Aside

Кои са факторите, които определят качеството на електронния магазин?

През последните няколко години, ръстът, който онлайн търговията в България отчете беше впечатляващ  - в момента над 50% от българите пазаруват онлайн, според докладът eConsumers, който беше публикуван преди няколко месеца. За съжаление, недоверието, което те все още имат по отношение на търговците е осезателно, което обяснява предпочитанието им да плащат с наложен платеж. Мисля, че това е първият критерий, който определя качеството на един  онлайн магазин – сигурността. Потребителите търсят гаранция за сигурността на своята сделка – за платената сума, за качеството на услугата, за качеството на продукта и всеки търговец, който успее да им я гарантира, ще спечели тяхното доверие и избор. EBay, например, обезпечават напълно всички сделки, осъществени в онлайн аукциона и заплатени през притежаваната от тях платформа за онлайн разплащания PayPal, усещането е несравнимо, а  потребителите са склонни и да “рискуват” със сделки, чиито номинал е над средния.

Ако имат гарантирана сигурност за своите покупки, потребителите ще започнат да търсят разнообразие на сделки и продукти. Добре поддържаната стокова наличност и широкото ценово разнообразие на продукти с близки характеристики, се оказва решаващо в този случай.

На трето място ще поставя възможността за промяна на мнението, като критерий, който провокира потребителите да предпочетат един търговец пред друг. Дрехите, обувките и техниката са артикули, чиято покупка често е обвързана, както с чисто сетивните възприятия, така и с индивидуални характеристики, които трудно биха могли да бъдат поместени в стандартизирани таблици и графики. В този случай, гратисният период за промяна на мнението и замяна на закупената стока не само би поласкало потребителите, но и би ги насърчило да направят своя избор в полза на онлайн покупката.

Сега не мога да не попитам, кои са факторите, според които вие предпочитате или не даден търговец в интернет?

Статията е публикувана в Рубриката “Големия въпрос” на Приложението за Онлайн бизнес на списание .Net, ноември 2011г.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

 1. Вискяр says:

  Здравейте! :)
  През търсене “какво е дофолоу връзка” попаднах тук.
  В момента съм изправен пред трудността каква безплатна платформа за онлайн магазин да си избера.
  На сайта ми можете да видите какво произвеждам. Имам “търговска точка” в София – сергия на пазар. Смятам да “отворя” пазаруване на място – в градината ми. Добра предпоставка за това е, че съм разположен на главен път, в близост до София. Дори на 3 км от мен има градски транспорт.
  Знам, че има търсене на такава стока. Затова си направих сайта, за да мога да популяризирам дейността си и продукцията си.
  Плащане при доставка е сигурно за клиента и не толкова за доставчика, но две `убавини заедно трудно вървят. Искам платформата на онлайн магазина да поддържа всички начини на разплащане в България. Клиента има право да плати както му е удобно на него. Ще вградя SSL протокол, защото четох, че доста онлайн магазини в България въобще не се интересуват от сигурността на данните на клиентите си. А това го смятам за недопустимо!
  Ще се радвам на всякакви съвети и помощ за магазина и сайта!
  А, и всеки е добре дошъл да помогне с физическа работа срещу продукция. Носете си работни ръкавици – при мен не се оре и не се копае. Не харесвам да се ръчка природата, Земята е раждала милиони години, без да и се е налагало да изобретява трактори. ;)

 2. Здравейте, Вискяр, изключително ви благодаря за доверието и за въпроса, но ми е трудно да ви отговоря еднозначно на него, освен с това, че всичко зависи от бюджета, който сте склонен да отделите. Добре е да знаете, че всеки програмист може да ви вгради всяка система за онлайн разплащане в онлайн магазина, но всяка нова възможност ще добавя процент върху цената, която ви дават за разработка на продукта. Стандартните цени за онлайн магазин, които ще получите на пазара се движат в порядъка 5 000 – 10 000лв. – за сайт по ваш дизайн и изцяло съобразен с вашите нужди, имате възможността да работите с Magento, където цените се движат около 3 000лв. или като най-базисен вариант – WordPress. Сигурна съм, че с тази платформа ще получите цена и до 1 500 – 2 000лв. Системата SummerCart също е сред използваните, за съжаление нямам опит с нея, за да споделя лични впечатления.
  Трябва да сте запознат също, че с намаляване на инвестираната сума за програмиране и разработка се увеличава риска от ефективността на сайта, времето за възвращаемост на инвестицията и възможността да бъде хакнат … за съжаление и тук важи поговорката “две убавини заедно не вървят”. Категорично обаче не мисля, че с по-ниският бюджет не гарантира ефективност, напротив, но трябва да сте подготвени, че увеличава вложените лични усилия и инвестирано време.
  С радост бих била по-обстойна в коментара си и бих ви насочила към подходящо решение, ако ми изпратите имейл с повече информация за целите и бюджетите си на atanasova.ivelina [at] gmail.com.

 3. Georgi says:

  Връзката с магазина е много важна. Напоследък доста купувам разни принадлежности и по телефона говоря с един човек, но след 1 час се обаждам пак за доуточняване и говоря с друг – поради което ми отнема още 5 мин да му обясня какво искам, защото колегата го няма. Между другото онлайн чат или скайп връзка лично за мен е предпочитан вариант, най – малкото продавача може да види какви са ни били уговорките с неговия колега. Имах няколко случая на некачествена стока (или сгрешена такава), но след разговор с съответния магазин си приемаха рекламацията -това е добре, но тези “дефекти” бяха видими съответно продавача едва ли не ги е видял, но мисля че тук е било “ако мине” съответно за мен този магазин е в графа “изгубени” както времето което съм му отделил. Така, че магазинери обръщайте малко повече внимание на стоката която изпращате

 4. [...] търговия у нас (при Ивето има доста, конкретно и тук). В общия случай се надявам, този блог-пост да бъде [...]

 5. Павел says:

  Яко реклама си трябва! Google Adwords, Facebook Ads – с агресивна кампания може да се съживи най-тъпия онлайн магазин на света :)

 6. Добро качество на продуктите, бърза доставка, добра комуникация с клиента, това са качествата които трябва да притежава един онлайн магазин.

 7. Wermillion says:

  Факторите са много, но основните такива са: добър дизайн на сайта, опростена система за поръчки, добро обслужване и не на последно място, разбира се, качествена стока.
  Също така магазинът трябва да предлага възможност за заплащане на стоката чрез наложен платеж с опция ‘преглед’ преди плащането. За момента онлайн търговията в България не е на достатъчно високо ниво, все още има хора, които гледат с недоверие но този тип пазаруване и не всеки би закупил стока, която може да заплати само по електронен път.

 8. Т.Т. says:

  На първо място е фактора “цена на продуктите”, следващия е представянето им и снимковия материал. Ако те не грабнат потребителите следващите фактори донякъде се обезсмислят. Доставката съще не е за пренебрегване (ниска цена) както и подаръци към някои артикули към, които може да го предложите

 9. Myblogroll says:

  Здравейте, много приятна тема по която може да се говори много. Да ви кажа аз пазарувам в Ebay от 2001г, а от 7 години и продавам там. Имам онлайн аукцион и онлайн магазин насочени към българския потребител и мога да ви кажа, че нещата са коренно различни. В България много трудно се печели доверието на хората за онлайн търговия, а в същото време са абсолютно доверчиви към чуждестранни търговци. Това идва от философията, че българите лъжат, а на запад всичко е ОК, която е АБСОЛЮТНО ПОГРЕШНА. Тук за съжаление не виждам кога ще се стигне до разплащания онлайн например.
  Иначе много е важна комуникацията с клиента, направете си онлайн поддръжка, това е уникален метод. Подсигурете си добър и бърз куриер на добра цена. Слагайте качествени снимки и подробно описание на артикулите. Винаги включвайте опцията за преглед преди да се плати от клиента. Това са само някои задължителни според мен условия.

 10. Иван says:

  Дизайна е много важен – трябва да грабне окото и да те накара да останеш в сайта по-дълго време. Навигацията трябва да е максимално опростена, за качеството на продуктите е ясно – това е важно. Но дори всичко това да е налице – без добър маркетинг – няма как да се случат нещата!

 11. ч. says:

  Като собственик на онлайн магазин искам да вмъкна няколко пояснения относно цените и снимките..
  Българина винаги търси нещо евтино ама ако може и по-евтино да е ще е още по добре!
  Преди време внасях коли и ги продавах.. забелязах тенденцията, че ако колата ти е пълен боклук, но е с най-ниската цената в сайтовете за автомобили.. ще ти запалят телефона и до 2 дни ще я купят!
  Та.. колкото е по-ниска цената толкова по-добре за купувача, но има и други хора според, които цената определя качеството и за тях ниска цена значи “боклук”.. за това същия този автомобил се измива и оправя.. и те го купуват с голяма надценка.. Тук важи максимата лице п%че продава.. :)
  За това Т.Т. е прав.. цена и снимки в интернет друго не може да представиш и естествено описание :)

Switch to our mobile site