нещо добре познато :)

 21. Ивелина Атанасова says:

  Хем си прав, хем не си, убедена съм, че няма човек на този свят, който да може и да знае всичко, така че семинарите могат да бъдат и много полезни (позволявам си да говоря на “ти”, съжалявам ако е грубо). Колкото до това, че всяко “ново е познато старо”, нека разгледаме маркетинга така. Когато Хенри Форд започва да продава своите “черно фордове”, бизнесът му се основава на Word of Mouth и това му позволява да продава “всеки цвят кола, стига да е черен”, когато потребителите нямат избор, избират това, което им се предлага. Постепенно пазарът се разширява, възниква факторът конкуренция, така че търговците започват да събират по-големи маси хора и да им говорят едновременно, за да излязат едни гърди пред конкурентите и да достигнат до повече потенциални потребители. Тоест преминава се постепенно от комуникация тип one-to-one към one-to-many. Целейки да се достигне по-голяма маса хора постепенно сбирките стават радио, телевизионната и прес рекламата, а те от своя страна в реклама чрез социалните мрежи. За съжаление социалните мрежи все по-масово се използват в “рекламен канал”, а не способ за комуникация (често не съвсем професионално!)и това се усеща от потребителите, така че търговците започват да събират много потребители на едно място, чрез Facebook и Twitter, да речем, но да “говорят” с тях индивидуално, тоест отново се връщаме от one-to-many към one-to-one. Начините са различни, принципът е един! Хората и тяхната природа не се е променила много през вековете, теза, която защитавам и в презентацията си на семинара за 140лв :-) , но това не означава, че знаем всичко за тях и че сме “най-добрият търговец на света” – ако не си чел книгата, горещо ти я препоръчвам!!!

 22. toto says:

  установих преди около година, че на бг-онлайн магазините им излиза по-евтино да си плащат заплата на “мама” която да сканира мненията в “бг мама” и да “подбутва” потребителите, отколкото да плащат за реклама там.
  Съгласен съм с теб донякъде. Ние сме прекалено малък пазар, за да се измислят иновации.

  Наскоро гледах за някаква инициатива за блогари. Там пишат по определена тема и т.н. с две думи едните се забавляват, а някой извлича дивиденти от тава, то какви ли дивиденти, но как да е …
  и критерия е – кой най много ще гласува в свежо и колко блога ще дадът бак линк….
  Ужас – ами аз ако пия една бира с с админа на свежо…май няма да имам най много гласа….както имам 60 сайта – май няма да имам най много бак линкове?
  Пазара е малък и прозрачен, всеки на всеки е 6ти братовчед и трябва да си честен

 23. Ивелина Атанасова says:

  ….. именно това лежи в основата на permission маркетинга, който набира все по-голяма скорост напоследък.
  Живеем в информационна общество и потребителите не са никак глупави, ако бизнесът се преориентира и започне да обслужва основно потребителските интереси и да им служи, а не собствените си такива, има светлина в тунела :-)

  Знам за инициативата, за която говориш, дори познавам Пламен – организаторът й лично – хубава и забавна игра е, ще повиши яко PR-ка на участниците, въпросът е кой какво преследва с блоговете си и защо участва. Някои пишем с цел brand awareness, други за трафик, трети за нови клиенти, четвърти за имидж. Оправдавам всички средства и способи стига да има цел, която се преследва!

 24. Petar says:

  Аз също мисля, че ефектът от “социалните медии” е силно преувеличен.
  Просто маркетолозите са въодушевени от идеята за още един спам канал, през който да разпространяват рекламен шум.
  Както казва Alan Weiss (този пък кой е ?) : Limit your time on Twitter, Facebook … because this is not where true buyers hang out or look for resources. As marketing tools, these are very low priority and often painfully stupid.

 25. Ивелина Атанасова says:

  Аз съм на мнение, че “зависи какво и как продаваш и какъв продукт рекламираш”, но определено не са панацея и и еднакво висока възвращаемост на инвестициите по презумпция.

 26. toto says:

  Аз мисля, че ако разбираш соц.медиа маркетинг като безразборен спам от типа: Пращам – пък все някой ще го види – Туитъра е твоя инструмент :)
  След като установиха че линковете в твитер се индексират бързо от гоогле, всякакви сео спецове станаха много активни.
  В същото време – непрекъснато някакви конвенционални медии, ни убеждават, колко било полезно и как едва ли не новини се случвали и се предавали в твитер :)
  Аз на моя само спам чета – пък не знам

 27. Ивелина Атанасова says:

  Еееееее, Тото, поразчисти си малко списъка с приятели – остави си само такива, които постват “интересни” съобщения :-)

 28. Милен says:

  Хареса ми статията. Вижда се, че поназнайвате от тези неща и затова реших да попитам за един мой проблем. Сайта ми milenskiart.com е оптимизиран добре в търсачките. По всички изрази, които ме интересуват съм на първа страница. Но не съм доволен от посещенията. Интересувам се от някой, който би могъл да оптимизира акаунтите ми в Facebook i Twitter и/или в социалните медии. Ако имате интерес да говорим по този въпрос или знаете друг някой, който би се заинтересувал ще съм ви благодарен, ако ме контактвате.

Switch to our mobile site