Aside

Предизвикателство ли е да създадеш и управляваш нишова социална мрежа?

Един от клиентите, чиито профил в социалните мрежи управлявам през последните месеци, подкрепя активно спорта, в частност и футболните фенове в България и това налага да следя новостите в областта.

Така попаднах на първата изцяло българска спортна социална мрежа – myTeam.bg, създадена преди няколко месеца, и тъй като в момента тя е сред фаворитите в категория „Социални мрежи и сайтове за запознанства” на надпреварата БГ сайт 2010, реших да науча повече подробности за проекта.

Личните ми пристрастия по отношение на социалните медии са общоизвестни, признавам си :-)

„MyTeam е първата спортно-социална мрежа в България. В нея можете да разширите своите спортни познанства и да научите повече за хората, които се занимават с футбол на аматьорско ниво. MyTeam Ви дава възможност да изградите собствен отбор заедно с приятелите си и да намерите нови такива. В първата спортно-социална мрежа можете да комуникирате посредством съобщения и коментари в профилите, да публикувате обяви когато Ви се играе, да потърсите подходящ отбор, към който да се присъедините или достоен съперник за Вашия отбор.”

Това е представянето, което собствениците на сайта са публикували и почти цялата информацията, известна на Google.

Същевременно, само преди дни, myTeam.bg постигна още един успех – спечели второ място в Elevator Pitchers на StartUp 2010 – националната конференция за предприемачество. Не устоях.

Долу е задочното интервю, което се получи с един от собствениците на социалната мрежа, който беше така мил да отговори на мейла, който му изпратих, любопитствайки :-)

“Интервюто” беше направено и реализирано с помощта на Симеон Софрониев, още веднъж благодаря!

1. Защо решихте да направите спортна социална мрежа?

От доста време се занимаваме с WEB  и се чудихме какъв проект би ни допаднал да правим като наш проект, когато след една IT конференция миналата година бях на лекция на тема развитие на WEB през годините и бъдещи очаквания , където се спомена че социалните мрежи ще привличат хората поне до 2015 година и че все повече има нужда от профилирани и специализирани мрежи от такъв тип. Тогава разбрах, че трябва да е социална мрежа, и то не каква де е, ами профилирана в отрасъл, където има много потребители и където участието е групово заради характера на социалната мрежа – от уста на уста при масови мероприятия и нуждата от обсъждане на мероприятието след това…

Вече имахме ясна цел, но не и тема на заданието. Когато дизайнерът на екипа ни каза – “Аз ходя да ритам всяка сряда и събота  и за да се организираме си звъним по 5-6 пъти, пращаме емайли, търсим хора постоянно, защото на Пешо жена му не го пуска всеки път…” – И воала, защо да не е футболна социална мрежа…

2. От колко хора се състои екипа създал myTeam и отговорен за поддръжката на социалната мрежа?

Екипът е от 4 човека: Двама напористи зациклили програмиста, един мнооого креативен дизайнер и аз, който нося всичко на раменете си и се правя на шеф, за да има контрол в хаоса ни…

3. Кога се роди идеята за myTeam и колко време отне реализацията?

Както споменах идеята се роди на по бира с дизайнера на екипа ни някъде през пролетта на 2009г., закупихме името на сайта-а през май и от края на отпускарския летен сезон се впуснахме на нивата, така да се каже.

След редица промени на първоначалната идея и лишения от сън успяхме да пуснем демо версия на MyTeam.bg през юли 2010г.

4. Защо участвахте в StartUp 2010?

StartUp е конференция, която ми допадна страшно много като идея и адмирирам усилията на организаторите да създадат такъв тип общество в България. Както сами знаем в България няма големи инвеститори за IT проекти, и общо взето всеки с идеи отива и участва на редица международни StartUp събития с цел някой да оцени креативността му и иновацията, която има в главата му – и разбира се да инвестира в нея.

За нас участието на StartUp беше повече лична летва която си поставихме, за да разберем дали идеята за спортна мрежа, която мислим за толкова уникална и новаторска в българското уеб пространство е наистина такава.

Участваха над 20 участника с идеи и ги представиха на предварителен кръг, от които останахме 6 за официалната церемония като Elevator Pitchers (3 минутна презентация – 4 слайда), където както знаеш станахме втори. За което благодарим за подкрепата на публиката, за овациите, както и на журито за професионалната им оценка.

5. Какво включваше StartUp презентацията ви? Би ли я споделил?

За 3 минути не може да се каже много, но пък може и да се изложиш много, за наше щастие второто не се случи (смея се). Презентацията разказа за проекта, основните функционалности в MyTeam.bg, с какво улесняваме потребителите ни при организирането на събития между тях, и най-важното – защо да бъдат част от MyTeam.bg.

Забележка: StartUp е национална конференция за предприемачество. Startup събира всяка година млади предприемачи, студенти, бизнес ангели, инвеститори и изпълнителни директори на водещи компании.

Целта на Startup Conference е да пробуди предприемачески дух и да покаже на хората как да стартират и развият собствен бизнес.

6. Какви са бъдещите ви творчески планове? (тук, аз се смея)

Планове много и идеи също, но както един от лекторите на StartUp каза „и 24 ч. на ден не са достатъчни”.

Но, все пак да подшушна, че разработваме нов проект за смесени бойни изкуства, който ще е на по глобално ниво – не само за България (имаме амбициите да е готов началото на 2011год.).

И разбира се, логичното продължение на MyTeam.bg, като обхванем всички спортове, за да сме полезни на повече хора решили да се занимават реално със спорт, а не онлайн пред компютъра – както повечето сайтове подканват.

7. Сега се състезавате и за БГ сайт 2010, в категория „Социални мрежи и сайтове за запознанства” – защо, какво предизвикателство крие за вас това?

За всяка идея и екип, който седи зад идеята, е важно да получи оценка от компетентни съдии, каквито има на БГ Сайт 2010. А другото, което ни накара да участваме е да видим нивото на интернет потребителите в България и разбира се, дали биха гласували за сайт, който ги кара да спортуват и да са здрави или биха “гепили” въодушевено идеята за поредния сайт за запознанства или кърмене …

Това за кърменето ще се направя, че не съм го видяла, предвид личните ми пристрастия и убеждения по въпроса :-)

Ако трябва да обобщя, Myteam.bg е сайт за всички, които обичат спорта, сайт където ще може да споделяте мнения и информация,  по интересни спортни събития. Интригуващ и забавен, с цел подпомагане дейността на спорта. Надникнете!

А аз им стискам палци в надпреварата за най-добър сайт на 2010г. Ако искате да ги подкрепите, последвайте линка: http://www.bgsite.org/vote.php

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

  1. Мисля, че това е бъдещето на социалните мрежи. Големите и прекалено общи се превръщат в развъдници на печалбарски приложения и безмислено затрупване с нежелана информация

  2. Ивелина Атанасова says:

    Не е задължително, но си права, че понякога се загубва фокуса.

  3. W. says:

    Хубаво е, че има хора, които въпреки големите акули се опитват да създават техни продукти.

Switch to our mobile site