Aside

Жените са по-добри маркетинг специалисти от мъжете

Становището, че „жените са по-добри в маркетинга от мъжете” е на професор Марк Ритсън от Мелбърн, който твърди, че жените са по-добри търговци от мъжете поради чисто физическите си данни и защото мозъкът им обработва по-ефективно данните от качествените и количествени маркетингови изследвания за продуктите. Жените отделят повече на детайлите и са в състояние да комуникират и „обгрижват” всеки  нов клиент индивидуално, а не да разчитат на „трикове и практики” общовалидни за всички – способи, до които мъжете често прибягват.
Ритсън смята също, че жените показват повече съпричастност към клиентите си за разлика от мъжете. Според професорът именно съпричастността е едно от ключовите характеристики на успешния търговец.

“На жените им е генетично заложено да бъдат съпричастни към другите и да откликват на емоциите и чувствата им. В утробата на майката, мозъкът на мъжете бива силно повлиян от тестостерона, който унищожава клетките в комуникационните центрове на мозъка и увеличава клетките, които отговарят за желанието за секс и агресия. Това е процес, който не засяга жените,” казва той.

Ако към хипотезата на професор Ритсън се добави и твърдението, че  „маркетингът използва емоциите или по-скоро определен емоционален дефицит на потребителите, за да продава”, то съм твърде склонна да се съглася с теорията, не само защото съм жена – маркетолог. Е, вие какво мислите?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ivelina Atanasova, newtrendbg. newtrendbg said: Жените са по-добри маркетинг специалисти от мъжете | Интернет маркетинг с MarkBit.net http://t.co/QkZjNVp via #MarkBit [...]

 2. Dennis says:

  Така ще да е :) Щом цял професор го твърди :)

 3. Михаела Аузяк says:

  Съгласна съм. Мъжете винаги се стремят да продадат на “всяка цена”, докато клиентът иска отношение и разбиране.Една жена може да убеждава с обяснението”На мен лично ми е все тая, но виждам че искате нещо добро и се чувствам ангажирана да ви помогна!”
  Ето едно интересно четиво:http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=4672&page=1 :)

 4. факте е, че по-голямата част от хората, които практикуват маркетинг са жени.

  А и май повечето блогове на тема маркетинг са водени от жени…така, че май….май има нещо вярно..

 5. man0l says:

  Мисля, че не е честно :D

 6. Rene says:

  Макар да не е задължително, все пак състезанието помага при постигане на резултати, особено ако участниците са сведени до двама. Професорът се е обосновал, а аз мога само да се съглася с него. Добавам още един щрих към портрета на жената-продавач (маркетолог): работата под напрежение и в състояние на несигурност подобрява постигането на резултатите при жените:
  The Role of Discrete Emotions; Paper Presented at the
  23rd Annual International Association of Conflict Management Conference
  Boston, Massachusetts
  June 24 – 27, 2010

 7. Ивелина Атанасова says:

  Добре дошла, Рене. Много ти благодаря за изключителното включване.

 8. Ивелина Атанасова says:

  Хм … За маркетинг блогърите ще се съглася, за маркетинг специалисти в България – също, но погледнато, в световен мащаб най-известните маркетинг-специалисти всъщност са мъже. единствената дама, за която в момента се сещам е Мари Смит.

 9. Rene says:

  Благодаря! Чета с удоволствие блога. Може да се впишеш сред четените маркетинг – блогъри, Ива. Обаче … световният мащаб си е световен и отразява световни тенденции. Знаменитите жени в маркетинга може би първо ще се появят в малките квадратчета на полето на маркетинга, а не в грандиозната голяма световна картина, както и става всъщност. Защо? Да помислим как да го използваме, вместо да се правим на състезателки! ;)

Switch to our mobile site