Aside

Тайната на успеха, част 3-интернет

keyПоредицата със съвети на доказалите се имена в маркетинга, която започнах да публикувам преди седмица не е свършила :) .

Част 1 и част 2 бяха посветени на най-добрите съвети за постигане на успех в маркетинга и в комуникациите, част 3 е посветена на интернет и интерактивния маркетинг,

ONLINE МАРКЕТИНГ

 • John Jantsch, Duct Tape Marketing (консултации и обучение по маркетинг) – “Станете журналист! Не, не ви казвам да се присъедините непременно към екипа на някоя медия, а по-скоро да започнете да пишете. Започнете да водите собствен блог или използвайте подкастите за целите на собствения си маркетинг. Интервютата с лидери от индустрията, с известни имена в общността и известни автори могат да ви предложат редица възможности. Вместо да си записвате час за среща, за да демонстрирате най-новия си продукт, опишете неговите функции и характеристики в следващия си блог-пост. Освен, че печелите време, разкривайки тази информация на голям обем хора едновременно, вие автоматично променяте и собствения си статут в тяхното съзнание, защото пишете от името на експерт в областта, а това придава по-висока стойност на маркетинговите ви материали.”
 • Yaro Starak, Entrepreneurs Journey (съвети за блогъри и интернет маркетьори)– “Нещо, което много малко блогъри правят е списък с електронните пощи на своите читатели. Моята тайна за успех в бизнеса е да поддържате такъв списък, всъщност това не е каквато и да е тайна за всеки, който се занимава с онлайн търговия, но все пак. Как използвам своя блог и списъкът си с мейли ли? Ето как. В собствения си блог пиша основно рецензии на проукти. Пиша всичко, което мисля за продукта, описвам както неговите добри така и неговите лоши характеристики и какво е собственото ми мнение за този продукт след като веднъж съм го използвал. След като пусна статията в блога си често успявам да реализирам няколко продажби. След това пиша мейл на всички читатели, които са част от списъка ми с молба да прочетат рецензията ми и настройвам аутореспондера (Жанет Найденова написа скоро статия за аутореспондера, препоръчвам я горещо!). От този момент нататък всеки, който се впише в списъка ми с мейли започва да получава електронни съобщения да прочете рецензията. Това ми гарантира, че ще имам постояннен трафик и че статията ще продължава да бъде четена, дори когато остане скрита назад в списъка на публикуваните статии и още по-важното тя ще продължава да ми носи приходи. Това е моята формула за пасивни приходи, които са следствие от написването на само една единствена статия и едно писмо, аз разбира се аз го правя отново и отново. Пожелавам ви успех!”
 • Matt McGee, Small Business SEM (SEO блог)– “SEO е подобно на традиционния маркетинг. В “реалния” свят вие влагате своето време и усилия да създаде качествен продукт, за който хората да говорят. В интернет е същото. В интернет влагате време и усилия да създадете качествено съдържание и хората да правят препратки към него. Теоретично, често дори и технологично, процесът е един и същ. В офлайн пространството създавате връзки с журналистите и медиите, в онлайн пространството – с блогърите. В офлайн пространството създавате общности, около които да обедините лоялните си потребители, в онлайн пространството – членувате в социални мрежи. Ако дадете на хората повод да говорят за вас (и да препращат линкове към страницата ви) и комуникацията ви бъде двустранна, вие се развивате в правилната посока и скоро ще усетите вкуса на SEO-успеха.”
 • Liz Strauss, Successful Blog (блог за успешните бизнес идеи)– “Най-добрата реклама, която можете да си направите е когато рекламирате другите. Говорете за вашите клиенти, хвалете ги, препоръчвайте ги, препоръчвайте своите и техните приятели. Когато някой направи нещо стойностно, бъдете първият който говори за това. Бъдете първият човек, който изказва своята гледна точка и формира мнението на другите. Няма по-добър начин да се представите като отборен играч, човек, който може да прави преценка за това какво се случва около него и същевременно като човек, който е напълно доволен и удовлетворен от работата си и това, с което се занимава.”
 • Maki, редактор на Dosh Dosh (блог за интернет маркетинг и как да печелим пари от социалните мрежи) – “Моята тайна за успех е навременната реакция. Голяма част от маркетьорите говорят за изграждане на връзка с потребителите и създаване на доверие сред аудиторията с цел по-широкото разпространение марката и по-ефективното й възприемане от потребителите. Въпреки че създаването на доверие е действително един от най-важните показатели, личното ми мнение е че някои от най-успешните онлайн сделки са следствие от конкретно поведение и действия, от изказано становище по опредлени въпроси, събития и новини. Най-добрият съвет, който мога да дам за ефективен маркетинг е навременната реакция, когато става дума за социално-културни събития и последващата монетаризация от обратната връзка. Вестниците се използват за добавяне на публичност към продуктите и услугите. Следете внимателно какви новини и събития се публикуват, защото това, което вашите клиенти и като цяло обществото четат в тях формира техния мироглед.  Винаги трябва да имате обратна връзка със своите клиенти и да се информирате какви са техните настроения и нагласи. Наложете своя бизнес заобикаляйки опасните рифове и доразвивайте естествения поток от новини. Навременната, бързата реакция спрямо събитията, които се случват извън вашата фирма градят не само доверие, но и показват на потребителите ви, че вие сте в унисон с тревогите на обществото.”
 • Mack Collier, The Viral Garden (блог за е-маркетинг) – “Успехът при поддържането на блог зависи до голяма степен от това до колко съдържанието, което пишете има стойност за другите и дали им е полезно. Много компании искат да използват своите корпоративни блогове, за да продават по-успешно своите продукти. За съжаление блоговете не са удачен избор за директни канали на дистрибуция. Тайната на успеха е да предложите на своите читатели някаква полза, в случая – полезно съдържание, което да добави допълнителна стойност на продуктите и по този начин да ги продава. Ако компаниите предложат на своите потребители някаква изгода чрез блога, това ще доведе до увеличаване на продажбите, но ако блогът директно рекламира продуктите и цели продажба на всяка цена, читателите ще го разберат и блогът ще “умре”.
 • Guy Kawasaki, Truemors (социална медия по проект на Гай Кавазаки за “истински слухове”) – “Направи обратното на това, което блогърите смятат, че трябва да направиш.”

 • МАРКЕТИНГ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

 • Dharmesh Shah, Hubspot (интернет маркетинг и СЕО)– “Моят съвет е свързан с вторични ефект в интернет. Тоест, дребният бизнес може да си позволи да не влага толкова големи усилия в това да се рекламира директно, напротив, не по-малко удачен вариант е когато влага своето време и енергия в това да рекламира трета страна. Ако някой блогър харесва вашите продукти и услуги и е написал статия за това (дори да сте споменати само между другото), отделето от своето време, за да споделите статията в различните социални мрежи (Facebook, Twitter, Dao, Svejo и други – “Препоръките от познати и онлайн дискусиите печелят нови клиенти” ). Често това е далеч по-удачно от рекламата, която си правите сами и води до значително по-висок трафик, позитивен PR и маркетинг имидж.”
 • Brent Leary, Host of Technology for Business $ake Radio (технологии за дребния бизнес) – “Използвайте LinkedIn Answers, за да рекламирате своя книга, блог, серия от подкасти и бизнеса си. Как ги използвам аз ли? Не, не използвам LinkedIn за спам-сесии, просто пускам нова тема, в която питам за мнението на потребителите във връзка с тема, която съм пуснал в блога. Винаги ще се намерят хора, които ще бъдат заинтригувани от блога ви или от книгата ви, или ще се абонират за подкаста – те ще проверят каква е връзката между това, за което питате и това, за което пишете. Освен това ако цитирате някои от отговорите, които сте получили ( в друга публикация, да речем) ще използвате допълнителния ефект на “вирусния маркетинг”, защото е твърде вероятно хората, които сте цитирали да препратят линк със статията с техния цитат на своите приятели, близки и познати.”
 • Jennifer Laycock, редактор в Search Engine Guide ( SEO блог)— “Една от най-малко използваните социални мрежи за целите маркетинга, в която се крие толкова голям потенциал е Flickr.com.

СПОДЕЛЕТЕ СВОЯТА ТАЙНА

Готови ли сте да споделите вашата най-голяма тайна за успешен бизнес?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. [...] на успеха”, която беше посветена на интернет и социалните мрежи и как те могат да спомогнат за развитието на бизнеса и [...]

 2. Здравей Иве, идеята ти е супер ценна, както и информацията и препратките по темата, които постът предоставя.

  За себе си аз не съм все още убедена, че социалните мрежи са полезни за правене на всякакъв вид маркетинг. Имам предвид маркетинг на всякакви продукти и услуги.

  По принцип има по-консервативни отрасли като машиностроенето, традиционната енергетика (не нови енергийни източници), продажби на бързо-оборотни стоки и други, в които аз трудно виждам приложението на социални мрежи.

  А наскоро четох една интересна статистика, че в САЩ едва 10% от фирмите насърчават използването на социални мрежи за фирмени цели. Това не е много обнадеждаващо, нали?

 3. Това е въпрос, а не критика :)

 4. Ивелина Атанасова says:

  Всъщност отговорът ми на въпроса ти е “Зависи”.

  Виж аз какви данни открих за социалните мрежи и статистическите данни относно използването им:

  Присъствието в социалните мрежи е един от водещите приоритети на маркетинговите специалисти за 2010 г. – шест от всеки десет планират разходи във връзка със социални медии в бюджетите си за следващата година, сочи проучването “2010 Media Planning Intelligence Study” на Центъра за медийни изследвания в САЩ (Center for Media Research), проведено съвместно с американската компания InsightExpress.
  Източник: eTimes

  Колкото до по-консервативните отрасли, виж каква кампания реализираха Gap във Facebook по отношение последния си модел дънки Born To FitВ духа на новата концепция Gap използват уеб пространството, за да достигнат до своите клиенти и дори хората, които не харесват техните дрехи и да получат обратна връзка за продуктите си от тях.” eTimes

  Виж с машиностроенето ме затрудняваш да се сетя за модел кампания, която би могла да се реализира :-)

  Знам, че си скептик за социалните мрежи и не ги приемаш толкова радушно колкото ми се иска :-) , но се сетих днес нещо по време на лекциите във ВИНС-а. Нали ти в “Поколението Y” беше написала, че представителите на поколението Y “създават и поддържат блогове, участват в социални мрежи“. Aз намерих статистика, че през 2010г. се очаква представителите на Y-поколението да са 40% от пазара на труда, тоест и от потребителския пазар, което означава, че ако бизнесът иска да достигне до тях и иска да каже гласно и ясно своето послание и то е насочено към тези потребители именно блоговете и социалните мрежи са мястото, където може да го направи, нали?

 5. Благодаря ти! Не, не съм скептик, а песимист, който се опитва да се превъзпита, по-точно да си представи как социалните мрежи могат да се използват в тези случаи.

 6. Ивелина Атанасова says:

  Как, с каква полза ли?

  За проследяване на потребителското поведение и brand awereness са идеални …..

 7. [...] социалните мрежи и начините, по които социалните мрежи могат да оптимизират бизнеса и да донесат допълнителни дивиденти съм писала много. [...]

 8. tool says:

  това, което търсех, благодаря

Switch to our mobile site