Aside

Конкуренцията – тема с продължение …

В епичната борба между най-известните конкуренти в историята на рекламата – Coca-Cola и Pepsi, Pipsi “посегнаха” на един от символите на Coca-Cola – полярните мечки и не само ги “отвлякоха” от Полярния полюс и дома на Дядо Коледа, но и ги качиха на яхта в средата на лятото и им добавиха тен. Ей, така за разкош. Колкото, за да се осмелят да твърдят, че “Лятото им принадлежи” .

Търси се асоциация с това, че зимата е посветена на Коледния дух и рекламните кампании на Coca-Cola.

Coca-Cola и до момента не са коментирали кампанията, но това, което споделя изпълнителният директор на Pepsi е, че “както в много други борби и при конкуренцията настъпват моменти на примирие и моменти на война, а потребителите оценяват това. Сега е настъпил момента, в който Pepsi са решили да отворят нова страници в напреварата с основния си конкурент.”

Как изглежда конкуренията на родна почва?

“Войната” между Pepsi и Coca-Cola спокойно може да конкурира “драмата”, която се разиграва това лято между родните ни бирени гиганти – “Каменица” и “Шуменско”и техните рекламни кампании, които си приличат като две капки …. бира. :-)

Wikipedia:

Конкуренция (английскиcompetition) в икономиката е термин, който обхваща идеята за индивиди и фирми, които се стремят към по-голям дял от пазара за продажба или закупуване на стоки и услуги.

Kонкуренцията е преимущество.

Конкурентно предимство, което комуникирано правилно осигурява по-голям пазарен дял. Начинът това да се случи са именно рекламните кампании и маркетинг стратегиите.

Хайде сега някой да се опита да ме убеди, че New Moment New Ideas са се поддали на натиска на клиента и “неволно” са взаимствали концепцията  на  Noble Graphics Creative Studio или че лятната реклама на “Каменица” не копира тази на “Шуменско”?

Възможно ли е да станеш лидер на пазара, ако “копираш” идеите на конкурентите си?

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , ,

Comments

 1. Мното интересна тема и никак не е далеч от нашата действителност – не само при бирените производители, а масово у нас бизнесът не се свени да прилага подходите на конкурентите.

  Копирането на успешни маркетинг стратегии и похвати в един бранш и на един пазар освен, че е признак за липса на фантазия (не ми се иска да стигаме до интелигентност), е липса на далновидност – уникалното предложение е това, което ще ни донесе популярност и ще ни отличи от конкурентите.

 2. Спорът, Поли, и причината да напиша статията беше дали “Каменица” са наложили на New Moment New Idea да имат същата реклама като “Шуменско”, защото е много “яка” и всички я харесват или обратното – рекламната агенция няма фантазия и е решила, че е по-лесно да се “взаимства” идеята. И двата случая не мога да проумея просто как “Каменица” са се съгласили и какво са си мислели?! Вярно е че “черен PR” няма, обаче това ли е начинът да заявиш желанието си да бъдеш лидер в нишата си и да спечелиш пазарен дял?!

 3. Аз и друг път съм срещала подобна ситуация – само че с маркетинг консултиране, а не с рекламна агенция. На две различни компании от един и същ бранш, конкурентни, им беше препоръчана една и съща маркетинг стратегия за продуктите…

  Ако това е политика на самите компании или е станало със знанието на втората компания, е недалновидно и не е предпоставка за успех.

  А ако е станало поради нежелание на рекламната агенция да се напъне или поради липса на идеи, това първо, е признак за творческа слабост. Но освен това, би трябвало клиентите на рекламната агенция да са по-предвидливи – в крайна сметка, те са тези, които плащат и чиито бизнес зависи от кампанията и би трябвало да заложат условие в договора си с агенцията идеите, които се използват в рекламите им, да не се появяват при конкурентите им. Въпрос на правни отнощения.

 4. Единственото логично обяснение, което аз имах по темата е че стратегията е била предложена на едните – те са отхвърлили, за да я реализират с втора компания, а първите са успели да продадат идеята на конкурентите. Ситуацията е малко “каквото почукало, това се обадило” и все пак надявам се най-после ситуацията в българския бранш да се промени най-после – клиентите да се отучат да “крадат” идеи, за да ги реализират на по-ниска себестойност, а агенциите да обикалят като пчелички по всички компании в един бранш, докато успеят да си продадат концепцията. А уж всички пропагандираме уникалност, лично отношение, индивидуален подход?!

  В случай, че се окажеш права и втората кампания е “копирана” – независимо дали вината е у клиента или агенцията – жалко, много, много жалко!

 5. Wermillion says:

  Разбира се, че можеш да станеш лидер на пазара, ако копираш идеи. Ако не беше възможно нямаше да се практикува. Но и тук, както при всеки занаят си има тънкости. Големите фирми копират идея, но добавят към нея свои идеи и реално може да се получи съвсем нова, успешна и неизползвана до преди това стратегия.

 6. “Добрите художници копират. Великите – крадат.” Пабло Пикасо :)

Switch to our mobile site