Aside

Истината за традиционния маркетинг и интернет маркетинга, част 2

Най-скъпото нещо на този свят е информацията

В началото на седмицата в eTimes публикувах обзор от доклад на IAB за това, че 22% от маркетьорите в големите корпорации като “Кока-Кола, RBS и COI виждат социалните мрежи като част от маркетинговата си стратегия, защото все още търсят каква роля играят този тип канали за кампаниите, когато реализират своите кампании. Всъщност ролята е информативна и brand awareness.

Когато „големите” или „малките” имат възможност за директна комуникация със своите потребители – независимо дали реални или потенциални те изграждат доверие и емоционална обвързаност. Когато това доверие бъде изградено е по-сигурно,че те ще предпочетат да закупят фирмените продукти и услуги. В училище на това му се казва „позициониране на марката”.

Как се позиционира в традиционни маркетингови подходи?

Използват се традиционните комуникационни канали като телевизия, радио, печатни медии. Правят се различни демонстрации на продукта, промоции, отстъпки. Целта е потребителите да взаимодействат с продукта емоционално и физически.

Как се позиционира чрез интернет?

Използват се социалните мрежи за разговори и „подслушване” на потребителите. Правят се периодично онлайн PR кампании. Предлагат се (често безплатно за потребителите) различни приложения за мобилни телефони, онлайн игри. Целта е спечелване доверието на потребителите и създаване на емоционална връзка с тях.

Вие на кого бихте повярвали повече на препоръките на съседката и на препоръка, дадена от най-добрия ви приятел?

Синергията те прави силен!

Не мисля, че някой може да отговори или има право да каже дали интернет маркетинга или традиционния маркетинг е по-добрата и по-успешната тактика. Всички ще се съгласят обаче, че „златната среда” е предпочитана.

Оптималният случай би бил ако бизнес взаимоотношенията, започнали в LinkedIn или Contacto.bg бъдат доразвити и се превърнат в успешно партньорство и извън мрежата.

Аз самата мога да се похваля, че имам няколко такива!

Блогът не равносилен на маркетинг план

Наличието на блог е за препоръчване, интернет комуникацията с потребителите е за предпочитане, използването на социалните мрежи е по желания, но това не изчерпва маркетинг усилията на една фирма.

Корпоративният блог е само един от начините за подобряване имиджа на компанията – най-добре би било ако той бъде комбиниран с публикации в Twitter, Facebook или e-mail бюлетини

Използването на социалните медии и блогосферата предполага да бъде изготвена стратегия и план за това как и кога ще бъдат използвани и тактиките и инструментите, чрез които феновете ще бъдат превръщани в клиенти.

Интернет - има ли бизнесът избор?

Интернет комуникациите съществуват. Социалните медии се развиват с или без бизнеса. По-добре би било ако бизнесът се научи да ги управлява своевременно, но всеки носи отговорност за действието и бездействието си все пак.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Поли Козарова says:

  Поздравления! Ето, за това се боря и аз – съвременният български бизнесмен и маркетьор да имат представа за цели арсенал от маркетингови оръжия, с които разполагат в борбата си за клиенти и да могат да направят онази вярна комбинация от подходи, която е най-ефективна за техния бизнес и фирма.

 2. Ивелина Атанасова says:

  ……. и да знаят какво да изискват от маркетинг отдела си, както и да му се доверяват повече!

 3. Ely says:

  Прекрасна поредица Иве! Дано нашите маркетолози си извлекат поука. Радвам се за участието ти в семинара и се надявам да споделиш с нас впечатленията си и информацията, която може. Тя е ценна!!! Все още при нас управителите на фирми и техните маркетингови мениджъри подхождат с плахост към изнасянето на определена информация в нет пространството. Това следователно затруднява техните потенциални клиенти да им се доверят. Но с хора като теб и други, които споделят твойте възгледи за новият маркетинг, мисля, че ще успеете да внесете “Новите правила в маркетинга и ПР”.

 4. Ивелина Атанасова says:

  …. за съжаление или радост, това е бъдещето!

 5. Мене обаче, като мениджър Продажби, в чийто отдел е маркетинга, ме интерисува и онези тактики и инструменти, чрез които феновете се превръщат в клиенти. Дали ще има продължение с такава насоченост!

 6. Здравйте, впечатли ме изложеното в част 1 и част 2 на статията. Споделям мнението, че в университетите се изучава доста традиционен маркетинг, мисля че е време съдържанието на учебниците да придобие малко по-разчупен вид, който да се базира естествено на основите на традиционния маркетниг. Затова е добре, че се организират семинари на темата с участието на световно известни специалисти-маркетолози. Дано да станат достъпни за всички. :-) Ще ми бъде безкрайно интерсно да прочета материал за това как можем да превърнем феновете в клиенти, както и още статии за интернет маркетинга.

 7. Ивелина Атанасова says:

  Здравейте, Николета, благодаря за включването и за предложената тема. Ще се постарая в близките дни да напиша малко повече за това “Как да превърнем онлайн феновете си в реални клиенти”.

Switch to our mobile site