Aside

Забранената книжарница bookbg.net – заплаха или необходимост?

Избрах да започна новата 2010г. с едно интервю, водена единствено от страстта си към четенето. Понякога си мисля, че това мое хоби е болест, защото аз съм от типа хора, които са склонни да стоят гладни, но да си купят нова книга. Обожавам книгите – харесва ми аромата на хартията, чувството да се пренеса в един “различен” свят, възможността да се докосна до различни въгледи и различни мирогледи. Предполагам заради “любовта” ми към четенето се чувствам толкова комфортно пишейки.

Когато се омъжих, най-хубавото нещо за мен влизайки в новия апартамент бяха огромните ПРАЗНИ полици за книги – в дома на родителите ми вече нямаше място за цялата ми колекция и голяма част от книгите бяха събрани по кашони (споделям го със свито сърце!). След три години брак с мъжа ми, всички полици са заети, а книгите са подредени на по 3 реда :-) – оглеждам се тайно за нови стелажи от ИКЕА, които за сложим в спалнята :-)

Когато през юни месец bookbg.net “отвори врати” бях очарована – нови, актуални книги на достъпни цени. Освен това в един Kindle на нощното шкафче мога да събера стотици заглавия (напоследък се засичам как все по-често разглеждам сайтовете на Amazon и Barns&Nobles, за да избера по-доброто устройство). Човекът, който стои зад проекта е bookbg.net е изключително колоритен, понякога малко тайнствен, но определено смел, действен и успешен – абонатите на онлайн книжарницата му, които следят новите издания са над 60, а приятелите във Facebook страницата са 375.

Отричан и харесван, заплаха или необходимост, онлайн книжарницата за електронни книги bookbg.net е уникален и търсен за България проект, затова се радвам, че имах възможността да направя интервю с нейния основател.

Стандартният първи въпрос – как се роди идеята за bookbg.net? Как реши да създадеш точно онлайн книжарница за е-книги?

Идеята се роди преди две години, когато все още работих за една много известна застрахователна компания като финансов консултант, продавач на финансови услуги и мениджър. Работата ми беше такава, че се налагаше да ползвам най-добрите техники за продажба и управление на екип и поради моята неопитност се налагаше да се уча в движение. За тази цел си купувах много книги – по няколко на седмица. Купувах си както книги за продажби и мениджмънт така и за това как да влияем на хората и да ги манипулираме, но така че да сме доволни всички. За доста кратко време изхарчих доста пари за книги, може би около 1000лв. И когато в интернет видех някоя добра книга ми се искаше да я имам веднага, да не ходя чак до книжарницата, ами с едно копче да си я смъкна и да си я чета направо на компютъра (точно преди Kоледа се наложи да обиколя половината град, за да си взема поръчката от интернет, защото на шофьора на спедиторската фирма не му се чакало пред нас) и това да е по-евтино от истинската книга. Исках услуга 3 в 1, както се казва-да имам книгата, която искам, без да излизам от дома си, да е по-евтина и да я имам веднага! И така ми хрумна идеята за bookbg.net Реших да потърся подобна книжарница за е-книги на български и намерих много, но за съжаление почти всичко се повтаряше и беше основно романи и много стари книги. Идеята ми за bookbg.net беше в нея човек да може да открие нова “професионална” литература на български език и то на достъпни цена-”Изгубеният символ” на Дан Браун и “Да спечелиш” на Джак Уелч са изключителни книги, които всеки трябва да прочете, но за съжаление струват 20-30 лв. (1/10 от минималната работна заплата за страната). Почти една година обмислях идеята си, до преди половин година – основах bookbg.net през месец юни,2009г.

Какво те привлече в блоговата структура и защо избра WordPress за платформа на сайта?

За да отговоря на въпроса ти ще започна отзад напред. Въпреки че съм висшист по информатика нямам и най-малка представа от програмиране и уеб дизайн, просто не ходех много много на лекции, за което много съжалявам. Точно поради тази причина реших да използвам такава система, чрез която “обикновен” човек, без познания по темата, може да си направи сайт само с натискането на копчета – без код и всичко да е в графична среда. Само ще дам за пример, как когато искам да сложа линк или форматиран текст или пък картинка, някъде където се иска код, отварям си нов файл в wordpress оформям го, както искам в графичната среда и после копирам автоматично готовия код-това за мен е изключително полезно, направо е гениално. Другата причина е че може да се надгражда с допълнителни плъгини. Тук искам да ви предупредя за нещо, махнах се от последния ни хостинг-да по мое желание, там не ни изгониха :-) , точно защото прекалих с плъгините и натоварих страшно много техния процесор на сървърът им, така че умната с добавките. Това е за wordpress-a, а защо избрах блоговата структура? Не искам bookbg.net да е поредната онлайн книжарница – само книги и до там. Искам да присъства диалога, в другите е-книжарници има поле за коментари (в някои), но кой ги използва, докато в блога е различно, тук почвата е различна. За мен интернет книжарниците, които съществуват било то за поръчка на книги или за е-книги са страшно скучни. Сложена е по една миниатюрна картинка, два реда текст и толкова. Как да си купиш книга ако не я знаеш предварително. Комуникацията с потребителите,лично мнение, е на много ниско ниво, докато в блогова структура можеш първо да представиш една книга много подробно под формата на статия, така че потребителя да вземе информирано решение дали книгата е за него, освен това всеки може да остави много лесно мнението си за нея така че допълнително да информира останалите потребители (което е малко субективно, всеки има различни интереси), освен това блогът ми дава възможност освен книги да слагам интересни истории, тактики, методи и други полезни неща за читателите на сайта. Тук ще се подкрепя със следното: в блога освен че има книги за продажби, които могат да бъдат закупени, планирам да има статии от практиката – примери за техники за продажби, които съм намирал с времето и които няма как да намерите в книжарницата. Ще издам, че планираме да сложим техники за продажби от самия клуб на милионера MDRT (Million Dollar Round Table), които няма как да намерите в книжарницата и то на български, а те са най-добрите в света, виждал съм го с очите си. С две думи съществуващите интернет книжарници са адски скучни и неудобни – защо да ги ползвам само при нужда, а не и за удоволствие :-)

Трудно ли е да развиваш онлайн бизнес в България, особено по време на криза?

Въпросът няма еднозначен отговор. На един му липсва идея, на друг знания как да я осъществи, на трети пари. А трите неща са изключително важни, едното не може без другото. При мен идеята е налице и тя е добра, въпреки че не звучи никак скромно, но ми липсват познанията за това как най-добре да я представя. Иначе останалото според мен изобщо не е трудно, особено по време на криза. В такива времена разходите са особено важни, а да стартираш такъв бизнес е изключително евтино в сравнение с останалите офлайн бизнеси, да не говорим за риска. Въпреки че има доста скъпи проекти в интернет, в които се инвестира страшно много. Макар че зависи какво точно иска да постигне човек. Ако иска само да блогва това няма да му донесе особен приход, най-много да му донесе вътрешно спокойствие или да засили егото му ако има проблем с него и в третия случай да си представи по-добре марката и бизнеса, което според мен е доста добра професионална визитка. Но истината за мен е че трябва да се инвестира ако искаме да се получи нещо. Знам че изобщо не отговорих на въпросът ти, но за сега не се чувствам успял интернет бизнесмен, за да дам по-компетентен отговор, поне за сега :-)

Ти самият твърдиш, че сайтът bookbg.net е „забранената книжарница”, защо според теб издателствата предпочитат да те гонят и хулят, вместо продажбата на електронни книги и в България да се превърне в нещо съвсем естествено, както е по целият свят? Всъщност имаш ли данни какъв е обемът на продадените електронни книги или изобщо електронна литература по света в рамките на 2009г.?

Според мен това е цената и печалбата, но не го твърдя със сигурност тъй като не съм запознат с големи подробности около книгоиздаването. Знам със сигурност че за да издадеш книга трябват доста пари. Ами ако това се прави онлайн, помислете малко?!?!??! По горе ви дадох пример с две от най-известните книги до момента и за тяхната цена-направо са убийствено скъпи на хартия-печалбата не е просто 1 смс от копие, нали? Другото, което издателствата подценяват е че българският потребител вече е готов да си купи електронна книга и да я прочете. Може би смятат, че не ползваме компютри?! Както казваш по целият свят това е абсолютно нормална практика, да се купуват книги в електронен формат и даже си е един много добър бизнес. Единствено мога да благодаря на книжарниците и издателствата, че все още не са го направили :) Незнам защо не ни харесват издателствата, може би защото им вземаме от пазарния дял, макар че трудно бихме могли да се сравняваме – ние сме просто един обикновен блог за книги. По-скоро трябва да се радват, че съществуваме. Бях написал в една статия в блога ни че много книги се купуват в хартиен вариант след като се прочете изключително подробното ревю в нашия блог, което не може да се намери никъде в този му вид и това си е напълно вярно. Е, не им ли прави услуга и на тях? В много случаи се оказва, че работим за тях, така че да се замислят и върху това. Ако имам издателство трябва да съм луд или болен да правя проблем на сайт, който ми рекламира продукцията и то по такъв начин, нали?

Кога според теб читателите в България ще имат удоволствието да закупят на родна земя електронни устройства подобни на бестселъра на Amazon – Kindle и високите цени на книгите (спрямо доходите) да спрат да бъдат оправдание за българите да не четат?

Тук ще отговоря и на последната част от предния въпрос. Само в Америка се очаква през следващата година да бъдат продадени над три милиона копия от Kindle, а какво остава за книги, представете си само. Наскоро четох, че най-голямата онлайн книжарница Amazon за тази година (бел. 2009г.) е продала за първи път в историята си повече онлайн книги отколкото хартиени. Какво говори това? На мен ми говори че е-книгите имат голямо бъдеще. Въпреки че има случаи, в които хартиените книги са предпочитани. Не е много удобно да се чете роман за удоволствие на компютър, тук говорим за професионална литература, която ни трябва постоянно, за да се представим по добре в работата, в бизнеса и в живота. Няма ли да е хубаво точно преди среща да си извадите лаптопа и да си прочетете някоя техника или нещо мотивиращо? Тук има обаче едно голямо НО, навлизането на такива устройства като Kindle ще направят дори четенето на роман доста по приятно изживяване отколкото на хартия. Този вид устройства има страшно много функции и е изключително удобен за ползване, доста по удобен от обикновена книга. За съжаление обаче въпреки че всеки който има кредитна карта може да си го поръча от интернет той за момента според мен е доста скъп, но смятам че най-много до 1 година страшно много хора в България ще притежават такова устройство, като се има предвид че са налице доста добри алтернативи на Kindle, със същите възможности че и по добри и които са по евтини със около 100-200 долара. Решението на Foxit и Nook са доста добри, даже са страхотни. А относно високите цени на книгите като оправдание на българите да не четат от няколко месеца си има решение и то се казва bookbg.net Това в рамките на шегата. Мисля, че за съжаление книгите няма да стават по-евтини, напротив. Ще стават по-лъскави и по-скъпи, с по-добра хартия, което според мен не носи стойността, която да оправдава цената им (спрямо заплатите в страната), което пък е почва за алтернативни варианти…….

Междувременно собственото устройство на Amazon за четене на електронни книги – Kindle, става най-купуваният подарък в историята на онлайн магазина. Електронните книги могат да се четат не само с Kindle, но и с конкурентните устройства на Sony и на веригата книжарници Barnes & Noble. Според доклад на компанията за пазарни проучвания Forrester Research електронният четец на Amazon има пазарен дял от 60% в Щатите, следван от устройството на Sony, което има пазарен дял от 35 на сто. Онлайн магазинът предлага около 390 хил. заглавия за любителите на електронни книги.

Източник znam.li

Кои принципи на интернет маркетинга прилагаш и оценяваш като успешни?

Тук ще бъда много кратък, тъй като аз не мисля, че разбирам от маркетинг. Правя това което ми харесва, не прилагам стратегия, което не го казвам като предимство, а като недостатък. Може би обичам да наблягам на забранените неща, като всеки човек мисля, че се желаят повече. Но ми се иска да мога да прилагам идеите, залегнали в Guerrila маркетинга – това е нещо фантастично, простичко и гениално. Допада ми как чрез него се оказва влияние върху подсъзнанието на клиентите. Учудва ме как нито една ТВ реклама направена в България не се поучи от този вид маркетинг. Комбинацията креативност/разходи при него е страхотно заложена!

Коя беше последната книга, която прочете?

Доста уместен въпрос :) Последната книга, която прочетох е “Как да постигаме целите си” от Браян Трейси, страхотна книга, силно мотивираща. А следващите, които смятам да прочета са “Стратегията син Океан” и “НЛП за 21 дена”, от един от най-добрите в нервно-лингвистичното програмиране, Хари Алдер. Обичам да чета за това как можеш да бъркаш в съзнанието на някой човек и да му въздействаш, за жалост или за радост не умея да го правя!

Какво си пожелаваш да ти се случи в рамките на току-що настъпилата 2010г.?

Пожелавам си първо да имам по малко разочаровани клиенти и читатели, както и да успея да им предложа една подобрена услуга. Пожелавам си да мога да си позволя професионалист да се погрижи за някои неща в сайта, за да изглежда по професионално, макар че и сега на мен доста си ми харесва. Еее, така мога до утре да си пожелавам…..Искам хората да са доволни от работата ни, това искам!

Малко тривиално, но все пак е първият ден от новата година, какво ще пожелаеш на всички читатели на markbit.net?

Няма да им пожелавам здраве, те пороците ни сами ще се погрижат за него! Пожелавам на читателите на този страхотен блог markbit.net както и на теб, и на мен, и на всички да се опитаме да завиждаме по-малко на по-успелите от нас и да не се опитаме да се състезаваме с тях и да ги унищожим, а да станем по-добри от тях. Нека да търсим повече каква е ползата за нас, отколкото изгодата за другия, това пожелавам на всички ви! Искам да пожалая лично на теб да продължаваш да успяваш да вършиш толкова много неща за толкова малко време и да пишеш малко повече статии в този прекрасен блог, който си създала. Доста неща съм научил от теб. Да се състезаваме, да “крадем” добрите идеи, да ги развиваме и да ДЕЙСТВАМЕ…..Успешна нова 2010 година от целия екип на bookbg.net И накрая искам да изкажа огромната си благодарност на теб, затова че оценяваш нашата работа и че ни обърна такова внимание на нас и на нашия скромен блог БЛАГОДАРИМ ТИ!

Каква е равносметката?

Може би благодарностите трябва да са двустранни – всички ние благодарим на теб и на bookbg.net, че се появи някой, който да мисли не само за собствените си интереси, а и да защитава интересите и желанията на читателите. Четенето винаги ще е модерно, вече е и достъпно!

Интервюто на bookbg.net е дадено специално за markbit.net и се публикува за първи път тук!

07.01.2010Amazon.com пускат Kindle в продажба в над 100 държави. За съжаление българският пазар не е сред тях.

18.05.2010 – Онлайн книжарницата bookbg.net беше закрита!

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Фред Флинтстоун says:

  @Ивелина Атанасова
  Откровена дискусия ? Това по моя преценка са само псевдооткровения :) Обаче основният проблем е че това си остава само дискусия и като чета тона на повечето изказвания, не се търси реално нещо повече.

  Иначе е интересно за четене се получи.
  Поздравления!

  @Десислава Бошнакова

  Накратко излиза, че декларираното от Вас одобрение на самата идея за ел. книги не е искрено….

  Защото точно Вие сте в позиция, да реализирате нещо подобно, а вие на практика само си търсите оправдания.

  Защото:
  “Който иска, търси начин, който не иска, търси оправдание”

  няма начин да не го пише под една или друга форма в някоя от книгите, които издавате.

  За мен електронната книга би била продукт отговарящ на съвременните изисквания за качество. Електронният текст е по-лесен за преформатиране според предпочитанията на читателя. Много по лесно се претърсва.Може да се пусне през гласов компютърен четец. По-лесно преносим е….списъкът с предимства е много голям. Не става дума за разни сканирани копия, а за качествен продукт, който Вие и другите като вас, не само отказвате да предлагате, но същевременно провеждате активна FUD кампания (която лично за мен е повод да пиша тук) като упорито продължавате да изказвате “авторитетни” предсказания в стил нострадамус за това какви лоши неща ще се случат, ако книга започне да се продава в ел.вид….

  Един жокер – да всичките ви мрачни прогнози могат да се сбъднат, ако подходите скъпернически.

  Колко сте готови да инвестирате в консултации за това как да интегрирате продажбата на ел. книги във вашето издателство, така че хем да печелите повече, хем читателите да са по-доволни ?

  Вие на практика вадите от девет кладенеца вода, за да обясните как не трябва, (не подходящ моментът, няма търсене, има пиратство и т.н.) да се заменят конските и магарешките каручки със съвременни автомобили……е да ама действителността не е съгласна с вас и най-лошото решение за вашите читатели в случая, е точно великото и вездесъщо “изчакване на подходящият момент”. Какво чакане, България закъснява с повече от пет години заради такова мислене.
  Къде е предприемаческият дух от вашите книги ? Или поемането на рискове е само за заблудените ви читатели ?

  Интересно ми е, ако някой напише книга и ви я предложи за издаване с условие да се продава в ел. вид, какви точно условия бихте му предложили Вие насреща при положение, че прецените работата му като потенциално печеливша ?

 2. Ивелина Атанасова says:

  Всъщност, г-н Флинстоун :-) , мисля че именно вашите коментари са изключително откровени и провокиращи, за което искрено ви благодаря!
  Голяма част от мненията, които се изказаха по темата са неща, които всички ние мислим, някои ни дразнят, за други сме склонни да изчакаме – въпросът беше “До кога?”

 3. Янчо says:

  Интересна дискусия се заформи.
  Не мисля, че на издателите bookbg.net им е проблема. За толкова години и толкова много издателства в Б-я нито едно да не пусне електронен вариант?
  Е като вие не ги пускате, други ще го направят, няма на кого да се сърдите,

 4. Яна says:

  Много ми харесва идеята на сайта, вече се възползвах 3 пъти, и една от книгите мисля да си я купя и в хартиен вариант.

 5. Ивелина Атанасова says:

  Има книги, които действително трябва да бъдат част от професионалната библиотека!

  Коя книга привлече вниманието ти, Яна?

 6. Ивелина Атанасова says:

  … това също е теза, върху която трябва да се разсъждава, но съм убедена, че никой няма да го направи тук :-)

 7. Единственото, което не можах да разбера е дали създателят на bookbg.net плаща някакви авторски права ,съответно после и данъци и т.н. Ако отговорът е положителен, то моите искрени поздравления, с най-голямо удоволствие бих си закупила електронна книга и на по-висока цена (по-близка до тази на хартиения вариант).

 8. @ Деяна Илиева Много точно в целта – този човек не плаща никакви авторски права.

 9. Не разбирам как може да се радвате и да хвалите човек, който използва труда на другите, за да печели пари. Нито плаща авторски права за издаване на е-книги (чиято стойност е доста по- висока от цената на права за “хартиени” книги), нито е платил нещо на преводачите или редакторите, нито на художниците за корицата- просто е сканирал чуждите книги и и ги е изтъпанчил със своето лого отгоре.
  Просто взима “симвилична” сума за “своя” труд.
  Реализирането на продажби на истински електронни книги е доста по- сложно нещо от колкото изглежда и се надявам в следващите няколко месеца, да може да купите (от БГкнига) показаните от него книги – легално, с платено дължимото както на авторите, така и на българските редакционни екипи. Всеки от нас се труди и всеки заслужава заплащане за труда си. Единствено автора може да вземе решнието, за безплатно разпространение на своя труд. Не и някой псевдо предприемач, постъпващ напълно в духа на Бай- Ганьо.

 10. Бого says:

  Някой знае ли защо страницата не работи вече. Купил съм си вече над 80 книги оттам. Искам отново да чета интересни книги. Абонаментната цена беше твърде ниска и ми допадаше това.

  Винаги ли добрите идеи умират първи. Това вярноли е http://news.ibox.bg/news/id_442818573 че са спряли страницата полицайте.

 11. Фред Флинтстоун says:

  Отскоро няма вече букбг…..няма ги и многократно завишените “загуби”, които са само във въображението на “праводържателите”….
  Хайде сега като няма букбг да видим колко ще им се увеличат ВЪОБРАЖАЕМИТЕ печалби от факта, че букбг вече не е на линия……моето предположение е близко до нулата…..ама знам ли….може да се втурнат жадни за хартиените книги тълпи в книжарниците и току виж продажбите се увеличат многократно….хе

  ГДБОП отново демонстрираха, че за кокошка, няма прошка”….. и изхарчиха от моите данъци, пари за да действат по един проблем, който би следвало да се реши по съвсем друг начин….

  Може би следващата акция, ще е да се ударят копирните студиа и библиотеките, защото и там се взимат книги от библиотеките и се КОПИРАТ без никакъв контрол, моля ти се и студиото печели от ТОВА, о ужас!!! Загубите са за газилиони от подобни престъпни услуги!!!!Това си е направо криминална схема и организирана престъпност!!!!
  Въобще….общественият интерес изглежда доста подозрително и може би трябва също да се забрани! (май ми се мярна нещо подобно в туду листа на Яворчо един път :) ))

  Ретроградните практики тържествуват гордо, интересите на “праводържателите” изглеждат защитени….. следващите стъпки може да са забрана на интернет въобще, защото предоставя възможност за подобни престъпни, почти терористични прояви!!!!
  АБСУРД!
  Правата и интересите на “праводържателите на първо място, обществения интерес
  А задълженията на “праводържателите”…..моля ти се, те ще се изпълняват само привидно.
  КНИГИ В ЕЛЕКТРОНЕН ВИД!!!!!
  НЕ!
  Дори копирните машини са ЗЛО!
  Трябва да се забранят.
  Няма да се копира, ще се преписва на ръка!
  Технологиите и прогреса са ЗЛО!
  Трябва да се забранят!
  ВАЖНО Е САМО НАШЕТО ПРАВО И НАШИЯТ ИНТЕРЕС!!!

  Нямаш право да искаш по-ниски цени на книгите, защото новите технологии са снижили нашите “продуктопроизводствени” разходи !

  Нямаш право да искаш книгите в електронен вид за да можеш да ги ползваш по-пълноценно!!!

  Нямаш право на нищо!
  Имаш право само да се страхуваш от нас!

  Айде….отивам да си треперя ужасен в ъгъла…..

  Ноооооооо не преди да коментирам и последните коментари:

  @Деяна Илиева –
  Относно авторските права – интересно, за всяка услуга ли се интересувате толкова ?
  Интересувате ли се доколко издателя е бил коректен към авторите чиито произведения издава, доколко са били коректни шефовете към работещите в печатницата и въобще какъв е правният статус на всички етапи свързани с определен продукт или услуга…..????

  Относно данъците – печалбите от тези смс-и се облагат с данъци (както при мобилния оператор, така и при този предлагащ услугата), точно както се облагат с данъци и копирните услуги, даже в случая облагаемите печлби вероятно могат да се определят доста по-прецизно(защото минават по банков път и е ясно кое, какво е) от облагаемите печалби на праводържатели, издатели и други подобни.

  Не разбирам как може някой да не разбира тези работи….

  @Десислава Бошнакова – целта е доста по-различна от моята камбанария и тя е по-скоро да не се инвестира в новото и същевременно да се възпрепятства навлизането на новото по-доброто и по-перспективното.

  Ааааа и също да не се зачитат и считат за приоритетни други човешки права освен на праводържателите…. това би било доста по-точно в целта!

  @Диана Бойюева: проблема с неразбирането е че твърде често, хора “не разбират” нещата които не им изнася да разбират…..не разбирам как не разбирате това :) ?

  Значи, ако искам да наема някой за следните услуги, да отиде в библиотеката, да вземе определени книги и да ми ги копира в някое копирно студио или да ми ги сканира в ел вид, това е престъпление ? Той трябва да плати някакви авторки права ??? И следователно ако му платя, примерно с СМС – това е незаконно и този човек става обект на разработка на ГДБОП защото е предлагал една такава услуга ????

  В един такъв случай, какви са нормативно определените процедури за заплащане на авторските права ???
  Нали милеете за закона – споделете, ако ви стиска!

 12. Ивелина Атанасова says:

  Хайде да видим сега като затвориха bookbg.net дали ще се успокоят страстите, дали съответните хора са си направили съответните изводи и дали ще се промени нещо на българския книжен пазар в полза на читателите (и книгоиздателите) или цялата акция и беше просто на инат – “не е важно аз да съм добре, а на Вуте да му е зле” :-(

 13. Angel Todorov says:

  Ние от пиратската партия подкрепяме пиратството във всичките му форми. Комерсиалната е един от всичките видове пиратство, което толерираме когато читателят няма друг избор както в случая. След като има търсене е необходимо да има предлагане. Като перманентен клиент на забранената книжарница аз успях да си купя поне 80 произведения и мисля в близко време да ги кача на битторент или на бързите шеринг сайтове. Разбира се ще научите за тази новина в сайта на Пиратската Партия.

 14. Ивелина Атанасова says:

  Още едно доказателство, че забраната не е правилната мярка и че bookbg.net трябваше да бъде повод за изводи и промени по отношение книжния пазар в България, които за съжаление все още не са направени, а не налагането на рестриктивни мерки. Затварянето на сайта и арестуването на собственика му, който се надявам, че е добре и ще се включи по някое време, няма да решат проблема, за чието решаване всъщност никой дори не си прави труда да помисли. Затварнето на очите и хварлянето на камъни в чуждата градина не са помогнали на никого до сега!

 15. Христо says:

  Нямате си и на идея за какво смешни пари говорим като ощетяване, ако ви кажа ще се смеете без прекъсване поне 5 мин. Човек разбира колко силни са медиите и колко глупости пишат едва като го изпита. И сега всичко по старо му. Абе не се ли уесащате издатели че сега ако ви се пуснат книгите безплатно, за които сте толкова ощетени, че загубите ви ще са многократно повече, а че ви се правеше реклама…Сега сигурно ще ви хвръкнат продажбите до небето сигурно…

 16. След 10 години може да доживеем e-книги на български ( технологията не е сложна, както сами разбирате ). Недай си боже да се сетят за аудио книги на mp3, то ще се случи след 20 год. сигурно ;)

  Защо американците били напред? Защото умеят да изкарват пари.

 17. Ивелина Атанасова says:

  … и не ги е страх да рискуват, Мано!

 18. Фреди, поздрави за коментара! Повече не виждам какво може да се каже :)

Switch to our mobile site