Aside

За интернет и различните видове онлайн реклама в България

modern-advertising-methods-300x268Докато финансовите анализатори и бизнесът са се вторачили в световната икономическа криза, интернет рекламата достига нови върхове. Според годишния доклад на Европейската асоциация за онлайн реклама (EIAA) 70% от европейците са планирали увеличение на своя бюджет за онлайн реклама за 2009г и само 8% са решили, че ще го свият (1). Причините за това вече съм ги споменавала няколко пъти, но все пак говорим за една:

 • по-добре таргетирана реклама
 • интерактивна медиа, която подтиква към действие (call to action)
 • позволява по-бързата организация и реализация на една рекламна кампания, по-ефективно й измерване  при по-ниски разходи за потенциален клиент и
 • позволява на маркетьорите да опознаят отблизо клиентите си, да се “сприятелят” с тях, да бъдат част от обществата им и да получат директна обратна връзка за впечатленията им.

Не случайно анализаторите на eMarketer.com предвиждат рекламните бюджети за онлайн реклама да се увеличат от 12% на 21% до 2014г.

interaktive marketing 2009-2014

Преди няколко дни по повод “Бизнес рекламата в България” обсъждахме с Христо Атанасов – мениджър реклама  на Jeff, София различните видове онлайн реклама и до колко ефективни и рентабилни са те и аз обещах да доразвия собственото си виждане по въпроса в отделна статия.  Христо, благодаря за вдъхновението!

Най-общо казано онлайн рекламата се дели на два вида – CPM (банер реклама) и CPC (тектова реклама).

Мартин Попов е написал изключителна статия за Основните интернет рекламни модели в България – за любопитните, препоръчвам!!!!

Световните изследвания и анализи обаче доказват, че банер рекламата и текстовата реклама в онлайн пространството са два различни свята, две коренно различни тенденции, при които банерите са по-старото и с намаляваща ефективност поколение – 60% от средствата за онлайн реклама в световен мащаб за 2004г. са използвани за банер-реклама. Към днешна дата това е  рекламна стратегия  от преди преди повече от 5години!!!! На това аз му казвам преексплоатация.

Можете ли да се сетите поне за 5 фирми, чиито банери сте видели през последните, да речем 3 дни? Аз се сещам за една-евентуално две. Според  психолозите ефективността на банер рекламата не се крие в популяризацията на продукта, а в това че кара потребителите да чувстват “по-близка” марката, която вече познават, което обяснява защо я препоръчват при реклама на “импулсни покупки”.

Доколко ефективна е банер реклама и какво внимание й обръщат потребителите оставям да прецените сами.

banner-blindness-examples

Забелязвате ли очертаните в жълто  полета, които никой не забелязва? Е, това са банерите:-)

Бъдещето принадлежи на онлайн контекстуалната реклама и онлайн PR-а – професионално изграденият корпоративен блог и адекватното присъствие в социалните мрежи.

Традиционното уеб присъствие губи позиции. Традиционната структура за изграждането на фирмен уеб сайт не е най-удачният вариант за бизнеса! Тенденциите сочат, че структурите на онлайн  потребителите стават линейни,  хората в бизнеса започват да разбират и да се занимават с все повече дейности и да са достъпни за своите клиенти 24 часа в денонощието,7 дни в седмицата.

Това прави правилата на играта различни. Клиентите очакват не само ползи от продуктите, но и доводи защо да изберат конкретният продукт. Самото присъствие вече не е достатъчно, клиентите търсят СЪДЪРЖАНИЕТО, дизайнът, технологията.   Конкуренцията се развива и клиентите биват облъчвани хиляди пъти дневно от всевъзможни рекламни послания – на улицата, на работа, в къщи, по радиото, телевизията, интернет – десетки хиляди пъти годишно. Това ги прави апартични. Спам писмата, pop-up рекламите и постепено банерите са изгубили позиции. Единственият начин за позиционирането на един продукт в съзнанието на потребителите е позволението на същите тези потребители да бъдат облъчвани с информация.Клиентите сами трябва да пожелаят да получават информация, за да има смисъл от изпращането й. Бутонът Del е за съжаленние само на клик разстояние.

Навлизаме в ерата на permission marketing,  където клиентите са “Богове” и всичко се върти около това те да се чувстват добре и да бъдат обслужени техните интереси.

Не става дума за лоялност, а за пристрастяване към продуктите, за да не спечелят конкурентите.Става дума за това – клиентите сами да пожелаят да получават информация, независимо дали става дума за е-месечни бюлетини, регистрация за обучение или участие в проучване като им бъдат предоставени безплатни ползи от това, за да бъдат подтикнати да го направят.
Третият изключително силен коз, който печели все повече позиции е персонификация на комуникацията с клиентите.Клиентите обичат да бъдат глезени и да се чувстват като единствени и незаменими, те искат да имат непосредствена комуникация с търговците, за да са спокойни, че има кой да отговори на желанията им. Това налага използванетоа различни персонажи, които да бъдат това лице – “говорителя” на фирмата. Ако трябва да излюстрирам с пример – сещате ли се за роботчето на Техномаркет и кучето на Германос, рибката на 2bе? Ето това е лицето на фирмата. Персонажите помагат за визуализацията на фирмата и от там за по-доброто й  позициониране в съзнанието на потребителите.

Искам да завърша с едно изследване отново на eMarketer за това каква е фактическата промяна в настроенията и начините на използване на онлайн маркетинга се наблюдава в сферата на малкия бизнес през 2009г.

online marketing-2009

(1) Източник: EIAA: http://eiaa.net/, 22/04/2009

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

 1. Oggy says:

  Hey Ivelina,

  samo iskam da popitam dali ne e tekstova gre6ka dokato si pisala: kak taka CPC e baner reklama a CPM e tekstova? Sus 4ista suvest moje6 da dobavi6 i CPA: cost per action, kato tretiqt nai-vajen element. Moje bi v Bulgaria toi da e na nivo 0, no na svetovno nivo, performance marketinga e izklu4itelno vajen i populqren.
  Prosto kazvam de :) ))

  Po povod banerite: spored men ima ogrooomno zna4enie koi kakvi baneri kude slaga. Dokazano e 4e ako sa silno vurzani sus tematikata, rezultatite sa dosta po dobri. Taka 4e tozi eye tracking koito sa napravili tuk kato primer, ne e zaduljitelno da e 100% priemliv. Prosto kazvam ot diskusialno-kriti4no-pozitivna strana, 4e vednaga nqkoi 6te me obvini 4e mrunkam :)

  Pozdravi i uspeh s noviqt hosting,

  Oggy

 2. Ивелина Атанасова says:

  Чиста текстова грешка е :-) Благодаря, ще го оправя!

  Иначе за банерите си прав. Вярно е че ако са контекстно обвързани с тематиката на страницата дават не лоши резултати. Идеята на това, което написах е че ако се сравнят резултатите от една банер реклама и от една контекстуална реклама и онлайн PR, някак си банерите губят позиции. Най-малкото защото текстът и обратната връзка, която може да осигури текстът биха могли да спечелят доверието на потребителите и да способстват за изграждането на някакъв корпоративен имидж.
  Не че банерите ще залезят, просто сумите инвестирани в тях смятам, че ще намалеят.

 3. Здравейте,

  За мен в БГ рекламата (ако може така да се каже – раклама – защото все всичко се е сляло в едно и реклама почти няма именно поради причината за “прекъсването” на клиента) все още не е достигнала нивото на тази в щатите, от където са изследванията. Тук тепърва се възприема този начин на маркетиране – правя такъв извод дори от собствената си работа – почти всяка седмица ни се обаждат да ни предлагат участие в различни уеб портали с банери и филмчета! Не отричам банерите – те си имат своя дял.

  *Маркетинга е нещо много повече от реклама. (David Scott)

  Поздрави

  Лидия
  l.vikulova@ibs.bg

 4. Здравейте, :)

  Davis Scott пише- маркетингът е нещо повече от реклама. Рекламата е тази, която прекъсва клиента. Затова можем да говорим само за маркетинг. Дори ПР-ът се слива с маркетинга, защото доставчикът вече има възможността директно да се свърже с клиента – не му трябва посредник. А ако написаното съдържание от пъривя е достатъчно “alluring”, то вторите ще го разпространят на минутата.
  За съжаление в БГ компаниите тепърва започват с този вид маркетинг.

  Поздрави

  Лидия
  l.vikulova@ibs.bg

 5. Ивелина Атанасова says:

  Всъщност рекламата и PR-ът са част от маркетинг микса :) Те СА маркетинг, просто различните части които правят общото цяло.
  Иначе като цяло, Да, факт е че сме едва в началото, но пък бързо се учим, особено ако стратегията е печеливша :-)

 6. Виолина Петрова says:

  Като допълнение към основното изражение на ефективността на банер-рекламата – генериране на “познаваемост” на марката или продукта, може да се посочи и генерирането на уеб-трафик. Като цяло обаче въпреки лесното таргетиране и по-добрата измеримост на резултатите, този вид онлайн рекламна тактика има все по-засилващи се негативни ефекти, поради което става все по-малко използвана като средство. Причината – непрекъснато нарастващо понижение :) на CTR, което на практика обезсмисля и без това високите разходи за такъв тип предлагане. Най-ефективни за мен си остават банерите, рекламиращи нещо ново на позната марка, а най-полезни – тези информиращи за провеждането на каквото и да е събитие. Именно при вторите може максимално да се възползваме от предимството на улесненото таргетиране – достатъчно е “да уведомим” чрез банер в специализиран сайт, че предстои събитие, което би представлявало интерес за неговите посетители (които се предполага, че също имат някакво отношение към съответния бранш)
  !

 7. Ивелина Атанасова says:

  За рекламата на събитие мога да се съглася на 100% с теб!!!!!
  Особено ако рекламата на събитието се комбинира и с (онлайн) PR кампания!
  За справка, изследване на LinkShare.

 8. [...] домакинства с интернет достъп, както и на потепенното изместване на комуникационните канали и рекламата в Web…. Основните принципи, в съответсвие с онлайн и [...]

 9. По правде говоря, сначала не очень то до конца понял, но перечитав второй раз дошло – спасибо!

 10. Блоггер, дилема растолкованная вами на блоге несомненно жизненна. Я думаю что тема стоит продолжения в приватной дискуссии. Кстате, у блога непонятное с код-кой RSS. ;)

 11. kinofilm says:

  Я бы сказала о монументальности, грандиозности некоторых сюжетов. А назвала бы – “нефильтрованный реал”. На мой взгляд, красота – это все-таки другое: лучшее, чистое, избранное, заставляющее трепетать и поражаться. Можно найти красоту во всем, но всё скопом – не есть красота. Имхо.

 12. Портал отличный, буду рекомендовать всем знакомым!

 13. Ивелина Атанасова says:

  Спасибо за поддержку

Switch to our mobile site