Aside

Онлайн маркетинг в практиката – успешният пример на Indesign

indesign_logoЗапочнах да се чувствам виновна, че създадох markbit.net като блог с една основна идеи – това да се превърне в място за споделяне на полезна информация и обмен на опит в областта на онлайн маркетинга и рекламата, а като изключим това, че бях болна от грип, не съм публикувала нищо, не съм споделяла и кой знае колко практически насочена информация.

Днес, ще се опитам да започна една нова рубрика за анализ на успешни примери от практиката и да пиша малко повече за уеб сайтове и фирми, които успешно прилагат принципите на онлайн маркетинга и до какви финансови резултати води това.

Съвсем естествено е за начало да избера студиото за интериорен дизайн – Indesign, които от съвсем скоро имат и действащ корпоративен блог.

indesign_ratingКои са Indesign?

 1. Indesign са единственото студио за интериорен дизайн с фирмен блог: http://blog.indesign-bg.com/.
 2. Indesign е студио за интериорен дизайн, което може да бъде открито на първа страница по ключови думи „интериорен дизайн”,  „интериорен дизайн Варна”, „интериорно проектиране Варна” и „интериорно проектиране”

eMarketing одит на Indesign?

I. On Page SEO

On-Page оптимизацията е процесът по избор на правилните ключови думи и поставянето им на подходящите места, така че това да се отрази позитивно на резултатите от онлайн търсачките.

Meta данни

Метаданните „подсказват” на онлайн търсачките за какво става дума на дадената страница.

Заглавие

„носи същият смисъл и значение като заглавието на книга”

Интериорен дизайн и мебелен дизайн от INDESIGN, гр. Варна. Елементи на интериорен дизайн
Meta описание

„описанието на книгата”

INDESIGN e студио за интериорен дизайн и мебелен дизайн. Разработваме интериорни проекти за жилищни (апартаменти, къщи и вили.) и обществени пространства (офиси, дискотеки, клубове, барове, ресторанти, магазини, хотели, кино зали.
Meta ключови думи интериорно проектиране, мебелен дизайн, интериорен дизайн, мебелно проектиране, проектиране, дизайн, студио за дизайн, студио, мебели, интериорен проект, обзавеждане

button_cancel Заглавието е прекалено дълго

Повечето специалисти препоръчват заглавието на страниците да бъде не повече от 70 символа, страницата на Indesign е 88 символа.

button_cancel Meta описанието е прекалено дълго

Препоръчва се meta описанието да бъде не по-дълго от 150-160 символа, meta описанието на Indesign е 230 cимвола.

button_cancel Meta ключови думи

Уеб страницата има 11 ключови думи.

Записаните meta ключови думи започват да играят все по-малка роля при оптимизацията на страници. Когато броят на ключовите думи е голям, това още повече размива ефекта. Препоръчва се ключовите думи да са 10 или по-малко.

Заглавия

Подобно на вестниците и магазините, уеб сайтовете използват H-тагове в HTML кодовете, за да насочват търсачките към същността на съдържанието. Това са т.нар. h1, h2, h3 тагове или Heading 1, Heading 2, Heading 3, които се считат за изключително ценен източник на информация за роботите на търсачките.

positive Намерени заглавия: 1.

Снимки

Снимките се използват, за да се подобри визията на уеб сайта. За съжаление, търсачките „четат” текст, те не могат да разчитат снимките. Ето защо снимките съдържат alt-тагове, които съдържат текстова информация и тези alt-тагове трябва да се попълват.

button_cancel Общо снимки на сайта: 16 , 11 от тях нямат ALT- описание.

positiveВътрешни страници : 3 (интериорен дизайн, мебелен дизайн, завършен проекти)

Добре оптимизираните вътрешни страници могат да насочат потребителите към други страници, които да разкриват по-детайлна информация за продуктите по ключови думи.

positive Ползваемост на сайта

Целта е посетителите на сайта да се ориентират лесно и да успяват да навигират със сайта.

II. Off-page оптимизация

Off-Page оптимизацията включва всичко, което не е свързано с дизайна на сайта – всички входящи линкове, регистрацията на домейна и всички, индексирани от търсачките страници.

button_cancel Информация за домейна

Повечето експерти са на мнение, че домейнът трябва да бъде регистриран за няколко години напред, не само за текущата година, защото това дава допълнителна „стабилност”  при разглеждане на страницата.

Домейнът съществува от 1 година, 5 месеца, 2 дни
Период до изтичане на договора 6 месеца, 29 дни

button_cancel Не е открит Redirect на сайта

Възможно е търсачките да възприемат indesign-bg.com и www.indesign-bg.com като два различни сайта. Ето защо е добре сайтът да има т.нар. “301 redirect” между двете страници.

positive Google Page Rank : 4

“Google PageRank” отразява уникалното съдържание и качеството на съдържанието на уеб сайта.

positive Индексирани от Google страници : 196

Това са страниците на indesign-bg.com, които са съхранени в базата данни на Google. Роботите на Google обхождат страницата периодично и ако открият „нещо ново” информацията се запаметява, колко повече индексирани страници има, толкова по-добре.

positive Alexa : уеб сайтът е част от топ 3.137 %

Alexa е онлайн инструмента, който изчислява рейтинга на уеб сайта.

Рейтингът на Indesign e 975,512 (всичко под 1 000 000 е много добър резултат), което нарежда сайта в класацията за най-добрите сайтове или това са едва 3.137 % от всички уеб сайтове в световен мащаб.

positive Входящи линкове: 789

Големият брой входящи линкове (особено от сайтове с подобно съдържание) е индикация, че разглеждания сайт е интересен и заслужава вниманието както на читателите, така и на търсачките – помагат за добрата индексация на по-предни позиции

positive Корпоративен блог

Блогът способства за обратната връзка и проследяване мнението и коментарите на клиентите и е препоръчително всяка компания да поддържа свой корпоративен блог.

Блогът на Indesign може да бъде открит на адрес: http://blog.indesign-bg.com/ (последна публикация: 27.11. 2009)

button_cancel За съжаление блогът не поддържа RSS абонамент

positive Присъствие в социалните мрежи

Освен всички преимущества, които дават социалните мрежи на бизнеса, те повишават шансовете на компанията тя да бъде открита и чрез линковете и публикациите си в социалните мрежи – колкото повече страници в мрежата съдържат информация за компанията, толкова по-добре.

Студиото за интериорен дизайн Indesign може да бъде открито в:

positive ping.bg; lubimi.com;  pipe.bg; it.linkovete.com ; web-bg.com; bghot.net; mamaiaz.com;blogcatalog.bg; bgseo.net; uhaaa.net; predpriemach.net; vijme.eu; piron.bg; griji.com; moiat.com; bgbox.info

positive И много по-известните и познати:  facebook.com, twitter.com, contacto.bg, favit.com, fanopic.comflickr.com, dao.bg; svejo.net.

button_cancel За съжаление не можах да открия нето една връзка към сайта в някой от най-известните social bookmark сайтове като Technorati, delicious или reddit, които като мрежи, поддържани от хора, а не от машини дават много добър входящ трафик към сайтовете.

Превръщане на посетителите в потребители

positive Като позитивна черта на сайта може да се оцени поддържането на корпоративен блог, който дава обратна връзка с клиентите.

button_cancel Не можах да открия форма за контакт на сайта.

Измеримостта е може би най-характерната черта на маркетинга. Липсата на форма за контакт на сайта не дава възможността за идентифициране ефективността на уеб сайта и дали той или активността в социалните мрежи са източник на нови клиенти.

Каква е равносметката?

Оставям Стефан да обясни финансовата страна на онлайн маркетинга.

От началото на годината 70% от клиентите ни са от интернет, а 30% от препоръки на стари клиенти.

С трима клиента контакта започна от социалните мрежи известно време контактувахме през тези мрежи, а други двама клиента са научили за нас пак от там, но се свързаха с нас директно без да използват самите мрежи.

В момента правим проучване и 60% от хората са научили за нас от социални мрежи, блогове, форуми и публикации в оnline медиите.

Най- използваните социални мрежи за търсене на информация са:

Какви са разходите за онлайн маркетинг?

Опитвам се всеки ден да пусна информация за нас в социалните мрежи, за да поддържам интереса към нас, опитвам се да инициирам различни действия сред хората, мнения, проучвания и др. подобни за да ги ангажирам -  не бих казал, че ми отнема много време,просто го правя всеки ден и така съм в течение на новите неща, които се отнасят за нас.

Какви са изводите или ROI на онлайн маркетинга?

С няколко часа, инвестирани в онлайн комуникация в социалните мрежи ежедневно, поддържането на корпоративен блог и добра on-page и off-page оптимизация, бизнесът може да намери нови клиенти, които да му генерират приходи въпреки кризата и без да е необходим и един лев инвестиция за реклама!

Аз мисля, че си заслужава, а вие?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Много благодаря на Ивелина Атанасовa за вниманието към нас, и че е написала статия относно нашето присъствие в нета. Благодарим и за съветите на най-известния блог за интернен маркетинг. За нас е голяма част да присъстваме тук.

  Относно формата за контакт, решихме да има имената и майлите на всеки от студиото, защото смятаме, че е лично отношение да решиш на кого да пишеш и да знаеш кой ще ти отговори. Само формата е безлична и не знаеш до кого ще пишеш, а идеята е да има лично отношение към всеки. По-добре е да знаеш с кого общуваш.

  Относно Technorati, delicious или reddit и ALT- описание за снимките ще променим нещата.

  Инфото ми за мета данните явно е по-старо и ще трябва да направя промените.

  За блога имаме още доста неща да направим и в планът ни е RSS и e-mai абонаментe.

  А за домейна не го знаех. Благодаря.

  Много ми е приятно да видя, че сте ни забелязали.
  Още веднъж благодаря за статията и за съветите.

 2. Anton says:

  Браво чудесна статия! Хубаво е да се дават конкретни примери … И според мен времето прекарано в социалните мрежи за промотиране на фирмата си заслужава на 100 %.

 3. Ивелина Атанасова says:

  Да, факт. Примерът със Стефан и Indesign е най-фрапантен и действително е доказателство, че кризата не трябва да плаши бизнеса, защото има и други начини да успееш – изключитно горда съм, както че познавам Стефан, така и че най-после седнах и написах една чисто практическа статия, много се радвам, че ти допада!

 4. Ивелина Атанасова says:

  @Стефан, тогава направете електронните адреси с директен линк, за да могат да ви изпращат писма през сайта, но трябва да им сложите код, за който да си знаете, че е писмо дошло от сайта – трябва по някакъв начин да успявате да измервате кой и защо се обръща към вас.

 5. [...] блог за интернет маркетинг markbit.net са написали статия за нас, в която правят eMarketing одит на поведението ни в [...]

 6. HubSpot са голяма работа.

 7. Ива, страхотна идея – да се популяризира опита на Стефан.

  Въпреки неговото скромно мнение, че това е по силите на всеки, аз смятам, че опитът и успехът му са уникални в рамките на България и много маркетьори могат да се учат от него!

 8. Еееееееее, Поли направо не знам какво да кажа.
  Много благодаря за хубавите думи и признанието.

  Твоя коментар ме кара мнооооооооооооого широко да се усмихна :)

 9. Ивелина Атанасова says:

  Митко, благодаря, че се включи с коментар и понеже усещам накъде биеш, ето ти още няколко:

  Ericmiraglia,
  Sheerseo
  PluginSeo
  Linkscape

  Всъщност идеята беше не да се правя на SEO-гуру, какъвто никога не съм твърдяла, че съм, а да покажа какво има да се пипне още по сайта на Indesign – всеки, който се занимава с онлайн маркетинг е редно да има поне основни познания по SEO и до какви финансови резултати може да доведе една добре направена страница, която е лесна за откриване и навигиране, съчетана с добра и адекватна social media ефективност.
  Освен това установих, че в мрежата действително по-често говорим за това какво ТРЯБВА, а не КАКВО СЕ прави, така че ми се искаше да наруша статуквото :-)

 10. Ивелина Атанасова says:

  Поли, факт, винаги съм се възхищавала на това, което прави Стефан и на начина, по който работи – заслужава си това да бъде отразено! Искрено се надявам до няколко дни да публикувам негова статия, в която да ни разкрие повече “неща от кухнята” :-)

 11. Печката работи и къкри едно гърненце остава още някои подпправки да добавя и ще съм готов :)

 12. Гергана Никова says:

  Впечатлена съм от конструктивната критика! Това е много полезно, както за сайта на Indesign, така и за неговите конкуренти. А знаем, че колкото е по-добра конкуренцията, толкова по-добри ставаме и ние :) Като лично ангажирана за благоденствието на сайта Ви благодаря за вниманието!

 13. Ивелина Атанасова says:

  Добре дошла в markbit.net, Гергана, благодаря за милите думи!

 14. [...] публикуваната от мен статия Онлайн маркетинг в практиката – успешният пример на Ind… днес публикувам отговорът на Стефан Русев и как той и [...]

 15. О браво, невероятен одит ;)

 16. [...] Guerrilla маркетинг семинарите на Жанет Найденова, на най-доброто студио за интериорен дизайн във Варна, Indesign, дори на най-голямата фирма за [...]

Switch to our mobile site