Aside

Post-digital маркетинг. Какво означава и как да го използваме?

През последната година сайтовете, основани на потребителско съдържание и социалните мрежи преживяват своя бум – трафикът на Facebook се е увеличил с повече от 200%, а при Twitter това е увеличение е повече от 1500%. Естествено е да си зададем въпроса “ Какво следва?”.

Преди няколко дни попаднах на статията It’s time  to press reset as we all go post digital, в която Mark Cridge обясняваше за “post-digital” обществото. Неговите идеи засягаха интеграцията, която трябва да се осъществи между онлайн маркетинга и традиционния маркетинг.

Според Ларс Бастхолм, президент на журито, оценяващо интернет медиите в Кан тази година, едва 12 от 83 реклами-победители са създадени от „чисто” онлайн рекламни агенции. По-голяма част от участниците са дело на агенции, които комбинират онлайн и традиционните маркетингови похвати, PR и реклама. Според него се намираме в изключителен интересен период на консолидация, когато двата похвата започват да се интегрират един в друг, но същевременно стават все по-фрагментирани.

В същата медия  Michael Nutley набляга на това, че “post-digital” начинът на мислене предполага едно безпроблемно „превключване” от офлайн към онлайн медии и обратно.  След навлизането на социалните мрежи това  обаче се е „изродило” до степен, че потребителите не виждат истинските преимущества на онлайн медиите.  Социалните мрежи ограничават креативността и превръщат интернет в просто още един от каналите за комуникация, пренебрегвайки много от уникалните му качества и предимства.

Факт е че най-успешните рекламни кампании са интегрирани и включват различните „интернет слоеве”. Доказана стратегия е банер-рекламите да насочват към отделна landing page – създадена за конкретната реклама стратегия, към същата тази “промоционална уеб страница” би могла да се насочва и офлайн рекламата, която да насочва  потребителите да потърсят определен термин, който пък да ги отведе до страницата за сключване на сделка.  Целта е да се включат и използват различните характеристики на интернет и преимуществата, скрити зад фразата “post digital”.

Какво се крие зад фразата post-digital общество?

Директорът по стратегическо планиране Helge Tenn е направил изключително полезна презентация за ”post-digital” обществото, която може да бъде видяна в Slideshare. Основните идеи, които той застъпва са, че:

 • Интернет технологиите са се превърнали в неизменна част от живота ни, така че най-удачната рекламна стратегия е да се интегрират и в рекламните кампании;
 • Интернет налага преосмисляне стойността на марката и  премоделирането й така че тя да стане обществено значима и достъпна и в онлайн пространството;
 • Необходимо е да бъда предприети иновации, които да добавят допълнителна стойност на марките чрез използването на интернет каналите за реклама и комуникация –пример за това е рекламната стратегия на Gap, която беше интегрирана във „фен-група” на Facebook;
 • Онлайн пазара опосредства бързите реакции спрямо пазара и нагласите на потребителите, инициира разговори,  които да се разпространят изключително бързо през социалните мрежи до голяма маса хора посредством методите на buzz  маркетинга;
 • Изключително важно е използването на офлайн медиите за разпалването и разширяване на обхвата им. Изключително важно е дори за изключително онлайн наложени брандове да използват офлайн реклама, за да генерират познаваемост на своята марка и  да я позиционират в съзнанието на потребителите;
 • Клиентите трябва да се чувстват обвързани с марката (customer collaboration)

Дали принципите на Хелг Тан заслужават внимание и следва да бъдат съблюдавани? Високоскоростният интернет, присъствието на над 1 млрд. интернет потребители (от тях 3,2 млн.българи) и темповете, с които нарастват потребителите на социалните мрежи са достатъчно основание за замисляне и основателна причина онлайн маркетингът да бъде интегриран във всички маркетингови стратегии на фирмите.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Кратка и ясна статия,
  харесва ми :)

  Приятно е в обедната си почивка
  човек да научи нещо ново.

 2. Ивелина Атанасова says:

  Радвам се, че ти хареса, аз я завърших в обедната :-)

Switch to our mobile site