Aside

ОБНОВЕНА: Носталгично

Тенденцията за спад в консумацията на безалкохолни напитки, започнала по време на финансовата криза продължи и през 2010г., според анализ на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Според доклада, спадът в продажбите за изминалата година са около 7,5%.

Маркетинговото проучване на Nielsen показва същата тенденция и при консумацията на бира в България –  през последната година, продажбите в този сегмент са намалели с около 4.5%.

Заключението?

Българите ограничават разходите си и предпочитат да пазаруват безалкохолни напитки и бира от супермаркети и други магазини, вместо да излизат навън.

Тази тенденция предизвика поредица от рекламни кампании, подчинени на засилената консумация на бира и безалкохолни напитки у дома.

Всичко започна с „Кока Кола Къмпъни” и тяхната ретро-реклама, която илюстрира историята на „семейните обеди” и тайната на щастието, която една майка през 50-те години открива, добавяйки Coca Cola към традиционния обяд.

Последва „шеговитото намигване” към социалните мрежи на Шуменско и „социалната мрежа на България от 1882 г.” и  „бирата сБира”.

И отговорът на “Каменица”, което си е чиста проба „надцакване” от типа кой е “по-по-най” с “бирата, която вече 130 години обединява мъжете.”

Втората реклама,  която “Каменица” реализират по средата на летния сезон копира напълно концепцията на “Шуменско”. (обновление: 22.07.2011)

Кога важи максимата, че ретрото е винаги на мода и кога ретрото е признак за липса на идеи и креативност?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Евгени says:

  Не съм съгласен, че има необходима връзка между домашната консумация, спадът в продажбите и ретро-ориентираните реклами. Просто Българският таргет е ретро-носталгичен и втренчен в миналото си. А „надцакване”-то е задължително в пазарната икономика :)

 2. Ивелина Атанасова says:

  Здравей, Евгени, връзката е единствено между консумацията у дома и спадът в продажбите. Копирането на идеите, в случая с ретро-рекламите и “надцакването” са показателни за липса на желание да се променят нещата и липса на идеи, за съжаление.

 3. Рене Кирова says:

  Носталгията е чувството, което най-силно владее, мотивира и подтиква към действие потребителя. Не е мое откритие. Ако имаме, например, носталгия срещу желание за усъвършенстване, ще надделее носталгията. Това е идеята на ретро клиповете. Какво се получава в конкретния случай е друга бира. ;)

 4. Ивелина Атанасова says:

  Изключително права си, Рене. Убедена съм че ретро-концепцията е печеливша такава, освен това аз самата изключително много харесвам рекламата на “Шуменско” и свалям шапка пред труда на колегите от Noble Graphics. Причината да напиша статията обаче беше факта, че в рамките на три месеца на пазара бяха пуснати три рекламни кампании на различни продукти, а всяка от тях залагаше по един или друг начин ретро-елемента, като трета си и беше отявлено надцакване от рода на “кой е по- номер едно”. Това всъщност ме накара да си задам въпроса дали пък не става дума за липса на креативност?

 5. Elena Georgieva says:

  Влиянието на кризата е факт. Има обаче и други влияния – здравословното хранене, към което все повече хора се приобщават. Прекаленото потребление на газирани напитки не е полезно. Младите хора, които държат на фигурите си знаят, че трябва да отбягват газираните напитки.
  Що се отнася до ретро рекламите мисля, че това е липса на нови идеи и влиза в противоречия с някой съвременни тенденции. Съвременната майка знае, че децата й не трябва да пият кока кола. В много училища на запад автоматите за кока кола са премахнати. Така компанията губи младите си клиенти и реши, че семейната сцена е начин да се върнат към миналите времена. За мен това не е правилен подход и смятам, че рано или късно ще има реакция от страна на граждански общности и потребителски движения.

 6. 2ма души писаха на стената на фабриката петров.
  хахахахаха

 7. Васил says:

  Не мисля, че реклама като тази на Шуменско може да показва липса на креативност. Точно обратното! А за Кока Кола не съм я гледал рекламата, но там едва ли проблемът е липса на креативност. Те имат ресурса да платят на най-креативните производители на реклами…

 8. Здравей, Васил, много се радвам, че се включваш с коментар. Добре дошъл в MarkBit.net. Коментарът ти е много уместен. Целта на статията ми обаче не беше да осъждам качеството на засегнатите реклами, а по-скоро да провокирам криейтив директорите да разчупят границите и концепциите си. Ти мислиш ли, че е професионално да стартират три кампании, по едно и също време, които налагат една и съща концепция на комуникацията си, в случая – ретрото. При все това два от продуктите са в една и съща пазарна ниша и продават на една и съща аудитория. Нека не сме толкова скучни и само за завиждаме на западните отдели за идеите им.

  Не всичко е пари, повярвай ми …..

 9. Огнян says:

  Имам един въпрос: Според вас, към коя част точно е насочена тази реклама, кой е target-a? Говори се че през 2010 година 70% от продажбите на бира е за дома, а от тука следва и въпрос дали тази аналогия между facebook и бира е сполучлива? Каква част от тези 70% използват facebook и дали таргет-а е точно тези онлайн потребители или се гледа по – общо като се използва известността на тази социална мрежа, особено покрай революциите в Египет и др такива…

 10. Здравей, Огнян и добре дошъл в MarkBit.net. Използваната Facebook аналогия, за която питаш е следствие от популулярността, която социалната мрежа набра през изминалата 2010г. Към момента “всеки трети българин е във Facebook“, а дори да не си негов потребител, то със сигурност си чувал за популярността на социалната мрежа и всички твои приятели са вътре. Така че концепцията, която “Шуменско” използват в рекламата си е изключително добра и успяват умело да “управляват” популярността на чужда марка, за да привлекат вниманието на потребителите върху своята. Въпреки това, стратегията не е базирана на пряката кореспонденция между “потребители на социалната мрежа” и “консумация на бира”. По-скоро потреблението у дома е причина за използване на послание за семейните (семейтво и приятели) ценности и в трите реклами чрез асоциации от типа на “семеен обяд” (Кока Кола), “бирата, която сбира” (Шуменско) и “традиция от 1883″ (Каменица), за да се достигне таргета.

 11. Огнян says:

  Благодаря ти за отговора! Но продължавам с въпросите макар и в друга насока, дано не е проблем това.
  Интересно ми е какви са стандартите за продължителност на рекламите понеже ми направи впечатление, че когато започна рекламната кампания първо беше цялата реклама от 1 минута , при стандарт от 30 секунди при кралският спот и напомняща реклама с продължителност от 30 секунди при стандарт от 15 секунди. Та тази доста по – голяма продължителност не влияе ли върху задържането на интереса на зрителя върху рекламата понеже съм чел че възприемането на информация става между 3-тата и 6-тата секунда, а реклама с продължителност от 1 минута не “уморява” ли зрителя?

 12. Всъщност ми е много интересно, че водим диалог и ти благодаря, Оги. Задачата на маркетинг специалиста или бранд консултанта е да успее да уцели момента, когато зрителят на рекламата преминава от фаза “ангажираност” към фаза “умора” и “безразличие” и да стартира по-късия спот.

  Не съм сигурна по отношение на секундите за “ефективното възприятие” на посланието, защото не съм специалист в областта на TV рекламата, всъщност не съм реализирала нито една. Но като маркетинг специалист в дигиталните комуникации, аз също започвам всяка рекламна кампания на клиент “силно”, за да успее да се отличи от конкурентните и да привлече вниманието (особено ако клиентът може да си го позволи), до момента на “насищане”, когато преминаваме към “стандартна” комуникация и последна фаза “подсещане”.

  Подобни “шокови” телевизионни кампании – с двойна продължителност се правят или когато се търсят бързи резултати, или когато конкуренцията е много силна и има висока степен на “рекламен шум”. Кампаниите на футболните турнири и на “Каменица”, и на “Ариана” ще стартират до края на месеца.

 13. [...] Хайде сега някой да се опита да ме убеди, че New Moment New Ideas са се поддали на натиска на клиента и “неволно” са взаимствали концепцията  на  Noble Graphics Creative Studio или че лятната реклама на “Каменица” не копира тази на “Шуменско”? [...]

 14. Silvi says:

  Рекламата не може да повлияе толкова силно върху решението дали да се консумира вкъщи или навън. Това е въпрос на лични предпочитания, начин на живот и финансови средства.

 15. Именно, Силви. Логиката на рекламата обаче е обратна – целта не е да те накарат да направиш нещо, а да отговори на нуждите, очакванията ти и текущия ти ритъм на живот. Именно затова, предвид че потребителите консумират в по-голяма степен у дома, рекламодателите създават рекламни съобщения, които им показват същото. Потребителите трябва или да видят себе си или поискат да се “превърнат” в хората от телевизора. :-)

 16. Ивелина Атанасова says:

  Именно, Силви. Логиката на рекламата обаче е обратна – целта не е да те накарат да направиш нещо, а да отговори на нуждите, очакванията ти и текущия ти ритъм на живот. Именно затова, предвид че потребителите консумират в по-голяма степен у дома, рекламодателите създават рекламни съобщения, които им показват същото. Потребителите трябва или да видят себе си или поискат да се “превърнат” в хората от телевизора. :-)

Switch to our mobile site