Aside

Защо ни е Facebook Places, когато има Foursquare?

На официалното представя на Facebook Places,  Mark Zuckerber обяви, че основните функционалности на новата услуга ще са: “хората да могат да споделят местоположението си по лесен и забавен за тях начин, да виждат кой е около тях и да откриват нови места”.

Плановете са чрез Facebook Places потребителите да могат да отбелязват различни места, които са посетили и когато го направят на страницата Places ще се появява нов обект. Тагването на приятели също ще е възможно, за което те ще получават съобщение на стената си във Facebook. Ще могат да се харесват места, да се коментира и т.н.
И “приликите” нe свършват до тук. Логото на Facebook Places съдържа четворка в квадратче (Four in Square), а пинчето е идентично с това на Google Places :-)
Хората не купуват онова, от което се нуждаят, хората купуват това, което искат.

Още по темата Facebook Places:
1. Facebook представи локализационната си услуга Facebook Places
2. Facebook търси помощ от рекламодателите за изграждане пространството на Facebook Places

Comments

 1. Васи says:

  Мисля, че Facebook в момента имат едно сериозно предимство – вече изградена “мрежова инфраструктура”. Т.е. потребителите на системата са достатъчно много, че да осигурят успеха на новото начинание (въпреки че и Google имат достатъчно потребители, но това не помогна на Wave и Buzz). Foursquare започна от нула, но за сметка на това вече набра сериозна фенска маса (към която се числя и аз). Според мен нещата зависят в голяма степен от това дали Facebook ще може да вдъхне доверие с едни добри security настройки. От страна на рекламодателите е доста по-смислено да рекламираш в мрежа с повече потребители, затова и те биха инвестирали в Places.
  А наблюдението за четворката и квадрата направо ме уби, не бях забелязала! :)

 2. Ивелина Атанасова says:

  Благодаря ти за включването, Васи.
  Facebook Places е поредното доказателство, че в бизнеса и на война всичко е позволено. Конкуренцията между Facebook Places и Google Places ще е по-ефективна реклама или по-ефективно SEO. Ако Foursquare не измислят нещо ново и да добавят различна и уникална услуга за общността си, страхувам се, че ще изгубят позиции. Въпреки че бяха пионер. Дори и в момента Foursquare имат проблеми с обслужването на клиентите си и възможно да чакаш отговор или одобрение на публикувана промоция в рамките на няколко седмици.

 3. [...] This post was mentioned on Twitter by ladyvera, Ivelina Atanasova. Ivelina Atanasova said: Защо ни е Facebook Places, когато има Foursquare? | Интернет маркетинг с MarkBit.net http://lnkd.in/ERtqd8 [...]

 4. [...] Защо ни е Facebook Places, когато има Foursquare? [...]…

Switch to our mobile site