Aside

10 начина да спечелите пари от интернет

Интернет потребителите в България през 2009г. са достигнали 3,45 милиона, което означава, че 46% от българските потребители са в мрежата. Разпределението по градове е съответно –  68% от софиянци използват интернет, за Варна процентът е 60%, а за другите големи градове – над 50%.

Въпросът е как да монетизираме присъствието си в интернет?

Това е тема, която интересува всички, дори Twitter, които повече от половин година търсят начини да спечелят пари от своите над 50 млн.потребители. Това беше и една от най-желаните теми, за които бихте желали да получите повече информация според отговорите от коледно-новогодишната анкета „За какво бихте желали да четете в markbit.net”

[poll id="7"]

Интернет действително дава шанс на всеки да спечели пари, стига да знаете как и да сте достатъчно далновидни.

Ето защо съставих списък със своите предложения как да постигнем своя финансов успех в интернет. Ще се постарая в рамките на следващите няколко седмици да илюстрирам всяка идеи с интервю на представители на най-известните български проекти в дадената област, които ще отправят своите съвети и ще разкрият „своите начини” как те да бъдат пълноценно използвани за оптимизиране на бизнеса.

1. Affiliate реклама

Ако имате уеб сайт или блог, това е може би един от най-добрите начини да спечелите пари от тях. Стандартно affiliate партньорството се свързва с публикуването на банери, които водят до продуктовия сайт на търговеца. Заплащането варира според договорните взаимоотношения – може да е при всяко кликване на банера, може да е за всяко показване на банера, може да е процент от всяка продажба през банера.

Процентите, получавани от продажната цена на различните стоки и услуги посредством affiliate програми варират от 20% до 50% и ако се използват и прилага правилно гарантират средномесечни приходи от около 300-500лв.

Има различни платформи, които предлагат affiliate партньорство. Най-известната от тях е Google AdSense, аз самата в момента изпробвам  Adbrite, а до края на месеца трябва да заработи и първата българска affiliate платформа!

2. Рекламни линкове към външни страници

„Продажбата” на рекламни линкове е вид разновидност на affiliate партньорствата. При линк-рекламата не е нужно наличието на собствен уеб сайт, тук далеч по–голямо значение се отдава на присъствието в социалните медии – социални мрежи, форуми, публикуването на смислени коментари в „чужди” блогове.  Принципът е същият – потребителите „попадат” на търговския сайт през линка, публикуван като подписа ви във форумите или като уеб сайт, при публикуването на коментари в блогосферата или дори през линк, който сте добавили в подписа си към имейл съобщенията, които изпращате. Това увелича продажбите на търговеца, който пък допълва дебита на банкова ви сметка. Най-важното в случая е не просто да публикувате партньорския линк, а да публикувате линк, който да съдържа вашето партньорско ID, за да получите приходите си.

Най-известните платформи за линк-реклами са TextLinkAds и LinkBucks, които дават възможността да продажба на линкове на техни клиенти и партньори. И двете платформи дават възможност на продавача (тоест вие) да одобрите или не рекламата, която ще се публикува в сайта ви.

3. SMS реклама

Пак се използва принципа на линк-рекламата, този път заплащането е през мобилния телефон. На сайта се интегрира плъгин за SMS реклама, който позволява създаването на рекламно поле в сайта или блога, в което посетителите могат да добавят линкове към своя сайт чрез изпращане на SMS.

4. Дарение

Разновидност на SMS рекламата е услуга е „Черпи ме бира” , в англоезичните сайтове обикновено избират израза  Buy me a Coffee („Черпи ме едно кафе’) – основен принцип тук е „поискай и ще ти се даде”.

Този процес се нарича “cyberbegging” и описва човек, който моли за дарение читателите на сайта си, в случай, че те харесват творчеството му или дори него самия. Най-популярният пример за това, който се шири из блогосферата е Карин Боснак, телевизионен водещ, която натрупала 20 000 долара задължение по кредитната си карта и решила да създаде сайт, чрез който да събере пари, за да плати дълга си. През лятото на 2002 г. регистрирала домейна  ”savekaryn.com” и помолила хората да й помогнат. Първоначалната версия на сайта започвала с обръщението „ Търсят се 20 000 долара, балансът по кредитните ми карти е отрицателен. Здравейте, моето име е Карин и имам нужда от вашата помощ. Имам огромни непогасени задължения по кредитните си карти и се нуждая от 20 000 долара, за да ги изплатя. Така че ако имате излишни долар или два, моля ви помогнете ми. Помогнете ми да се отърва от задълженията към банката”

5. Социални мрежи

За социалните мрежи и начините, по които социалните мрежи могат да оптимизират бизнеса и да донесат допълнителни дивиденти съм писала много. Всъщност социалните мрежи са може би един от най-ефективните и най-лесни инструменти в интернет, които могат да донесат приходи и начините са много и различни – от проучване на потребителските настроения и оптимизиране на предлаганите продукти и услуги според техните нагласи, до използването на големият обем хора, концентрирани на едно място за brand awareness реклама – очаквайте интервюта с Мартин Панайотов (contacto.bg) и Мартин Линков (favit.bg), които ще разкрият не само повече подробности около най-известните social media бизнес проекти в България, но и ще разкрият „тайни” от кухнята как те могат да бъдат използвани за монетизация на бизнеса.

6. Платени продуктови ревюта и PR публикации

Всичко започва с добрия блог, а добър и рейтингов блог се прави с много писане, много страст, постоянство, упоритост и професионализъм. Професионализмът и добрите идеи носят много почитатели, което означава голяма таргетирана публика. Лоялната публика има профил профил, а профилираната публика представлява интерес за рекламодателите. Те от своя страна са готови да заплащат за ревюта на техните продукти, книги, услуги или за написването на PR материал, а това означава сигурни приходи за автора. Личният ми фаворит, а при над 4000 лоялни почитатели, явно не само моят е „Нова визия”. Блог, който лично по мое мнение е уникален за българските ширини и е трудно преодолима конкуренция :-) .

7. Платени статии

Проектът се нарича PayPerPost – различни фирми и рекламодатели заплащат на фрийлансъри и блогъри да им напишат желана от тях статия по предварително зададена тема. Ако има някакво неудобство, то е че се очаква статиите да са английски.

8. Stock фотография

Хората, които се занимават с фотография са запознати с подобен тип бизнес. Микро-сток сайтовете като Fotolia, Dreamstime, Featurepics, 123RF и StockExpert са вид „банки на сток снимки”, които помагат на фотографите лесно да продават своите колекции със снимки на своите потребители (криейтив агенции, дизайнери на свободна практика, блогъри). Българския проект се нарича Stockpodium.

9. Онлайн аукциони

Електронната търговия е колкото terra incognita за България, толкова предпочитана и харесвана в страните от Западна Европа и САЩ. Според проведени проучвания тази година процентът на стоки, закупени в интернет във Великобритания ще достигне 60%.

Онлайн търговията и най-предпочитаната от нея форма – онлайн аукционите помагат от една страна на потребителите да се „отърват” от старите, непотребни вещи или дори нежелани подаръци и да спечелят дори пари от тях, а на други – да намерят хубави, маркови стоки на безценица. Най-известният онлайн аукцион в световен мащаб е eBay !

10. …………… Ще се радвам десетото предложение да бъде ваше – споделете своя начин за реализиране на приходи от интернет

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. spodeli says:

  Ще предложа сайт за обяви с платени вип обяви

 2. spodeli.me says:

  също така и уеб директория с платени линкове, но за целта трябва да има висок PR

 3. Ивелина Атанасова says:

  @spodeli.me, от колко нагоре си струва да се плати линка?

 4. Зависи, трябва да се има в предвид че има специализирани сайтове за продажба на линкове. Трябва да се сравнят цените. Тези с висок PR са доста скъпи.

 5. Директорията трябва да е със къси урл-та от типа http://www.domain.com/site за да може да се качи ранга на вътрешните страници, за да има успех

 6. Ивелина Атанасова says:

  Short URL Plugin или Short Link Maker? :-)

 7. johndaddy332 says:

  Чудя се ако сложа някой affiliate продукт на сайта си, а той е на български някой дали ще си го купи изобщо, има ли смисъл как мислите? :)

 8. Ивелина Атанасова says:

  Ще ти отговоря след месец :-)

 9. johndaddy332 says:

  хаха добре, ще се чака няма как! Честно казано ми се струва че със сайт на български никой няма да си купи нищо. Мислех си за Amazon нали има опция да си сложиш техни книги на сайта си и да ги продаваш. Но някак си трудна работа…..

 10. Борил says:

  @johndaddy332: Здравей, аз дори си мисля, че ако продуктът ти е български има по-голяма вероятност да бъде закупен в България, особено, ако професионално представен и наистина предлага нещо полезно и интересно за клиента. Българските интернет потребители, според мен, придобиват все повече увереност в интернет пазаруването…

  Колкото до публикуването на афилиейт връзки към чуждестранни продукти – има десетки хиляди налични оферти и е доста лесно това да се направи. Като се започне от книги от Amazon, та се стигне до онлайн курсове, дрехи и диетични продукти.

 11. johndaddy332 says:

  @Борил Здравей, благодаря ти за насоките. А мислиш ли че ако се сложи чуждестранен продукт в сайт на български ще има някакъв успех относно продажби през този сайт, как мислиш?

 12. Христо Иванов says:

  ъъъ, как точно преценихте, че пенетрацията на интернета е 46%? 3.45 М от 7.5 М ми се вижда маааалко повечко, отколкото е

 13. Ивелина Атанасова says:

  Всъщност се позовах на данните от проуването на Synovate за интернет потребителите в България. Предвид, че населението на България отдавна спадна под 7 млн., се получават приблизително цифрите.

 14. Борил says:

  @johndaddy332: Здравей отново. Всичко зависи какъв е продуктът и каква е аудиторията на дадения сайт. От една страна трябва този продукт да е релевантен на аудиторията на сайта – електронни книги за градинарство едва ли ще вървят, ако се промотират в блог за техно-музика. :)

  От друга страна зависи и какъв е продуктът. Аз лично най-лесно си купувам електронни книги и онлайн курсове. Но за друг тип аудитория е по-подходящо да се продават материални стоки. Например на сайт за мода, може би е по-добре да се поставят афилиейт линкове към продукти на La Redoute, например.

  И трети важен фактор е начинът по който промотираш съответния афилиейт продукт. Почти винаги е добре да човек да има стратегия и тактика. Грубата реклама – агресивна продажба – или простото поставяне на банер/линк – никога не водят до сериозен и траен успех.

 15. Борил says:

  @johndaddy332: Ох, забравих всъщност да отговоря на въпроса ти – да, мисля, че чуждестранен продукт би имал голям успех в българското интернет пространство, но само ако се спазват принципите, за които споменах:

  1. Таргетиране на подходящата аудитория.
  2. Използване на подходящ продукт.
  3. Използване на адекватни методи за промотиране.

 16. Христо Иванов says:

  @Ивелина Атанасова: Благодаря! Хубаво е да цитирате източниците си, защото (позволявам си пак да бъда скептичен) проучването на Синовейт е омнибус, 15+. Т.е. трябва да добавите децата м/у 6 и 15 г., които (към 2007-ма са ми данните) са над 700К души. Пак си позволявам да бъда скептичен към данните, при цялото ми уважение към Синовейт.
  Иначе – поздравеления! Страхотна статия :)

 17. Ивелина Атанасова says:

  Благодаря, Христо! Позволете да попитам, но какви са данните, с които вие разполагате?

 18. Христо Иванов says:

  @Ивелина Атанасова: Това ми е мъката и на мен, няма читави, общо достъпни данни у нас :( . По съм склонен да се съглася с това, което казва НСИ – 39.7% (16+):http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=17&a1=491&a2=492&a3=493#cont
  заради размера на извадката (при НСИ е 11К човека)…

 19. johndaddy332 says:

  @ Борил благодаря за отговора, наистина ако се ползва трябва добре да се обмисли и все пак никога не може да знае човек със точност, и тук ще има проба и грешка явно :)

 20. Борил says:

  @johndaddy332: За съжаление готови рецепти няма :( ((. Винаги има елемент на проби и грешки. Но, за радост, съществуват добри практики и стратегии за оптимизация (както в маркетинга като цяло, така и конкретните техники за афилиейт маркетинг), които значително съкащават броя на проби и грешки. :) )

 21. johndaddy332 says:

  @Борил, така е прав си, щеше ми се да си посочил сайт, за да наблюдавам как го правиш ти……:)

 22. Ерол says:

  Имащите подходящо лого могат да се пробват да продават онлайн шапки, тениски, чаши и др. със собственото лого, емблема на сайт или блог. Т.е. за печелене на повече пари е добре и да се направят и малко инвестиции. Рекламни чаши – http://www.picsi.bg. А най- добре е можещите да напишат някоя книга да я напишат и да я продават – пак е свързано с инвестиция – http://www.print.bg (цените са подходящи за издания с малко страници и по-малки тиражи. Примерно – Ивелина ако напише такава книга и я издаде, лично аз бих си купил и в хартиен вариант, нищо че следя всяка нейна статия и онлайн. Мисля, че си струва.

 23. Борил says:

  @johndaddy332: :) до броени дни стартира уникална програма за обучение, където е дадена необходимата практическа информация, както и подходящи примери от моята практика и световния опит :) )

 24. johndaddy332 says:

  @ Борил: Чудесно, ще чакамe да ни уведомиш по някакъв начин за нея :)

 25. Ивелина Атанасова says:

  По повод повода Борил ми е обещал специално интервю :)

 26. Ивелина Атанасова says:

  Еееее, Ерол, много ти благодаря. Първият проект ще е общата “Блогопедия“, но с този коментар ме замисляш действително :-)

 27. Борил says:

  @johndaddy332: Да, разбира се, когато програмата стартира, всички ще разберат :) ))

  @Ерол: Тези сайтове са страхотни. За Print.bg знаех, но picsi.bg е ново за мен – радвам, се че имаме вече и българския CafePress.com :) )

 28. @Ивелина Атанасова : Блогопедията я имам във ваш вариант, …електонен, но съм сигурен, че има доста читатели, които обичат и да притежават, да колекционерстват, и т.н. Любители на книги, които са жадни за пореден том, който ще им украси библиотеката да речем.

  @ Борил: Да. И аз ги открих скоро, все още не съм се възползвал от услугите им, но на лято мисля да опитам с някои рекламни работи или малка книжка с подходящ тираж. Вдъхват ми доверие, пък и цените са ядливи.

 29. Ивелина Атанасова says:

  Ерол, Блогопедията сега я пишем, нямам как да я имаш в електронен формат :-) Книгата тепърва ще се издава!

 30. Т.е. имам ви наръчника. Извинете за недоразумението. С нетърпение очаквам изданието ви.

 31. [...] Пламен Петров е от този тип хора, които всеки иска да познава и с които все обича да комуникира, защото той действително умее да зарежда хората с позитивизъм и вяра в доброто. Това беше и причината да избера именно Пламен Петров и blogatstvo.com за начало на обещаната поредицата от интервюта по повод проекта “Как да спечелим от интернет“. [...]

 32. [...] тънкостите на успешните маркетинг кампании, неговата тайна за постигане на бизнес успех и какво да очакваме от срещата с него след [...]

 33. [...] с Борил продължава линията на съвети “Как да печелим от интернет“. Избрах разгорите с него, защото е от типа хора, [...]

 34. [...] продължение на темата за афилиейт маркетинга и начините за осигуряване на доходи от интернет, днес Ивелина, от популярния блог за маркетинг [...]

 35. Vil says:

  @Христо Иванов: ето и един специален сайт за статистика на интернет потребителите, има инфо за България и за други страни в Европа, както и в света.
  http://www.internetworldstats.com/stats4.htm
  Дано да съм била полезна!

 36. Toni says:

  Interesno i polezno s tendencia za kombinativnost i otvorenost za dopulnenia i partniorski iniciativi!!!

 37. Повечето Affiliate програми в България са подигравка. Повечето дават по 1-2%. Рядко стигат до 10%.
  Ако се целите в този вид онлайн пари учете английски и правете сайтове на английски. С ППС рекламите резултатите са подобни.

 38. Ивелина Атанасова says:

  Мъчно ми е да го призная, но е факт, че пазарът в България тепърва търпи развитие и дори с 10% комисионни предлаганите продукти за разпространение се конкурират трудно, както по разнообразие, така и по пазарен дял с тези на англоезичните пазари. Въпреки това твърдо вярвам, че проблемът не е в пазара, а в продуктите, Affiliate схемите и обучението на партньорите.

 39. Игри says:

  Първо българина е все още недоверчив на покупките от интернет ( може и да има защо, вижте примерно репликите на известните марки телефони )
  Доставката понякога е скъпа.
  Четох някаква статистика, че едва около 4 % от интернет потребителите пазаруват в интернет

 40. Ивелина Атанасова says:

  “… което е с 60% повече от 2008г.”!
  Проблемът в България е че потребителите не са свикнали да търсят правата си – всъщност ако познаваш закона, Комисията за защита на потребителите прави “чудеса” :-) Предполагам от там идва недоверието за онлайн пазаренето и преобладаващото “плащане при доставка” на продуктите.

 41. Вицове says:

  За съжаление от google adsense все още се печели малко в България в сравнение със сайтове на английски.

 42. Ивелина Атанасова says:

  … и все пак по-добре AdSense и ниска печалба, отколкото нищо. :-)

 43. До колкото знам в България даренията през SMS са забранени. Това с “черпи ме бира” вероятно е опит да се заобиколи този закон.

  Аз преди ползвах фортумо и там при създаване на СМС услуга системата те пита дали ще се ползва за дарения и ако се отговори с да, то България отпада като възможно страна в която да се ползва тази услуга.

  Ако някой е наясно нека ме поправи.

 44. По принцип благотворителните SMS-и представляват механизъм за извършване на дарение, който не се различава от дарение през дебитна карта или с банков превод. Разликата е единствено в механизма.

  В случая, даренията с “Черпи ме бира” чрез благотворителен SMS може да се разглежда именно като дарение, а не като доставка на услуга, която е облагаема по Закона за ДДС. Ако това беше въпросът ти?

 45. Не се печели достаъчно от интернет в BG, но това ще се промени до 5 години най- много

 46. Понятието “много” не е ли размито?

 47. Здравейте, аз бих искал да предложа още един начин за печелене на пари от Интернет, а именно преводи на статии от един език на друг за съответен сайт, или както е прието да се нарича копирайтинг.

  Поздрави!

 48. Ф. says:

  точка 2 и 3 можете спокойно да ги задраскате, особено смс рекламата. Може да ви докара 2-3-4лв на месец но не и повече.

 49. Вече – да, към текущият момент съм съгласна, че си прав, Ф., преди няколко години всичко беше по-различно.

Switch to our mobile site