Aside

Жанет Найденова: За целите и стремежите на IAB

Жанет НайденоваЕдва преди броени дни стана ясно,че българските онлайн медии са реализирали отдавна замисляното и обсъждано сдружение в подкрепа на интерактивния маркетинг и онлайн рекламата.

Днес, когато “Интерактив Асошиейшън България” (IAB) е факт, имам удоволствието да разговарям с Жанет Найденова, нейният почетен председател, за целите и стремежите, които са си поставили най-големите български онлайн медии и как тя самата вижда текущото състояние на пазара.

Да пожелаем успех на Интерактив Асошиейшън България” (IAB) и на неговото ръководство и да се надяваме, че съвсем скоро и българският бизнес ще се убеди в преимуществата, които предлагат интернет и онлайн медиите и ще реализира ако не същият, то поне близък обем бюджет за онлайн реклама.


1. Жанет, преди да станеш председател на “Интерактив Асошиейшън България” (IAB) ти си заемала същата длъжност и в Българската уеб асоциация, нали?

Да, имах честта да работя с прекрасни професионалисти в Българска Уеб Асоциация (BWA) и да бъда избрана на общо събрание за Председател на Управителния съвет на BWA в периода 2006-2007 г.  Радвам се, че BWA продължава да се развива, усъвършенства и да печели още повече привърженици.


2. Какво трябва да промени “Интерактив Асошиейшън България” (IAB) текущото състояние на пазара на интерактивния маркетинг и онлайн рекламата в България?

“Интерактив Асошиейшън България” (IAB) ще работи за решаването на проблемите в сектора в три направления:

 1. Използване на нелегално съдържание за генериране на трафик
 2. Липса на стандарти за ефективните форми, критерии за единна измеримост на интерактивната реклама и професионални и етични стандарти
 3. Малък дял на интерактивния маркетинг и реклама  в общите маркетинг бюджети.

Именно затова “Интерактив Асошиейшън България (IAB)” ще работи за утвърждаването на ясни правила и добри практики за всички, които правят бизнес в областта на интернет медиите, технологичните компании, рекламните агенции и рекламодатели свързани пряко или непряко с дигиталната и интeрактивната реклама в България. Ще участва активно в законодателните инициативи и ще лобира за своите членове.

Непосредствените задачи пред асоциацията са свързани със създаването на силна браншова структура, чрез привличане на заинтересованите медии, технологични компании, рекламни агенции, рекламодатели на българския пазар, които ще работят активно за постигане на целите на сдружението:

 1. Да популяризира интерактивния маркетинг и да подпомага рекламните, маркетинг и PR специалистите, рекламните и маркетинг агенциите, медиа шоповете.
 2. Да споделя най-добрите практики на интерактивната реклама;
 3. Да създава и утвърждава критерии за единна измеримост и професионални и етични стандарти;
 4. Да извършва проучвания в областта на интерактивната реклама и маркетинг и да публикува и разпространява резултатите от тях;
 5. Да подпомага обучението на кадрите в интерактивната индустрия.

3. От известно време се обсъжда нуждата от създаване на Сдружение, което да обединява българските онлайн рекламни агенции и изобщо маркетинговите агенции, които се занимават с интернет реклама, колко време ви беше нужно, за да създадете “Интерактив Асошиейшън България” (IAB) и защо тя става факт точно сега, преди най-тежката икономическа зима, която ни предвещават политиците?

Процесът на създаване на браншова организация започна още в края на миналия век, когато най-големите интернет медии се обединиха в асоциация, но поради факта, че тогава бе още рано, нямаше натрупана критична маса от бизнес, тази организация не просъществува дълго. Сега обаче, ситуацията е много по-различна. Повече големи медии и преки участници – технологични компании, медиа-шопове, рекламни агенции и рекламодатели, развиващ се пазар на интерактивния маркетинг.  “Интерактив Асошиейшън България“ (IAB) е вече факт и има финансовата подкрепа на най-големите в бранша.

А ето и историята, около нейното създаване. Преди близо 2 години, когато международните агенции за измервания стъпиха и на българския пазар, стартира идеята за създаване на съсловна организация, която да приеме правила и стандарти и да се развива в духа на целите и стойностите на световната организация The Interactive Advertising Bureau (IAB).  Това даде възможност на основните конкуренти на пазара да се събират на една маса, да търсят преодоляване на различията в пазарните им подходи, да осъзнаят необходимостта от обединение около определени ценности. Естествено в световен мащаб този път беше извървян, затова за свой модел онлайн медиите припознаха  световната организация The Interactive Advertising Bureau (IAB)IAB същевременно също беше започнала активни действия за разширяване на своето представителство в Централна и Източна Европа. И по време на една международна конференция през есента на 2008 г. се осъществиха и първите контакти с IAB (Interactive Advertising Bureau) Europe и започна процесът на подготовка на българската браншова организация и на нейното членство.

Един от препъни камъните в процеса на подготовка беше, както обикновено, намирането на лицето, което да обедини интересите и да задвижи организационните въпроси. След като в началото на лятото на тази година имах честта да бъде избрана моята кандидатура, процесът започна и след поредица от сбирки  в началото на август 2009 г. се състоя Учредителното събрание на “Интерактив Асошиейшън България“ (IAB) с учредители “Дарик Нюз” ЕООД, “Дир.БГ” АД, “Икономедиа”АД, “Инвестор.БГ” АД и “Нет Инфо.БГ” АД.  И това е напълно естествен процес, най-големите интернет издатели да
положат началото на такъв род асоциация, следвайки бизнес логиката на Interactive Advertising Bureau, когато през 1996 г. най-големите интернет издатели се обединяват в сдружение, което обединява днес 375 водещи интернет медии и технологични компании и към 2010 г. се очаква да реализира 65 млрд. щатски долара от интерактивна реклама, съставляващи 15% от общия рекламен бюджет.

4. Как планирате да подпомагате обучението на кадрите в интернет медиите? Мислиш ли, че е дошъл момента, в който интерактивният маркетинг и онлайн медиите да бъдат заложени в програмите за обучение на студентите, които изучават специалността “Маркетинг”?

Обучението на кадрите в интернет медиите, рекламните агенции, рекламните и маркетингови специалисти, мениджъри в маркетинг отделите на фирмите е една от приоритетните цели на асоциацията. Чрез информирането, популяризирането на интерактивния маркетинг, споделянето на най-добрите практики на интерактивната реклама от България, Европа и света; стандартизирането на ефективните рекламни формати, проучванията в областта на интерактивната реклама и маркетинг и тяхното публикуване и разпространие на резултатите от тях, специализираните семинари, събития, конференции, форуми, семинари, практически обучения са едни от начините.

Другият задължителен път, по който трябва да вървим е участие на експерти от асоциацията в изготвянето на програмите за обучение на студентите, които изучават специалността “Маркетинг” и практически лекции сред студентите с реални примери от практиката!!! Участие в съвместни проекти, заедно със студентите, а защо не и учениците от специализираните училища. Разбира се, паралелно ше работим по създаването и на IAB Академия


5. Как протича един твой ден?

Динамично, позитивно, започва в 8:00, премнинава през множество срещи и консултации при клиенти и свършва някъде към малките часове на денонощието, когато обработвам цялата онлайн комуникация за деня ;-)

Да споделяш познанието, което си натрупал през последните 24 години (толкова е дълъг досега професионалния ми път)  не е умора, а привилегия и удоволствие за мен!

Интервюто на Жанет Найденова като председател на IAB е дадено специално за markbit.net и се публикува за първи път тук! Благодаря на Жанет за оказаната чест, а на Interactive Association Bulgaria пожелавам най-искрено многобройни членове и осъществени планове – в името на цялата гилдия.

Жанет Найденова притежава над 23 годишен професионален опит в областта на ИТ и маркетинга, 8 от които – в световна FORTUNE 500 компания, достигайки позиция маркетинг директор за Европа, Африка и Близкия Изток. Жанет Найденова е маркетинг консултант на SEED (Southeast Europe Enterprise Development) – донорска организация на IFC (International Funds Corporation) към Световната банка, спечелил наградата “Най-добър консултант за Югоизточна Европа”, ICT маркетинг експерт на Европейския съюз. Жанет Найденова е собственик и основател на JNN Консулт – първата маркетинг консултантска агенция, специализирана в областта на ИТ, интернет и интегрирания маркетинг,  известна още като маркетинг агенцията на Gartner за България.

Жанет Найденова e член на Българска Асоциация по  Маркетинг, съучредител на Асоциация на малките и средните предприятия  България, Председател на Управителния съвет на Българска Уеб Асоциация в периода 2006-2007 г. и понастоящем Председател на “Интерактив Асошиейшън България” (IAB).

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

 1. Из Facebook:

  Dora Vartanyan: Uspeh na sdrujenieto i chestito predsedatelstvo Janet!

  Janet NaidenovaБлагодаря за подкрепата, Дора!

 2. Успех Жанет! Само едно не ми е съвсем ясно…какво означава “Използване на нелегално съдържание за генериране на трафик”?
  Поздрави!
  Борис

 3. Жанет says:

  Здравей Борис!
  Радвам се, че и тук се срещаме :-) Това е точно теглене на музика, филми, използване на снимков материал и т.н. без да са платени правата за тяхното използване от тоиз, който предлага услугата, като по този начин безплатно с ‘word of mouth’ генерира трафик и продава рекламни позиции, излъчвани към този таргет, за да генерират проходи от реклама с нелегални средства.
  Поздрави,
  Жанет

 4. [...] на Guerrilla маркетинг в България, Жанет Найденова е и председател на Interactive Association Bulgaria и определено има какво да разкаже за интернет и онлайн [...]

 5. [...] – Жюстин Томс (онлайн маркетинг експерт), Жанет Найденова (председател на IAB, България), Пламен Русев и прекрасната му съпруга Аниела (design.bg), [...]

 6. [...] В България началото беше поставено с българската IAB, оглавена от Жанет Найденова. [...]

Switch to our mobile site