Aside

Какво превръща една YouTube кампания в успешна ?

 1. Тя трябва да е интересна, забавна и смешна. Да има собствена визия и профил.
 2. На всички понякога ди омръзва да сме сериозни и скучни, защо поне рекламите да не ни забавляват?

 3. Комуникацията с потребителите и публикуването на отговори на поставените въпроси, откликване на темите, които ги интересуват, дори заснемане на рекламни видео-клипове, които биха искали да видят изгражда лоялност в потребителите и насърчава диалога.
 4. Някои биха казали, че това увеличава и информираността по отношение на марката.

 5. Ако пък компанията може да си позволи персонализирано обръщение към всеки свой потребител – това би било повече от прекрасно.
 6. След като маркетьорите успяха да го постигнат в имейл маркетинга и се появи софтуер, който да им помага, убедена съм че има подходящи инструменти и при съобщенията при видео кампаниите.

 7. Синхронизация на всички профили в социалните мрежи и особено на Facebook последователите. Предполага се, че трябва да са най-много.

Ако не ми вярвате, разгледайте последните кампании на Old Spice в YouTube. С над 135 млн. разглеждания YouTube каналът е номиниран за най-успешният създаван някога в рамките на социалната мрежа – с най-много последователи и най-много разглеждания.

Facebook страницата на Old Spice се радва също на невероятен успех – над 817 000 последователи, които имат възможността да разговарят с мъжа на Old Spice, като някои от публикациите са с над 800 коментара.

Според екипа на Old Spice, тайната за успеха на кампанията се крие в това, че са позволили на експертите си по социални медии да станат част от творческия екип и визия на проекта още с неговото създаване.

След избирането на чернокож за президент и след грандиозния успех на  одеколона Old Spice, рекламиран отново от чернокож, съм склонна да считам, че американската рекламна индустрия тепърва ще изненадва, а дните на симпатичния Marlboro каубой са безвъзвратно отминали.

Обновление, 07.09.2010г.

Advertising Age обяви рекламната кампания на Old Spice за третата най-добра в световен мащаб!

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

 1. cut: says:

  защо си правите труда въобще с тези безсмислени коментари? смятате, че ви четат идиоти?

 2. Ивелина Атанасова says:

  Всъщност статията беше по повод кампанията на Old Space и успехът, който тя постигна. Дори “коментарите да са безсмислени” е факт, че това е първата рекламна кампания в световен мащаб с подобен успех.

  Замисляли ли ли сте се някога защо уж всички всичко знаем, а все още ги “гоним американците”?

 3. Barmolino says:

  Рекламата е интерсна да определно има ефекти.
  не забравяйте какво продава една реклама независимо дали е в You Tube или където и да е в интернет пространството това са визия и най-вече бюджет ако си малко по креативен и умееш някой неща можеш и почти безплатно да имаш голям успех.
  Лека поздрави за сайтчето влизам през Twitter
  До cut излагаш се приятелю

 4. Ивелина Атанасова says:

  Здравей, Barmolino. Благодаря ти за включването и за уместния коментар. Факт е че понякога наистина забелязваме кампании и инициативи, които изместват фокуса от продуктите върху компанията и нейния имидж, забравя се кой какво продава.

 5. [...] Защо всички говорят за това колко е важен клиентът и как трябва да се обслужва, а обслужването на клиентите е все по-занемарено? Уж, знам как се прави, а никой не го прави? [...]

Switch to our mobile site