Aside

Истината за традиционния маркетинг и интернет маркетинга

На 17.февруари съм поканена да бъда лектор на семинара на Eventus – „Краят на маркетинга, какъвто го познаваме” – темата е продиктувана от Дейвид Миърман Скот и неговият бестселър „Новите правила на маркетинга и PR”, което ме накара да се замисля дали действително традиционният офлайн и „модерният” онлайн маркетинг са действително толкова различни или сами сме сменили платформите?

Слушай!

Маркетингът и в частност PR-ът и рекламата предполагат комуникация, често дори манипулация на потребителското поведение. Под комуникация естествено се подразбира писане и горене. Жалко! За един маркетолог е много по-важно да слуша!

Слушането е вид маркетингово проучване. Слушането е най-добрият начин, за опознаване на потребителските настроения и изготвяне на най-подходящата стратегия.

Когато говорим за традиционни маркетингови похвати, слушането реално са маркетинговите проучвания – анкети, интервюта, наблюдения, експерименти. Когато бизнесът и комуникациите са привнесени в интернет, тогава използваме социалните медии – Facebook, Twitter, contacto.bg.

Социалните медии и social media маркетингът е изключително „финна” материя. Безкрайно харесвам мисълта на Дрейтън Бърд, че „маркетингът е като секс между тийнейджъри – всеки говори за него, но никой не го прави както трябва”.

Няма как да се предвиди успеха или неуспеха на дадена social media кампания – комуникацията с един клиент често е непредсказуема, какво се очаква ако трябва да общувате едновременно със стотици? Единственият начин за увеличаване шансовете за успех е слушането. Това е и причината „социалните” кампании да дават резултат в дългосрочен план. Ето една разлика с традиционния маркетинг.

Ако бъде публикувана реклама във вестника, пуснат клип по телевизията или още по-добре – даден талон за отстъпка – покупката, реакцията на потребителите, се наблюдава до дни, в социалните медии са нужни месеци!

Нужно е време. Понякога месец и години наред за „вклиняване” в обстановката и спечелване доверието на потребителите, за да бъде чуто посланието, което се разпространява.

Докато това се случи, а и след това – ежесутрешен мониторинг на потребителските настроения и желания в социалните медии!

Никой няма желание да чете чужди статии и размисли

Всички ние сме любопитни по своята същност. Човешкото любопитство (и мързел!)  е двигател на еволюцията и това причината всеки бизнес, всяка фирма да трябва да има (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО) собствен блог. Не еволюцията е причината, да не стане грешка. Корпоративният блог е задължителен заради човешкото любопитство (и мързел!). Кога беше последният път, когато се разходихте в библиотеката, за да потърсите в някоя от книгите от библиотечния фонд отговор на въпрос, който ви вълнуваше? Аз не помня. Защо ли? “Чичо Google” знае всичко. Онлайн търсачките изживяват своя разцвет именно заради човешкия мързел. Много по-лесно, удобно и пестящо време е да зададем въпроса си в интернет, отколкото пред библиотекарката, която винаги ми връчваше едни нечовешки големи и объркани за мен чекмеджета с листчета, в които да търся книгата, която ме интересува, в която пак да започна да търся, това което всъщност търся.

Тук разликата традиционен маркетинг  – интернет маркетинг е огромна и в полза на интернет комуникациите и публикациите – една камара списания .NET имам вкъщи и никога не успявам първо да се сетя кой брой търся, после да го открия, после да намеря в него отговора, заради когото съм започнала търсенето. Нужно ли е да споменавам, че напечатаната информация остарява и в един момент по-скоро заема „полезно” пространство по стелажите, отколкото да бъде полезна?

Корпоративният блог е надежден източник на актуална информация, заради възможността за добра SEO оптимизация „виртуалната SEO библиотека” е по-подредена и лесна за навигация, освен това, когато потребителите напишат името на фирмата, която ги интересува на предните позиции обикновено са публикации за нея от блогосферата – по-добре корпоративния блог със становището на фирмата също да е там, нали?

“Всичко е имидж и суета”

В бизнеса  (и в живота) можеш да си или като другите или коренно различен от другите. Интернет маркетингът дава възможност и за двете. Традиционният маркетинг също, но „ексцентричността” извън мрежата струва повече!

Да, факт е че присъствието и наличието на фирмен профил в най-известните социални мрежи започва да се възприема почти като задължително условие за успех на фирмата. Да, вярно е че Facebook,. LinkedIn, Twitter, Flickr са най-популярните мрежи и е добре да сте там, но не бива да се подценяват и родните  - Contacto.bg, които между другото от началото на месеца предлагат и виртуален продуктов каталог за фирмите, безплатно!

От около 2 седмици имам група в Spodeli.me на Благой и мога да споделя само хубави впечатления, освен това Svejo.net и Lubimi.com – най-големите български социални мрежи са много стабилен източник на трафик към блога, така че също ги препоръчвам горещо.

Профилите в българските социални мрежи могат да доразвият фирмения профил и да опосредстват комуникацията с клиенти и конкуренти на родна почва. Освен това винаги съм харесвала максимата на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече”.

следва продължение ……

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Научих, че Дейвъд Миърмън Скот ще идва в БГ.. май месец… да се приготвим за негия семинар :) )) със сигурнст си заслужава

 2. Ивелина Атанасова says:

  А така, от къде го научи това?

 3. Благодаря за споменаването на Spodeli.me в статията. Отново чудесна тема. Надявам се повече хора да я прочетат.

 4. Здравейте, от известно време се занимавам с оптимизацията на един сайт за климатици и мога да кажа, че в България, изместването на офлайн ще почака поне едно десетилетие :/

 5. От медия, с която поддръжаме връзка и ни прати инфо за бъдещите семинари, които организира.

 6. svesten says:

  Много интересно , чакаме продължението.
  На този семинар , както и на E-mail Marketing Masterclass-а със сигурност има какво да се научи.
  Жалко , че всички тези събития не са по джоба на всеки български студент .. гр

 7. Ивелина Атанасова says:

  Супер!!!! Сега ми разчовърека любопитството, какво още да очакваме, Лиди :-)

 8. Ивелина Атанасова says:

  Здравей, svesten – благодаря за първия ти коментар в markbit.net. Семинарът на Майкъл наистина обещава да бъде изключителен, остава само да се надяваме, че за някои от следващите, организаторите ще предвидят и “специални” покани за студенти!

  А иначе, за всички, които няма да успеят да присъстват, обещавам да споделям какво се случва на семинарите в Twitter – ако искаш ме добави в профила си там :-)

 9. Ивелина Атанасова says:

  @Климатик, мисля че си твърде песимистично настроен – да, факт е че в България всички се случва по-бавно и започваме с нисък старт, но личното ми мнение е че именно финансовата криза и необходимостта да настигнем “големите” заподноевропейски и американски фирми ще ускори развитието на бизнеса в България и интернет комуникациите – предвид по-ниските разходи и по-високата измеримост!

 10. и аз се надявам семинарите да са с малко по-нисички цени, за да мога да ходя на всички, които искам… ама нещо се оказват доста соленички. Като се сетя, че за Котлър билета беше 300, си представям за Миърмън Скот колко ще е :) ))

 11. Поли Козарова says:

  Иве,

  Поздрави за участието ти като лектор в конференцията.

  Нали не противопоставяме традиционните похвати на интернет маркетинга? Съвременният маркетинг вече отдавна не се ограничава до традиционните похвати.

  Изобщо с появата на нов информационен канал маркетингът винаги се е променял, но никога не е изчезвал. Така е станало с откриването на радиото, телевизията, кабелната телевизия, интернет, мобилните комуникации… Ако утре всички приемат, че предаването на енергия и мисли от човек на човек е факт, вероятно ще се появят нови начини за маркетиране :) още по евтини и с директен ефект.

 12. Ивелина Атанасова says:

  Поли, колкото ги противопоставям, толкова и не. В университета започнах едни разговори с колеги, които започнаха да се движат в посока кой тип маркетиг е “По-” – в университетите (или поне 2 курс във Варна) за съжаление все още се преподава само и единствено традиционен маркетинг по програма – нещо, с което аз самата, както и ти, както виждам не можем да се съгласим ….
  Вярно е че трябва да се стъпи върху здрави и стабилни основи, каквито дава именно традиционния маркетинг, но няма ли да е по-удачно ако още в началото се прави паралела и се обяснява кое защо?

 13. Поли Козарова says:

  Абсолютно съм съгласна, че съвременният маркетинг е различен от това, което се преподава в българските университети и от това, което се практикува в мнозинството български фирми.

  Хубав знак за промяна е факта, че ти преподаваш маркетинг в университета и има вече много маркетинг блогове и събития, където специалистите могат да получат представа за това как маркетингът еволюира.

 14. Ивелина Атанасова says:

  Докато интернет комуникациите не бъдат заложени като отделна дисциплина, няма да мирясам :-)

Switch to our mobile site