Aside

Готови ли сме да гледаме телевизия в социалните мрежи?

Преди броени дни Google обявиха, че пускат на пазара телевизори даващи възможност на потребителите да сърфират в интернет, докато гледат любимите си предавания. Авнер Ронен, основателят на Boxee.tv – софтуерът, който превръща телевизора в мултимедиен център беше обявен за един от най-креативните бизнесмени на FastCompany за 2010г. и въпреки това си задавам въпроса – готови ли сме за „социална телевизия”?

Според доклад на BBC, който агенцията публикува в началото на април, телевизията в социалните мрежи има толкова голям потенциал, че изглежда почти неизбежно в следващите няколко години да започнем да чатим, споделяме с приятели в мрежата и сърфираме, докато гледаме телевизия. Ние и сега често работим на компютъра си или говорим по телефона, докато гледаме телевизия, просто използваме различни устройства.

Какво предлага пазарът към момента?

Вече има редица приложения за социалните мрежи, които позволяват да се гледа телевизия онлайн, а по време на изборите във Великобритания, които се проведоха преди 2 месеца, най-популярният комерсиален телевизионен канал на страната – iTV използва Facebook и Twitter за проследяване реакциите на хората по време на дебатите между опонентите. Най-голяма заслуга за това има Facebook Connect, разбира се. Facebook Connect позволява на потребителите да проследят реакциите на своите приятели и дори да обсъждат на живо случващите се събития, докато наблюдават и четат коментарите на останалите потребители, които гледат събитията, излъчващи се на живо в интернет.

Анди Говър от BT, една от най-големите комуникационни компании в света, казва, че “социалната телевизия има потенциал да промени коренно начинът, по който гледаме телевизия и да ни превърне от пасивни наблюдатели в активни такива, които срещат нови хора и споделят опита и впечатленията си от предаването, което наблюдават.”

Освен социалните приложения, на пазара могат да бъдат открити и редица приложения за мобилни телефони, които също са предназначени за употреба, докато потребителите гледат телевизия. TV Chatter е приложение за iPhone, което позволява на потребителите да следят и споделят впечатленията си от телевизионните предавания, които гледат. Приложението разчита изключително на информационния поток и регистрираните в Twitter потребители, но най-голямото му предимство е че помага на хората не само да изживеят по един коренно различен начин поредното телевизионно шоу, но и да намерят нови приятели със сходни вкусове.

Технологиите никога вече няма да са малцинство, а просто още един от каналите за комуникация. Потребителите никога повече няма да са пасивни, е посланието и на поредната интернет вирусна кампания “Social Media Revolution 2010“.

Очевидно е, че има социалните мрежи имат и предлагат изключителни възможности и бизнесът тепърва ще се възползва от много от тях, въпросът е как? Кои ще бъдат следващите тенденции и използвани инструменти и дали социалната телевизия ще доведе до нови бизнес партньорства и повече директни продажби?

Вие как мислите?

Надявам се темата да бъде засегната и от Майкъл Лийндер в рамките на неговия Social Media Masterclass в София след по-малко от месец.

Повече информация за събитието може да бъде открита на официалната страница: social-media-seminar.com, във Facebook и YouTube канала.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , ,

Comments

  1. [...] в социалните мрежи? | Интернет маркетинг с MarkBit.net http://markbit.net/2010/06/gotovi-li-sme-za-t…ite-medii/ в Любими преди 3 секунди edno23.com Начало контакти [...]

Switch to our mobile site