Aside

Какво предопределя добрия маркетьор?

Темата за качествата, които трябва да притежава един съвременен и успешен интернет маркетьор е може би прекалено дълго отлагана от мен.

В Markbit.net се опитвам да публикувам статии, които съдържат информативна или обучителна информация за това как да използваме социалните медии, интернет, интернет маркетинга и като цяло дигиталните комуникации, но определено считам за своя грешка, че нито веднъж не съм публикувала статия за това как точно да го направим и кои са задължителните умения и познания, които трябва да притежава един маркетьор, за да е успешен и да се прояви като професионалист в интернет комуникациите.

1. Copywritting

Мисля, че умението да пише и да се изразява е първото и задължително, което един маркетьор трябва да притежава. Особено ако възнамерява да използва социалните медии като средство за комуникация и реклама.

 • Умението да пишеш и да се изразяваш означава и да умее да пишеш грамотно, познавайки правописа и основните граматични правила. Да знаеш къде да поставиш запетая и къде пълен и кратен член. За всички, които мислят, че имат пропуски (и не ги е срам да си го признаят – поне пред себе си), Пламен от blogatstvo.com има една прекрасна статия, в която се е постарал да събере 10 сайта…без които ще се изложим не само пред чужденците
 • Да пишеш съдържателни текстове, които са изключително „тачени” и от онлайн търсачките, което е добре за SEO-то

2. Умение за анализ и интерпретация на данни

Добрият маркетьор винаги знае какво прави и защо го прави и да умее да измери всички, което прави – всяка кампания, всеки публикуван пост. Добрият маркетьор умее да анализира получените данни и да ги имплентира в следващите си кампании.

3. Умението да следи и прилага новите тенденции

Разбирането на принципите, чрез които PR комуникациите, социални медии и SEO работят и използването им, може да превърне всеки маркетьор в успешен.

4. Създаването и прилагането на интернет стратегия

Създаването на ефективни интернет стратегии е нещо далеч по-различно от това да приложиш някаква „стандартизирана” концепция за интернет поведение към текущото състояние на компанията-клиент.  Имено това е причината социалните медии да губят своята социалност и голяма част от клиенти да се съмняват в ефективността и необходимостта от интернет – стратегии за присъствие (поне в началото на разговорите). Маркетингът е науката на креативността – всяка кампания е различна, защото всеки клиент е различен и всеки преследва различни цели, разполага с различно време и различни бюджети. Когато стратегиите се унифицират – потребителите стават глухи за изпращаните им послания и ….. кампанията няма желания успех. Разбира се! И в спорта е така – само по-бързият (първият) печели.

5. Лидерски умения

Умението да бъдеш лидер, за да знаеш как да превърнеш в лидери клиентите, за които работиш е може би най-важното умение, което всеки маркетьор трябва да притежава.

6. Да не се страхува от провал

Само, който не опитва не греши. Няма гаранция, че всяка  реализирана кампания ще бъде успешна. Няма гаранция и за съжаление няма формула за успех. Никъде. Нито в живота, нито в бизнеса. Единственото нещо, единственият принцип, който аз винаги съм спазвала е да работя с любов, да влагам емоции и да не се отказвам. Винаги съм вярвала, че е по-добре да направя една крачка, дори и съвсем мъничка, отколкото да стоя и да мърморя колко е сложно всичко около мен.

7. Желанието да експериментира

В интернет и изобщо в технологиите всичко се променя толкова бързо и толкова често, че единствено  експериментът позволява на професионалистите в бранша да разберат дали нещо се сработи или не. Google, 45% от чиито продукти са в бета версия, включително и най-новата социална мрежа Google Buzz могат да го потвърдят.

8. Умение за работа с различни уеб инструменти и  езици за програмиране

Не се очаква от един интернет маркетьор, пък бил той и професионалист, да бъде гуру във всички уеб инструменти и езици за програмиране, но познаването им, познаването на техните функционалности и на техните възможности е задължително. Това умение е жизнено важно, за да знае как би могъл да ги използва в кампаниите си и да умее да обясни идеите си на уеб дизайнерите и разработчиците.

9. Новите и креативни идеи, различните идеи винаги са били критични за успеха

Последният инструмент, който започнах да използвам и в който определено мога да кажа, че съм влюбена е Concept Draw mindmap

10. Знае ли какво е Buzz  маркетинг и как да го използва?

Buzz маркетингът е жизненоважен за интернет комуникациите, а умението да се използва и да се измерва – още повече за бизнес успеха

11. Успешният маркетьор е част от „новите” медии

Блоговете са най-бързо развиващите се и най – лесните за създаване интернет медии, които не само отразяват мнението и квалификацията на своите създатели, но са и жизнено важен елемент от общество, в което рекламата е част от съдържанието, а съдържанието и публикациите са реклама.

12. Content маркетингът трябва да бъде неговото „второ аз”

Според изследване на Junta42, всеки 6 от 10 маркетьори планират да увеличат бюджета си за content marketing през 2010 спрямо 2009г. Тенденциите са това да се запази и да се превърне в лайт мотив в бранша.

13. Успешният маркетьор заема пазарните ниши

Масмедиите ще стават все по-малко популярни, в свят, в който комуникацията on-to-everyone все по-активно се превръща в комуникация от типа one-to-one.

14. Разбират правилата, които управляват масите

Човекът е „стадно животно”, именно това предопределя и толкова големият успех на социалните мрежи. Умението да разбираш масите и да ги навигираш в желаната посока само може да подпомогне бизнеса.

15. Способност да откриват и следят новите тенденции

Маркетьорите на бъдещето ( или поне добрите) трябва винаги да са добре информирани и винаги да са уведомени за най-новите тенденции в бизнеса и в бранша, в който работят.

Пропуснах ли нещо важно? Ще се радвам да ме допълните …

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , ,

Comments

 1. За да се пише грамотно,освен да се познават правилата ,трябва да отделиш време да прочетеш втори и трети път написапото иначе в бързината се получава “Добадна ли ви статията?” вместо “Допадна” :)
  Всеки греши .
  Иначе статията ми допадна , интересна е и поллезна .

 2. Добро систематизиране.

  Благодаря, че го сподели :)

 3. Благодаря! За начинаещи в областта, като мен, такива статии са много полезни и окуражаващи.

 4. Ивелина Атанасова says:

  Я, прав си :-) Благодаря, че сподели, да не се излагаме пред чужденците :-)

  … но всъщност и на двамата ни е ясно, че под “грамотно писане” нямам предвид епизодични и еднократни грешки, нали? Всъщност, Теодоси, ти самият работиш и за онлайн медия, която аз безкрайно много уважавам и ценя и предполагам следите не по-малко отговорно и собствените си редактори?

 5. maki says:

  MindMapper (http://www.mindmapper.com) е по-добър от ConceptDraw ;)

 6. Ивелина Атанасова says:

  Сега ме предизвикваш да попитам с какво :-)

 7. maki says:

  :) много по-голяма гъвкавост при структурата на диаграмите и като цяло много по-бързо се работи, интерфейсът и функциите са направени да бъдат оптимални между леснота и възможности. ConceptDraw единствено има по-красиви графични елементи.

 8. Ивелина Атанасова says:

  Добре, успя да ме разлюбопитваш :-) Ще сваля Mindmapper-a на лаптопа и ще споделя впечатления :-)

Switch to our mobile site