Aside

Досадно гадже ли е брандът ви?

Случвало ли ви се е да имате досадно гадже? От типа жени и мъже,  които постоянно ви звънят по телефона, изпращат съобщения по нощите, говорят с часове, обясняват ви се в любов и докато се усетите те вече са обсебили живота ви и не ви оставят “въздух да дишате”. Сега си представете в ролята на “досадното гадже” своя бранд. Как ще реагирате? Ще се влюбите ли или ще търсите най-прекия начин да избягате от него?

Как да разберете дали сте се превърнали в “досадното гадже”?

Обсебващи сте, търси постоянен контакт 

Всеки от нас има своите колебания и страхове – и в живота, и в бизнеса, когато обаче тези страхове станат повод за несигурност и неуверено поведение, което се проявява под безспирни спам-атаки – анкети, изпращани по имейл, непоискани предложения и промоции, безспирни съобщения във Facebook, банер реклами, залели интернет и всички те носят посланието за това колко велик е бранда, а не с какво може да помогне на потребителите ти …. ммм, лоша тактика. Само дразните и предизвиквате отрицание. Колкото повече натрапвате едно “непоискано” послание, толкова повече отблъсквате,  отнемате най-ценното на своите потребители – правото на избор. Предлагам друга тактика!

Опознайте потребителя. Опознайте страховете, желанията и емоциите им, опознай навиците им и предпочитанията им и подходи индивидуално. Това разбира се означава да се излезе от зоната на комфорт и да се рискува, но оказва се, че няма пълно щастие, понякога е наложително.

Докато пишех статията, зададох въпроса във Facebook профила си за топ три нещата, които ви отблъскват от една жена/ мъж и го превръщат в “досадно гадже”?

Категорично мнението за “ограничаването на личното пространство” беше на първо място, следвано от “липсата на обноски”. Когато си говорим за маркетинг, а не за секс, обноските са умението да опознаеш потребителите си и да следваш техния ритъм. Да знаеш кога да попиташ, да знаеш как да изпратиш съобщение на електронната поща и какво да съдържа то, да умееш да отговаряш на въпросите им на време и с добър тон –  все неща, които трябва да бъдат усвоени и възпитани.

До тук направихте разликата нали? Досадно е, ако питаш потребителите си постоянно за неща, които интересуват теб и търсиш одобрението им, но когато това са неща, които интересуват тях и отговаряш на очакванията им, предлагайки им решение, това вече е различно.

“Аз съм по-добър от предишните, ще съм по-добър и от бъдещите ти”

Ако има нещо, в което категорично не вярвам, това са обясненията от типа “винаги” и “никога”. И в бизнеса е така. Не бъдете самодоволни и самоуверени, не бъдете прекалено самовлюбени и да си вярвате, че ако нещата сега се случват по правилния начин това ще продължава вечно и пазарът ще е вечно ваш.

Не се “вманиачавайте” и не търсете поводи и начин да обсебите клиентите си и да си самодокажете, че са ваши, експериментирайте, опитвайте с нови познанства, не се притеснявайте да се “забавлявате” и сами. Когато правите бизнес, защото той ви носи удоволствие и удовлетворение, това ще се отрази и на връзката ви с потребителите, и на приходите.

И да, доказвайте им всеки ден любовта си и личното си отношение към тях. Малките изненади всеки ден са това, което дава заряда на една връзка и я поддържа жива и истинска през годините.

Не търсете под вола теле

Ако пазарният ви дял е започнал да спада, не търсете оправдание в кризата, икономиката, конкурентите и клиентите си. Вероятно проблемът е във вас самите и в това, че пропускате “вятъра на промяната”. Съвет -попитайте. Недоизказаните неща и в бизнеса и в любовта водят единствено до беди, попитайте най-верните си фенове какво биха желали да се промени и какво им липсва, за да им го предложите.

Вместо да анализирате детайлите и да правите заключения, чиято истинност е подчинена на собствената ви субективност, бъдете открити и задайте същите въпроси, но на висок глас.

Прекалената емоционалност

Прекалените емоции не са помогнали никому. Залитането по посока на “аз съм най-добрия, най-великия и най-незамения”  и “истериите”, когато нещата не се получават по начина, по който си ги представяте, злостните коментари и забележки в социалните мрежи или медиите, както по посока на потребителите, така и по посока на конкурентите са отблъскващи. Не го правете и не очаквайте някой да държи ръката ви в знак на съчувствие и утеха, заради собствената ви несигурност.

Използвате секса като примамка

“Сексът продава” – любимо мото, когато това засяга рекламни кампании. Вероятно е така, и мъже, и жени харесват естетиката, флирта, закачката и провокацията, когато това е направено с мярка. Когато се случи веднъж или два пъти, когато посланието носи двупосочно тълкуване. Когато “сексът” се превърне в натрапване, идва моментът на гротеската, а “леките жени” не са сред най-уважаваните в обществото.

Ако трябва да обобщя – бъдете искрени, отворени, човечни, обичайте това което правите, ескпериментирайте и  се забавлявайте, докато правите бизнес.

Обичам рекламите на Axe.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Много добра статия, напълно подкрепям казаното. В бизнеса е важно да можеш да изслушваш хората и техните нужди, да им даваш шанс да изкжат мнението си и да се опитваш да удовлетворяваш възможно най-много от нуждите им. Само и единствено тогава може да пожънеш успех!

 2. В маркетинга трябва да се досажда незабележимо. Хем постоянно да се натрапваш, но така че да не подбудиш негативни емоции. Става с интересни послания и нестандартни похвати.

 3. Бисер says:

  Доста приятна и истинска статия.Евала!!! :Д

 4. Понякога наистина брандът тежи. Трудно е на човек, олицетворение на голяма марка, да си почива спокойно. Винаги се намират досадници да говорят за бизнес.

 5. О. says:

  Браво, страхотна статия. А аналогията с гаджето пасва супер :)

 6. За много хора е доста трудно да преодолеят егото си или звездната треска, която се появява когато достигнат така мечтания връх. Истинските звезди обаче са тези които светят постоянно и не толкова ярко,всички други рано или късно изчезват от небосвода.Бизнеса също е сфера която изисква непрестанно развитие и усъвършенстване.Само тези които разбират това се задържат по-дълго време на пазара

 7. НЕПРЕСТАННО мисля, че е ключовата дума и си ужасно прав .. стига да знаеш какво правиш или да знаеш кого да попиташ.

 8. Р. А says:

  Принципно не е вредно да показваш своя бранд често. Но не и прекалено. Ще се съглася с тази статия – непоисканите информации, особено многократно предоставени, само отблъскват потребителя. А иначе сравнението с “досадното гадже” е страхотно попадение. Поздравления за което.

Switch to our mobile site