Aside

Приложим ли е все още традиционният маркетинг?

Времената, в които живеем се менят и това неминуемо засяга икономиката. Проф. Филип Котлър говори за това, че живеем във времена на “Хаотика“. Това кара компаниите в страните с развиващи се икономики да се разрастват по-бързо, което е причина за хиперконкуренция (интензивни и бързи конкурентни действия, които обезсмислят предложенията на конкурентите), до по-привлекателни продукти с по-къс жизнен цикъл, до по-фрагментарен вкус на потребителите и до дерегулация и изобретяване на нови бизнес модели.

Живеем във времена, в които светът става все по-глобален, а подходът към потребителите и маркетингът все по-индивидуален.

Въпросът е: Приложим ли е все още традиционният маркетинг?

Потребителите стават все по-взискателни към фирмите и техните марки, а ежедневието ни се обвързва все по-силно и сигурно с интернет, което налага и присъствието на бизнеса в световната мрежа.

В етап, в който традиционният маркетинг еволюира в онлайн маркетинг това се отразяване и на актуалните тенденции при рекламата и техниките за прилагане на маркетинговите стратегии. Традиционната офлайн реклама във вестниците се заменя от онлайн реклама във Facebook или други социални интерактивни медии. Кой би помислил преди 10 години, че присъствието на бизнеса в социалните мрежи като Facebook или Twitter ще се превърне в почти задължително условие за оцеляване.  Вече има примери на няколко компании, представители на големия и дребния бизнес, които смятат, че без тяхното присъствие в социалните медии бизнесът им отдавна би умрял.


Ето какво споделя Дейвид Миърман Скот, автор на бестселъра “Новите правила на PR”

“Новите правила на маркетинга и PR” на  Дейвид Миърмън Скор разкрива как да използваме нюзрилийзите, блоговете, подкастите, вирусния маркетинг и онлайн медиите, за да достигнем до купувачите директно!

Книгата се издава на български език от ROI Communication – всички я очакваме да излезе от печат до месец-два. Обявената й корична цена е 29,00лв.

От ROI Communication в момента провеждат анкета на тема “Новите правила в маркетинга и PR” и до колко маркетинга и PR са обвързани и ще бъдат обвързани с интернет. Двама души, които са взели участие в попълването на анкетата имат шанса да спечелят своето БЕЗПЛАТНО копие от дългоочакваната книга на Дейвид Миърман Скот.

За участие в анкетата, натиснете ТУК.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Много интересен пост, виждам, че си поела достойно хвърлената ръкавица.

  Традиционният маркетинг е все още приложим, дори когато и самият Филип Котлър твърди обратното. Какво да кажем за супер традиционната техника “маркетинг от уста на уста”, стара колкото е стар света? Или за създаването на приятелски отношения с клиентите като начин да ги спечелим дългосрочно? А подаръците за най-добрите клиенти? Те не са някакво нечувано изобретение, сигурно още продавачите на вълна и вино в Древен Рим са ги практикували.

  Но истината е, че маркетингът се развива и обогатява с инструменти, които новите технологии му дават – интернет маркетинг, мобилен маркетинг. И така, не всичко от традиционния маркетинг вече върши работа, като например все по-рядко слушаме радио и радио-рекламите постепенно губят своето значение. Вестниците също сякаш губят своето приоритетно място за реклама, но пък печатната преса е все още един добър канал за PR, нали?

  Така, че аз мисля,че всеки бизнес трябва да търси и пробва своето най-добро съчетание от маркетингови инструменти, които да паснат на спецификата на бизнеса (какво се продава), на поведението на клиентите му, на типичното за пазарите му.

 2. Ивелина Атанасова says:

  Абсолютно съм съгласна с теб, Поли. Не можеш да зачеркнем просто така и да кажем, че “край, от днес вече никакъв традиционен маркетинг”, но съм твърдо убедена, а и го забелязвам в ежедневието ни, че потребителите прекарват все повече време пред компютъра си и с телефона в ръка. Тоест онлайн комуникациите и рекламите, интерактивният маркетинг ще стават “все по-модерни” и ще печелят все по-голям дял за сметка на традиционния маркетинг, защото нашите клиенти ще бъдат откривани в интернет и посредством телефоните им (най-общо казано) :-)

  Въпреки това вярвам и в максимата, че в равновесието се крие успеха!

 3. За кингата има нещо безплатно със същото заглавие и автор на български на следващия адрес
  http://www.novavizia.com/6365.html

  Моето мнение по темата е инструментите остават, сменя се парадигмата.

 4. Ивелина Атанасова says:

  Да, това е само част от книгата. Издателите го разпространяват в мрежата с рекламна цел. Нали демострацията на продукта води до по-голям обем продажби!!! :-)
  Книгата е прекрасна и си заслужава всеки лев. В Западна Европа се превърна в бестселър за няколко месеца!

 5. [...] което дава да аромата на книга препоръчвам  “Новите правила на маркетинга и ПР” на Дейвид Миърман Скот, издание на ROI Communication (Деси, [...]

 6. johndaddy332 says:

  Вече цялата книга в електронен вариант, и без това е доста тежичка. Какво означава 29 срещу 1……..?
  Това е отговора http://www.bookbg.net/novite-pravila-v-marketniga-i-pr-e-book

 7. [...] ефективен начин за маркетинг. В известната книга “Новите правила в маркетинга и в ПР” от Дейвид Миърма…, той казва, че интернет се отнася не толкова до [...]

 8. [...] Запознах се и имам възможността да контактувам с хора, на които досега само съм се възхищавала – Жюстин Томс (онлайн маркетинг експерт), Жанет Найденова (председател на IAB, България), Пламен Русев и прекрасната му съпруга Аниела (design.bg), Янислав Танков (intersoft.bg), “самият” Оги Младенов (seom.com), Борил Богоев (с когото до месец-два се надявам да реализираме още един съвместен проект), Майк Рамм, Деси Бошнакова (ROI Communication), Димитър Николов, Боян Юруков (човекът с най-добрият блог на България), Марио Пешев, Събина Панайотова, Емил Марков, Пламен Петров (автор на Блогатство), Поли Козарева (тя дори ме включи, за което най-искрено и благодаря, в една прекрасна и БЕЗПЛАТНА е-книга за маркетинга: Маркетинг наръчник за стартиращи предприемачи и малки фирми, която се разпространява в мрежата),  Борис Луканов (председател на Камарата за визуални комуникации и защита на околната среда) и още много, много прекрасни хора, с които на всичко отгоре споделяме една страст – онлайн маркетинга и рекламата; [...]

 9. [...] какъвто го познаваме” – темата е продиктувана от Дейвид Миърман Скот и неговият бестселър „Новите правила на маркетинга и [...]

 10. tool says:

  много интересно, благодаря

 11. tool says:

  Да, вероятно така че е

 12. tool says:

  Благодаря за един интересен блог

 13. tool says:

  Трябва да проверя:)

Switch to our mobile site