Aside

Къде сме ние, къде са те?

Последните няколко седмици бяха едни от най-интересните за дигиталния бранш в България – последователно се състояха някои от важните събития за годината  - Digitalk, Digitex, където участвах като лектор и разбира се Webit и How to Web. Последните две с основателни претенции да са най-големите и най-важните за дигиталната индустрия на Централна и Източна Европа.

Умишлено забавих обзора и на Webit, и How to Web, защото исках да посетя и двете и да преживея лекциите, срещите, организацията, атмосферата … всичко, преди да ви ги опиша. Специални благодарности още веднъж на Пламен Русев за поканата да посетя Webit и на Мартин Линков и Favit.com за поканата за How to Web.

Webit – 24-25 октомври 2011

Webit се организира за трета поредна година и това беше моето първо посещения. Най-искрени адмирации за организацията, подготовката и провеждането на събитието. Единственото, което ми липсваше и до последно не успях да свикна беше усещането, че пропускам нещо.

Лекциите, презентациите и уъркшопите в рамките на двата дни на събитието бяха разпределени в 7 конферентни потока, провеждани успоредно – винаги имаше по няколко лектори, които искаш да чуеш, но трябва да избереш от кого да се лишиш. Как да предпочетеш някой, пред друг, когато имената са на световни лектори и експерти, които работят за Yahoo, Euro RSCG,  Gemius или SEO Moz и разкриват “тайни от кухнята”?Кого да предпочетеш?

Нямаше как наложи се да направя избора, макар и със свито сърце – мой личен фаворит до края на събитието остана Марвин Лиао, търговски директор в Yahoo!, който разказваше за ефективните рекламни стратегии на Yahoo! и за това как не е вярно, че потребителите не харесват рекламите по принцип, те не харесват лошите реклами.

Потребителите харесват реклами, които са:

 • минималистични;
 • с цветен, ярък и грабващ вниманието фон;
 • използват лица на хора, с които биха могли да се идентифицират;
 • рекламните послания, чиито стимули за решение (call to action) са по-близо до формата за логване в електронната поща, в случая на Yahoo! са много по-успешни и ефективни от тези, при които не е.

Сред най-ценните съвети, които даде бяха, че 95% от решенията се вземат на подсъзнателна основа и как само емоциите водят до продажба – информацията води единствено до заключения!

Теорията му беше доразвита и продължена в последвалата лекция за Глобалните интернет тенденции. Знаехте ли, че 55% от потребителите на Twitter използват социалната мрежа през мобилните си устройства и 33% от потребителите на Facebook?

Според Ръс Линдстон, изпълнителен директор на Euro RSCG, Лондон “в днешно време повече хора имат достъп до мобилни и смартфони, отколкото тези, които имат достъп до чиста, питейна вода.”

Светът става все по-плосък и все по-силно обвързан с технологиите. Факт!

How To Web – 09-10 ноември 2011

Рекламирането на How to Web също беше по посока, че това е най-голямото дигитално събитие в Централна и Източна Европа … всъщност много по-важно се оказа колко по-различно е то от Webit. Ако на Webit представените лекциите бяха по-скоро по посока данни, маркетингови и пазарни проучвания, информация за очаквани тенденции и движения, то на How To Web всички лектори се постараха да систематизират най-важното от своя личен опит, да го илюстрират с примери и със съвети и да насърчат бъдещите предприемачи да се подготвят за пътя, който трябва да извървят преди да постигнат своя успех в бизнеса.

Ако по време на Webit, Марвин Лиао обясняваше как в бизнеса е важно да умееш да експериментираш, да опитваш и да не се страхуваш от провал, в рамките на How To Web, лекторите разказваха за начините, по които са падали, ставали успявали да продадат свои успешни на компании на Microsoft, например.

Лекциите, комуникациите, афтър-партитата и направените нови контакти по време и на двата дни на How To Web следваше линията на съветите, които лекторите даваха:

Говорете  с хората, разказвайте за своя продукт, за нещата, които правите. Подгответе се с отговори на въпросите, които ще ви зададат – за маркетинга, за продажбите, за продуктите … за всичко. И говорете за емоционалната връзка между бизнеса и потребителите си, стратегията е подобна на тази в онлайн игрите – усещането и емоциите при стартирането на нов бизнес трябва да са същите, които човек изпитва, когато преминава  на следващо ниво в игра, която играе на компютъра си.

Мисля, че най-важният съвет, който получих е, че единственият шанс за привличане на каквито и да е рискови капитали е постоянният ръст в приходите и увеличението в пазарния дял на продукта/ компанията, който да се случи много рязко и да поеме посока само нагоре. При наличието на буксуване, на етапи от развитието на продукта, в които темповете му на развитие са бавни или равно константни  - никакъв шанс, никой инвеститир няма да му обърне внимание.

Дори афтър-партитата бяха различни – в България, на Webit се раздадоха специалните награди за заслуги Webit Awards – добра инициатива, която остана неразбрана от много хора поради липсата на предварителна информация. Истинският купон се случи обаче по-късно в дискотеките на София …

В Румъния – три афтър -партита за събитие, чиято семинарна част беше два дни. Афтър – партитата бяха на малки пространства, с малко храна и малко алкохол, което обаче даде възможност на всички лектори, блогъри и медии да направят контакти и да разменя координатите ти – иначе защо да ходят на конференция, нали?

Какво ми липсваше на Webit?

 • Липсваше ми стабилната интернет връзка – бях в почти пълно информационно затъмнение по време на цялата конференция поради претоварените сървъри – 5000 души са си 5000 души, знам … но ми липсваше;
 • Липсваше ми възможността да седна и да пиша спокойно, в рамките на конференцията, докато тя тече … на How to Web ми направи изключително впечатление отношението към медиите и удобствата, които им бяха предоставени за спокойното протичане на работния процес … беше толкова малко, а толкова важно  - запазени маси със стол на първите три реда – не само се чува по-добре, но и качеството на снимките е по-добро, и разклонител за техниката. Медиите имаха и собствена WiFi мрежа за лайв-блогване и писане на статии в реално време.

Какво ми липсваше на How to Web?

 • липсваха ми българите … бяхме едва петима души, а събитието определено беше сред тези, които заслужават да бъдат посетени;
 • липсваше ми и ясното разграничение между Webit и How To Web, защото двете събития бяха изключително различни и по-скоро се допълваха едно друго като представена информация, отколко да се конкурират, каквото впечатление имах и аз в началото.

В заключение трябва да кажа, че това е една от най-силните есени на дигиталната индустрия по отношение на обученията. Случиха се няколко изключителни събития, бяха изключително успешни, ние се събрахме и си поговорихме, всичко, на което се надявам сега, е в следващите 12 месеца да имаме възможността да се похвалим с така очакваното увеличение на бюджетите, инвестирани в дигитални кампании, което ще ни помогне да се оттласнем от текущите мижави 5-6% пазарен дял.

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Иве, пишеш страшно силно! Направо почувствах атмосферата и на двете събития толкова силно, че … почти не съжалих, че не съм била :)

 2. Поли, искам да ти кажа, че току-що ми направи най-големия комлимент, за който можех да мечтая .. професионалист като теб, който пише по начина, по който ти пишеш, да направи подобно признание е повече от чест за мен. Много ти благодаря, Поли, много!

  Колкото до събитията, появи ли ти се възможност и време – не ги пропускай и двете си заслужават, ще ти подействат изключително зареждащи и стимулиращо!

Switch to our mobile site