Aside

Прозуматорите са “новите” потребители

“Консуматорите са толкова старомодни. Новият таргет на бизнеса са “прозуматорорите” – проактивни индивидуалисти, които не само търсят информация за продуктите, които купуват, но и с охота споделят своите познания с другите ….”

AdWeek

Понятието “прозуматори“, колкото и странно да звучи е научно-обосновано. Споменава се за първи път в книгата на Алвин Тофлър – “Третата вълна” от 1980г.

Към днешна дата то въплъщава в себе си концепцията за “активните потребители”, които освен консуматори на блага са и производители на информация – главно в интернет, където споделят гласно своето мнение и впечатления от заобикалящия ги “продуктов” свят.

“Социалните медии промениха правилата на играта”

Така поне считат всички изследователи на потребителското поведение и “психологията на купуване” на потребителите, защото именно социалните медии дадоха гласност на прозуматорите.

Социалните медии са създадени от и за прозуматорското общество и именно чрез социалните медии, прозуматорите успяват да “вдъхнат” живот на търговските марки и да дадат облик на корпоративните лого и бранд, правейки ги част от новинарските си емисии и профилните си статуси.

Какво и как прозуматорите биха споделили със своите последователи, зависи изцяло от бизнеса и взаимоотношенията им с прозуматорите.

Изследване на списание Economist предвижда, че до 2013г., прозуматорите ще диктуват производствените цикли на компаниите и стартирането или спирането на голяма част от продуктовите линии. Това предполага “топли” отношения с тях. Хубаво би било, бизнесът да се научи да говори с потребителите си, защото те вече говорят за него в своите онлайн общности и лични блогове.

Основите типове прозуматори са пет и всеки от тях има свои собствени желания, цели и стимули да използва интернет комуникациите и социалните мрежи.

 • Утилирианите се интересуват единствено от намаленията и изгодните сделки в интернет сайтовете, която донякъде обяснява бума на сайтовете за “групови намаления” напоследък;
 • “Веселяците” биха се включили в игри и състезания заради самото забавление и удоволствието от играта – гейм приложенията са идеални за тях,
 • “Адвокатите” се включват с удоволствие в различни каузи, защото за тях интернет е средство, чрез което те биха могли да привлекат съмишленици и заедно да се борят да защитят света,
 • “Съавторите” биха се съгласили да участват в инициативи, чрез които имат възможност да станат част от общ проект или реклама (?!),
 • а “Състезателите” ще търсят високия статус, новите технологии и “скъпите” награди.

Въпросът сега е  дали познавате своите потребители, техните навици, желания и стимули и мислите ли, че отговаряте на очакванията им?

Преди десетина дни бях поканена от клуб “Маркетинг” към Икономически университет, Варна да изнеса отворена лекция на тема „Новите потребители и социалните мрежи”.  По-долу е презентацията от лекцията ми с допълнителни подробности за профила на прозуматорите и прозуматорското общество – дано ви допадне.

Ще се зарадвам на похвали и забележки. :-)

The New Consumers

Профилът ми в Slideshare е Ивелина Атанасова.

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Много актуална тема, хубава презентация, само този оранжево червен фон на някои слайдове ужасно дразни очите:-)

 2. От близо се чете наистина доста трудно, но пък в зала за 300 души се вижда ехеееее…………. от далеч. :-)

 3. Жени Йорданова says:

  Лекцията Ви беше чудесна. Темата наистина е актуална и според мен е особено важно фирмите да имат обратна връзка със своите потребители. И е хубаво тя да не е само посредством резултатите, които е постигнала. Благодаря и на Вас, и на клуб Маркетинг за интересното събитие. Следя публикациите Ви, които са доста актуални и полезни. Чудесно допълнение към теорията. :) Успех!

 4. Много се радвам, че лекцията ти е допаднала, Жени и благодаря за милите думи. За мен беше удоволствие и чест!

 5. Само не разбрах има ли всъщност механика, как да ги надушваме тез сладури или всичко опира до нюх и късмет…

 6. Ееееееее, Алекс, много се радвам, че се включи. Да знаеш, че ако попаднеш на активен потребител в социалните мрежи, който по-скоро споделя полезна информация на стената си, вместо да решава тестове и да тегли късметчета – той е човека. Всички активни блогари пак са “твоите” хора …..

  Основаната “цел” на прозуматорите е да “образоват” останалите като по този начин по един или друг начин определят успешните и неуспешните продукти/ услуги.

 7. Ники says:

  Днес научих нова дума :) .
  Добре де, има ли начин да ги привлечен или повъзбудим тези хубави хора наречени прозуматори? Примерно да използваме някакъв ключов текст в статията примерно. Има ли нещо специфично или просто нормалните трикове от сорта на call to action и т.н. :)

 8. Радвам се, че съм била полезна. :-)

  Виж в презентацията слайдове 24-27- там са описани местата в интернет, където могат да бъдат открити различните видове прозуматори, както и мотивите, които ги “подбуждат” към конкретно действие. Формулата е много проста – намираш прозуматорите в съответната мрежа -> използваш ръководния им стимул като го залагаш в рекламната си кампания и после чакаш -> те сами ще свършат всичко останало. :-) Така описано звучи леко манипулативно, но до известна степен маркетинга си е приложна психология и това не бива да се забравя.

 9. Ники says:

  Мхм :) . Най-полезни ми изглеждат адвокатите. Освен ако сайта не е забавен де. Между другото последните два вида прозуматори в презентацията имат едно и също описание, не знам дали е умишлено или копи пейст грешка ;) .

 10. [...] към четене и споделяне на съдържание или към т.нар. прозуматорство. Използването на имейл остава основният инструмент за [...]

 11. Ех, Ники, прав си – имам Copy-Paste грешка при последните прозуматори. Те са от типа “купувам го, защото е модерно и лъскаво”. В тяхната характеристика е заложено да търсят високия статус и имиджа чрез продуктите и услугите,. които ползват.

 12. Ники says:

  Аха… Явно при тях егото ще играе важна роля и ако ще споделят наш линк, ще да е за да покажат че ползват нещо, което ги прави по-добри от останалите ;) .

 13. Да. Но биха го направили и за да спечелят нещо, което ще им даде по-висок статус в обществото.

 14. [...] са включени теми за успешният уеб дизайн, прозурматорите, маркетинг на харесването, оптимизация и копирайтинг [...]

Switch to our mobile site