Aside

Статистика за маркетьори

Кризата е удачно извинение за голяма част от бизнесмените за това, че бизнесът не върви и че продажбите са спаднали. Дали действително е така и как се практикува маркетинг по време на криза?

1. Всяко отрицателно мнение, публикувано в мрежата се равнява на 30 загубени клиента

Според проведените проучвания, участието в социалните медии – социални мрежи, корпоративни блогове и social bookmark сайтове от страна на фирмите се равнява на 23% увеличение на продажбите и напротив – публикувано отрицателно мнение от страна на недоволен потребител, на което не е отговорено, разпространено посредством социалните мрежи: Facebook, Twitter и YouTube, се равнява на 30 загубени от компанията клиенти.

Какво означава това за маркетинга?
Ежедневният мониторинг на присъствието на фирмата в социалните медии е задължително!

2. Според проучване на eMarketer, потребителите над 65 годишна възраст са най-склонни да пазаруват онлайн.

потребителите над 65 годишна възраст са най-склонни да пазаруват онлайн

А проучване на Synovate за eAcademy, България показва, че към настоящия момент едва 8% от всички българи и 15% от интернет потребителите в България пазаруват онлайн. Българските интернет потребители, които пазаруват онлайн предпочитат да пазаруват от български онлайн магазини. От всички 15% интернет потребители пазаруващи онлайн, 10% пазаруват само от български сайтове, 3% предпочитат да пазаруват предимно от външни сайтове (еBay, Amazon, Laredoute.fr) и 2% от тях заявяват, че пазаруват както от български, така и от чужди сайтове.
Какво означава това за маркетинга?

 • Уеб сайтът трябва да е с лесна навигация – с големи бутони и кратки и ясни текстове
 • Възрастните хора се интересуват от здравни съвети – блоговете с безплатна медицинска информация са удачен избор
 • Българите все още не вярват, че няма да останат излъгани в качеството на стоката, която получават, което означава, че или трябва да се разчита на наложен платеж с опция клиентът да види стоката преди да я плати
 • Или трябва да се помисли за система, която да защитава интереса им на клиенти (Buy Protect на eBay)
 • Цените на артикулите трябва да станат конкурентни на цените от чуждестранните онлайн магазини.

3. Четири от всеки десет интернет потребителя търсят във Facebook и Twitter промоции и намаления

Според изследванията повече от 30% от потребителите използват социалните мрежи и са „фенове” на някоя марка, защото се интересуват от промоциите и намаленията, които тя има. Класическият пример за ефективен CRM и добра онлайн комуникация с клиентите е Dell (@ delloutlet), които имат реализирани сделки в мрежата за над 3 млн. долара.

Какво означава това за маркетинга?
Социалните мрежи са прекрасен маркетинг-инструмент за привличане на потребители, онлайн намаленията и промоциите могат да превързнат тези потребители в реални клиенти.

4. Колко струва маркетинга по време на икономическа криза

По време на рецесия, повечето компании се стремят да намалят разходите и кое е първото нещо, от което се лишават? Разходите за маркетинг. На пръв поглед решението изглежда удачно, но в дългосрочен план това определено е грешка. Само добрият маркетинг може да даде отговор на въпроса как компанията да се справи с намалелите продажби – дали намалената цена е решение или намаления грамаж. Добрият маркетинг може да изведе една компания от кризата по-силна, отколкото е била преди нея.
65% от фирмите, които очакват растеж на своите приходи планират да увеличат разходите си за маркетинг.

65% от фирмите, които очакват растеж на своите приходи планират да увеличат разходите си за маркетинг.

Какво означава това за маркетинга?
Понякога инвестицията на време, духовитост и творчество може да  доведе до резултати, които далеч надминават очакванията и не винаги  добрите финансови резултати са обвързани с големи финансови  инвестиции (както учи духовитост и творчество може да доведе до  резултати, които далеч надминават очакванията (както учи Guerrilla  маркетинга).

5. Демографски профил на Twitter

Последните проучвания показват, че основаната част от потребителите на Тwitter са на възраст 18 до 49 и откликват положително на рекламите в микро-блог платформата, търсейки допълнителна информация за рекламираните продукти.

Какво означава това за маркетинга?
Може би е време и българският бизнес да започне да използва ефективно Twitter?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

 1. Относно точка 3) – това за Щатите или за тук се отнася? Много ми е трудно да си представя как бг потребителят търси промоции във фейса или туитър. Първото в по-голяма част от случаите се използва за приятелства и рекламите са таргетирани – те и да искат да търсят няма как да стане.

  Относно точка 1) съм напълно съгласна и то с двете ръце. Много бг компании обаче не го правят (и то най-вече по форумите и блоговете)

 2. johndaddy332 says:

  Хората в БГ, които купуват нещо в интернет са много чувствителни, изпитал съм го! Стане ли гаф са безкомпромисни, много трудно може да спаси положението човек. Макар че някои от тях след това харесват още повече сайта от който са купили ако им се реши проблемът по любезен и човешки начин. Поне аз така мисля. А и утре пускам онлайн варианта на Новите правила в маркетинга и ПР-цялата книга :) май си напрайх реклама в блога ти :)

 3. Ивелина Атанасова says:

  @Лиди, за САЩ се отнася по-скоро, но това не е причина да не започне да се прилага и в България – може би това е начинът Twitter и Facebook (въпреки че тук съм виждала публикувани промоции) да започнат да се използват ефективно, а не само за размяна на някакви странни тестове и въпроси от рода на “Цената на изтината” – това е последната мода в българския Facebook

  @Джони, май, май :-(

 4. johndaddy332 says:

  съжалявам ако съм нарушил правилата :( не се сдържах

 5. Ние от компанията пускаме реклами във фейса и има резултат. Но там аудиторията за мен е по-несериозно насочена, т.е. те влизат във фейса да разпуснат и не им се занимава с по-сериозни неща.
  За мен фейса е добър маркетинг канал, но само за определени стоки и услуги.

 6. Ивелина Атанасова says:

  Лиди, виж, това ще ти бъде интересно

 7. Ивелина Атанасова says:

  Понякога усещането е по-силно от теб :-)

 8. В презентацията има много хубави примери, но марките, които са посочени са вече с доста голям опит в продажбите и маркетинга, т.е малко или много имат наложено име.

  Ако трябва да се създав фаейбик страница, то тя трабва да отговаря на няколко правила:
  - Да имаиме, което привлича
  - Името да не е обвързано с марката (това съм забелязала от праквитака). Разбира се, ако марката е световно известна, нещата тук ще стоят по друг начин.
  - Да се поддръжа, да се поддръжа, да се поддържа
  - Съдържанието, което се публикува да носи стойност

 9. Ивелина благодаря за споделеното инфо за най-добрите марки в face.

  Трябва да ги следим и да се поучим от техния опит.

 10. Ивелина Атанасова says:

  @Стефан, До края на седмицата ще научиш още няколко интересни факта за Facebook, които ще влязат в работа при social media маркетинга :-)

  @Лиди, именно за това написах по-горе, че хората търсят “нещо” в социалните мрежи – намаления, промоции, разпродажба, нещо интересно, което не могат да научат в офлайн пространството. Ако се научим да използваме социалните мрежи като “големите марки” и както го правят на Запад, може би съвсем скоро и ние ще преминем етапа на анкетите тип “Какъв коктейл си?” (за разпускане) към сериозното бизнес маркетиране. Въпреки че за чистата бизнес насоченост имат 100% бизнес социални мрежи, даже български (contacto.bg), LinkedOn.com, Xing.com …..

 11. [...] всеки публикуван пост. Добрият маркетьор умее да анализира получените данни и да ги имплентира в следващите си [...]

 12. [...] очакват те  и какво би им било интересна. Ето защо ежедневен мониторинг на марката и одит на текущият й имидж в интернет са толкова [...]

Switch to our mobile site