Aside

Ех, лято …..

Когато четох коментара на Поли към “Тайната на маркетинг-успеха, част 1” си дадох сметка, че отдавна не съм пускала примери от практиката за успешно маркетиране по нестандартен начин на стандартни продукти. Така че реших да поправя грешката :-)

Раздаването на мостри от продукта е един от най-травиалните методи за промоция на нов продукт. За съжаление често компаниите причисляват “мострите” към Guerrilla маркетинг методите. Guerrilla е когато дадеш мострата, така че да направи впечатление.

Както са направили Libresse в Холандия. Повече от 3000 пакета с тампони са пуснати с розови парашути над плажовете в Холандия. Причина да бъде избран този метод за разпространение на “мострите” е от една страна началото на летния сезон (кампанията е проведена на 01.юли.2009г), а от друга проучване сред 500 жени, поръчано от Libresse, според което всяка една от седем жени избягват плажа по време на месечното си неразположение.

Ако се съди по коментарите и прегледите в YouTube кампанията е повече от успешна.

P.S. Искрено се надявам плажът да не е останал осеян с розови парашути след кампанията!

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Наистина много свежо! Потребителите обичат такива изненади, българските потребители също!

  Защо ли ние, българските маркетьори и рекламисти все се страхуваме да направим нещо много различно, да не би да ни се смеят или да не се изложим?

 2. Ивелина Атанасова says:

  Не е ли по-скоро въпрос на мислене и култура на маркетинга да умее да прилагаш нестандартни методи?

 3. Да, абсолютно!

  Според мен културата на маркетиране и бизнес мисленето зависят в много голяма степен от очакванията и навиците на конкретния пазари.

  Това обяснява донякъде защо на нашия пазар не се появяват често подобни реклами. Ние в България ние все още нямаме силно развито потребителско чувство, високи критерии и изисквания към доставчици и продавачи. Може би обяснението е в това, че още има глад за определени стоки и услуги (интернет, автомобили, жилища, образователни услуги и др.). Това прави фирмите спокойни за продажбите си и те не се назорват много да се отличават от конкурентите и да впечатляват клиентите, затова практикуват един скромен и доста стандартен маркетинг.

  Слава богу, кризата има и положителни ефекти и един от тях е факта, че тази ситуация в България се променя.

 4. Ивелина Атанасова says:

  Из Facebook:
  Lidia Perfenova Vikulova: Mnogo qko

  Ilia Kuzmanov: Много свеж подход на изненада и женско удовлетворение!

 5. Ивелина Атанасова says:

  … за съжаление съвсем до-скоро дори да имаха високи очаквания нямаше кой да им отговори. Кризата поне на това научи бизнеса – да инвестират в реклама, за да се откроят на пазара.

Switch to our mobile site