Aside

Интернет шпионаж

интернет шпионажаЧасът е 9:00ч.

Пия обичайното си мляко с кафе и чета последните новини от индустрията в Twitter, Facebook, RSS абонаментите ми във Favit.

За мен, а и за все повече хора напоследък, интернет се превръща не само в основен източник на информация, но и в своеобразна „пъпна връв” със света.

Интернет ще се превърне в третата поред маркетинг среда, след телевизията и вестниците.

Благодарение на новите технологии целевото таргетиране и интернет шпионажа се превръщат във все по-обичайни начини на реклама. Потребителите ще имат възможността да виждат единствено реклами, които пряко да кореспондират с техните  интереси и предпочитания. Специализираните софтуери ще следят всички сайтове и ключови думи, които интересуват потребителите независимо дали те имат или не връзка помежду си – независимо дали става дума за онлайн маркетинг и кърмене, „интернет мафията” знае на кои страници, в кои социални мрежи и по какви ключови думи да ме открие.

СЪПРОВОЖДАНИ ИЛИ ПРЕСЛЕДВАНИ?

Интернет шпионажа или предсказуемото поведенческо таргетиране е нова услуга. Нов вид онлайн реклама. Всъщност е нещо като сбъдната мечта за всички, които се занимават с онлайн маркетинг. Вече може да се направи профил на потребителите по пол, възраст, интереси и те да бъдат класифицирани в различни категории. Естествено техните профили се продават и таргетираната реклама струва повече, но  за сметка на това вече може да се говори за съвсем различно качество на рекламата.

„Колкото по-добре подбрана е аудиторията и съответната група потребители, толкова по-ефективна е рекламата”. С други думи. Ако стандартната реклама разчита на това да
рекламира в точно определени сайтове, разчитайки на това, че там са И ТЪРСЕНИТЕ потребители, чрез предсказуемото поведенческо таргетиране  могат да се облъчат само мъжете с доходи над средните, които са несемейни и обичат да играят голф, да речем, които посещават сайта. Къде е разликата? В единия случай се облъчва общата аудитория на сайта, в другия само хората, които го посещават и отговарят на профила на услугата или продукта, който рекламираме. Това води до 70% намаление на разходите.

СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА по-ефективна реклама!


infoРАЗБИРАНЕ ЗА ПОТРЕБИТЕЛ

За да бъде възможен анализа на потребителите и тяхното поведение в мрежата, Google анализира ежемесечно всички уеб страници и прави месечни статистики на тенденциите по ключови думи.

Неслучайно Google AdWords Tool предсказа един месец по-рано посоката на разпространение на „свински грип” в Китай, отколкото докладите на китайското Министерство на здравеопазването.

Груб списък на интересите на потребителите в мрежата може да се види по всяко време на адрес: www.google.com/ads/preferences.
Предсказуемото поведенческо таргетиране позволява на рекламодателите да показват своята реклама на маратонки Nike на потребител, който в момента чете статия за последния модел маратонки на фирмата или търси съвети за своята подготовка за маратона, ако е решил да участва, да речем.

КАК СТАВА ТОВА?

Стъпка 1: Измерване на поведението

Измерването на поведението на потребителите чрез кликовете (като се ползват кукита) предоставя информация за целта и честотата на посещенията на дадена страница от определен уебсайт.

Стъпка 2: Онлайн проучване

Чрез провеждане на анкета сред онлайн потребителите се набират данни за тяхната социо-демография, начина им на живот и интереса им към определени продукти.

Стъпка 3: Профилиране

Проучените потребители се сравняват в реално време с тези, за които липсват данни, като се използват статистически модели, което реално се явява предсказване на поведението им.
Дори мястото и адреса на компютъра могат да бъдат анализирани. Все повече хора в индустрията настояват за защита на личните данни, защото по  IP адреса практически стават известни не само градът и държавата, от която е даденият потребител, но дори улицата и номера на къщата, в която живее.

И индустрията вече се работи и върху нови технологии, които ще позволяват интернет профилите на потребителите да се комбинират с GPS-оборудвани мобилни телефони, в които има имплантиран чип, чрез който рекламодателите да следят не само поведението на хората в мрежата, но и в рамките на социалната им среда – тяхното движение из града, магазините, в които пазаруват, хотелите, в които отсядат , това ще им позволява да изучат техните интереси и желания още по-детайлно и точно. Ще знаят къде се храните, кое кино посещавате, колко често си оставате у дома през седмицата.

От маркетингова гледна точка всичко това около интернет шпионажа ми изглежда – супер, по-малки разходи в сравнение с ефективността, но ако мисля като потребител ми изглежда стряскащо – не навлиза ли предсказуемото потребителско поведение твърде много в личното ни пространство или всички ние се отказваме от него, включвайки се във виртуалната реалност?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Dimitar says:

  Много добре написано
  Мога само да добавя,че на този етап просто мисля че интернета изместил почти всичко дори и телевизията

 2. Ивелина Атанасова says:

  При поколението, родено след 80-те, всички останали все още разчитат на традиционните медии – телевизията и печатните издания!

 3. За личните данни въпроса все още е много спорен. И все още няма граници или политика по тоя въпрос. Слава богу, че потребителите осъзнават важността им и протестират, чрез избора на фирма, което е много лесно в Интернет.

  Доста са нагли някои компании, направо незаконни дейстивия извършват. Събират инфо чрез “легитимни” троянски коне. Това или ще свърши много зле или не чак толкова зле :) .

 4. Ивелина Атанасова says:

  Всъщност смятам, че наистина е дошъл момента, в който потребителите да имат избор дали да бъдат “следвани” или не.

 5. Радостина says:

  Изборът на потребителя помага не само на него, но и на маркетьорите. Присъствието на дадено място не означава задължително интерес или желание за покупка. С отказа от влизане в такава система за преследване се отсяват потенциалните *сигурни* клиенти от тези, които са попаднали в неподходящата за тях категория.
  Имам и един въпрос: Въвеждането на тези чипове и знанието за всичко, което се случва в живота на потребителите нов вид интерактивен маркетинг ли е? Да предложиш на клиента именно това, от което се нуждае и търси?

 6. Ивелина Атанасова says:

  Един вид – да и е пряко обвързано с “новите” потребители. Поколението Z или всички, родени след 1990г.за “пристрастени” към своите технологични устройства – телефони, МР3 плеъри, джобни компютри и смартфони, така че най-добрият начин да бъдат достигнати и да им се рекламират дадени стоки и услуги е чрез тях.
  Интерактивен маркетинг е когато се използват технологичните средства за набиране на информация и рекламиране, в противен случай е просто нетрадиционен маркетинг.
  И, да, чиповете целят по-детайлно опознаване на индивидуалните характеристики на потребителите, което е изключително важно в условията на глобална икономика.

Switch to our mobile site