За маркетинга като начин на живот

Преди няколко дни получих запитване във Facebook от една прекрасна млада дама за “мнението ми за маркетинга” – задачата беше поставена в университета, а мнението трябваше да бъде споделено от специалист по темата. Първата ми реакция беше – що за безумици се случват в университетите и какво послание точно е скрито зад въпроса “мнение за маркетинга”. После си дадох сметка, че за мен маркетинга се е превърнал във всичко – в начин на живот и професията ми следва поведението ми в живота или обратното. Не знам вече. Отговорът на въпроса се оказа лесен.

По определение “Маркетинг е практиката за разбирането на нуждите и желанията на клиентите, откриването или създаването на продукти/услуги, които отговарят на тези нужди и желания, комуникирането на тази информация междувътрешно в организацията която трябва да създаде и достави този продукт/услуга и външно към клиентите за които те са предназначени, така че те ще ги желаят и закупят.” – Джон Мариоти, ‘Marketing express’.

За мен маркетингът е:

 • вдъхновение;
 • комуникация;
 • хоби;
 • родителство – научих се да “продавам” разбиранията си за света на детето си, научих се да го убеждавам да яде здравословна храна, научех се да го завладея да чете и да обича книгите;
 • стратегия;
 • план за личностно и кариерно развитие;
 • бизнес план за управление на времето и всички и идеи проекти в главата ми;
 • страст;
 • емоция и забавление;
 • желание и предизвикателство.

Маркетингът ме научи, че в бизнеса не всичко е пари, понякога емоцията, забавлението и добавената стойност, които предлагам са много по-силни, много по-вдъхновяващи и струват много повече от час платена консултация.

Маркетингът е умението да предложа нещо ценно и да допринеса за обществото, а не усилието хората да допринесат за разивтието на бизнеса ми.

Маркетингът е умението да запазя спокойствие, да оценя ситуацията и да взема бързо решение в каква посока да вървя, вместо да се оплаквам как “икономиката е в криза”, а “клиентите нищо не разбират”.

Маркетингът е умението да създавам общество, приятели, поддръжници на идеите си.

Маркетингът е умението да общувам и да бъда разбирана.

Маркетингът е умението да следвам продукта и да слушам, а не да крещя и да тропам с крак, защото не успявам да контролирам пазара.

Маркетингът е изкуството да разбирам и прогнозирам и да бъда винаги неподготвена за това, което ще се случи.

Маркетингът е желанието да създавам и примирението да не бъда винаги успешна.

Маркетингът е страст. Маркетингът е начин а живот, който ме научи да се отпусна и да следвам ритъма на живота, а не да живея в постоянен страх и под напрежение, че светът зависи от мен.

Какво е маркетингът за теб?

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. [...] За маркетинга като начин на живот / Публикувано на 17.10.2012 [...]

Switch to our mobile site