Aside

Kреативност в рекламата?

Всеки ден всички ние виждаме стотици реклами на стотици различни продукти. Не знам за вас, но преди 3 години за мен рекламните спотове по средата на филма в събота вечер бяха най-досаднното нещо – сега чакам рекламната пауза с нетърпение. С двугодишен младеж у дома, това означава 10 минути тишина и спокойствие, защото малката фурия стои като препариран пред телевизора. Това всъщност ми даде и повод да размишления за кого към кого всъщност трябва да е насочен криейтива – дали към майките, в ролята им на купувачи или към най-малките членове на семействата като най-големите  манипулатори на семейния бюджет :-)

Тъй като не планирам покупката на мобилен телефон в скоро време, поне не и от България, честно да си призная рекламите на “Германос”,  да речем, че просто преминават покрай погледа ми. Да, обаче, Германос персонифицираха бранда си с едно пършаво куче, а моят син мре за кучета и всеки път щом този пес се явне на телевизора се почва едно неистово крещене  и радостни писъци от другия край на стаята, защото на екрана се е появил въпросният “бау-бау” – вярвайте ми, всичките реклами на Германос ги знам наизуст.

Другата любима реклама на човекът Мартин е на тази трапезна вода с нисък състав на флуор на Evian, която по принцип е предназначена за честа употреба и за приготвянето на адаптираните млека. Тъй като аз самата кърмя и не ми се е налагало да бъркам адаптета, честно да си призная никога не съм се интересувала от “детските” води. След изглеждането на тази реклама над 100 пъти, искам да споделя, че ако сега някой ме спре на улицата и ме пита за 3 марки вода, Evian ще е първата, която ще посоча (няма значение, че не я купувам) :-)

Рекламите са навсякъде и по една или друга причина привличат вниманието ни, но тези които успеят да го грабнат за една идея по-дълъг период от време са действително креативните реклами с духовит копирайтинг, написани на достъпен език и описващи по забавен и интересен начин ползите от продукта. Точно тези реклами успяват да подействат на подсъзнателно ниво, за да бъдат запомнени и да “убедят” потребителите, че това е “техният” бранд.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Рекламата е невероятна, много се смях :D

 2. Да, определено краетивността, а понякога и глуповатостта в рекламите е забележителна.
  Освен тези реклами, които имат свой образ – като споменатото куче или рибата на 2Be (кефиме), които някакси се запаметяват в съзнанието, най-дълго време влага държат Тъпите реклами – или си тананикаш песнички, или примерно оставаш отвратен от уригването (извинявам се) след голяма глъдка ******.

  Определено рекламите в голямата си част са насочени към малките (изключвам факта, че те са по-податливите) – дори вече и перилни препарати рекламират малките, а майките като гериони.

  Лично мен рекламите ме дрезнят – по време на филм!!!!

 3. principessa says:

  LMAO!!! Уникално! Като си помисля, че мразя всяко малко ритащо и хленчещоцъщество до 16 години… и все пак рекламата ме грабна от първата секунда :] Креативно наистина. :] Страхотно е. Браво на екипа.

 4. Ивелина Атанасова says:

  Ще дойде време и ти ще родиш, ще си промениш отношението :-)

 5. Ивелина Атанасова says:

  Много се радвам, че ви хареса и на вас :-)

 6. Много е сладка рекламата, най-вече благодарение на чочовците! Е, и водата Евиан си я бива, няма спор.

  Спомням си, макар че беше преди доста време, подобни моменти, в които по време на телевизионните реклами можех да отдъхна малко, защото синът ми здраво се интересуваше от тях! Може би затова и сега, като голям, темата за рекламата живо го интересува?

  Внимавай, Иве – синът ти е бъдещ криейтив директор!

 7. Ивелина Атанасова says:

  След като му беше интересно и реално присъства с мен на половин семинар на Жанет Найденова за Guerrilla маркетинга в интернет, съм склонна да го вярвам :-)

 8. [...] ли си танцуващите бебета на Evian? Е, вижте ги пораснали две години [...]

Switch to our mobile site