Какво се случва, когато пренесеш виртуалния свят в ежедневието си?

Празниците и промоциите по Коледа се превърнаха в повод за размишление, до колко и дали търговците съумяват да създадат преживяване и позитивни емоции на своите клиенти или използват празниците, за да разчистят складовете си на всяка цена. Докато търсех отговор на въпроса и разглеждах различни промоции и начините за комуникацията им, попаднах на последната рекламна кампания на Google Analytics и освен, че се смях от все сърце, всъщност осъзнах къде е проблемът.

А проблемът е в желанието, продажбата да бъде осъществена на всяка цена – без значение от желанието на клиента, без значение от потребностите му или настроението му – влязъл веднъж в магазина, той трябва да излезе в покупка на всяка цена. Без значение дали ще се върне, без значение от споменът и преживяването, което остава у него.

Пародията на Google Analitycs е забавна, но казва толкова много истина, че ме хваща страх.

Възможност 2 – клиентът е по-силен от агитацията и просто излиза. Ако неговото поведение и движение из страниците не бъде проследено и анализирано (с Google Analitycs), какво точно се случва? Нищо!

“Влязъл, излязъл, прав му път! Ред е на следващия.”

Ако желанията, целите и интересите на клиентите не бъдат анализирани, ако не бъде изградена и старателно поддържана една база данни с архив на поръчките, ако на база на тези поръчки не биват изпращани индивидуални промоции и имейл кампании, то каква е целта на инвестирания бюджет за реклама. И инвестиран ли е той или похарчен?

А социалните мрежи?

Ако социалните мрежи не бъдат използвани като канал за комуникация с клиентите и възможност да бъдат узнати техните желания и предпочитания, то за какво са те? За да си мерим феновете? За да продаваме? На кого?

В своя блог Google пишат, че целта на видеата е била да стимулират преживяването на един онлайн потребител от интернет пазаруването в реална среда, в света, в който живеем и по този начин да насърчат търговците да помогнат на своите клиенти да намерят ичмежду дигиталните лавици нещата,, от които имат нужда толкова лесно, колкото го правят в любимия си супермаркет.

“За съжаление много онлайн магазини губят своите клиенти, дори своите потенциални клиенти, без изобщо да знаят къде и защо, а именно това е едно от най-големите предимства на онлайн средата.”

Google дори дават “предколедни” безплатни съвети за това как част от най-често допусканите грешки да бъдат преодолени:

  • на първо място се уверете, че целевата страница, до която води рекламната ви кампания отговаря на очакванията на потребителите и там те ще открият информацията, която търсят;
  • използвайте търсачката си като информционен източник за нещата, от които се нуждаят потребителите ви и им го предложете. Ако не знаете как – препоръчваме ви да прочетете Google Analytics Site Search.
  • инвестирайте време, за да проучите и анализирате кои са топ продуктите ви и какво търсят най-често в сайта ви потребителите, след това им помогнете да стигнат лесно до него. Ако не знаете как, Google препоръчват статията за Google Analytics goal flow visualization.

А сега се надявам да се усмихнете, изгледайте и трите видеа по-долу. Повярвайте ми, заслужава си.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Switch to our mobile site