Aside

Онлайн рекламите ще представляват 15% от общия рекламен бюджет през 2010г.

Разходите за онлайн реклама в световен мащаб ще нараснат до 65млрд.щатски долара през 2010 г., което възлиза на 15% от общия рекламен бюджет, гласят данните от доклада на GroupM.

Увеличението в бюджета възлиза на 11% в сравнение с 2009 г.
В началото на десетилетието спадът на разходите за интернет реклама беше толкова значителен, че се отрази като цяло на бранша за дигитални технологии, но днес инвестициите в интернет търсачките и bluetooth рекламата са толкова високи, че отново можем да наблюдаваме растеж.

Инвестициите в онлайн търсачките през 2010 г. са се увеличили с 12% в световен мащаб или общо това са 25 млрд. щатски долара, докато инвестициите за офлайн реклама са се увеличили едва с 5 на сто.

Инвестициите за bluetooth реклама се очаква да достигнат 6% пазарен дял в световен мащаб през 2010 г. или това е обща себестойност от 3.3 млрд.щатски долара, тоест става дума за 19% увеличение в сравнение с 2009г. До голяма степен увеличението на инвестициите за bluetooth реклама се дължат на високите продажби на Apple iPhone и изобщо смарт-телефоните в световен мащаб.

Не е изненадващо, че нарастването на онлайн рекламите е за сметка на традиционните медии, особено телевизията и печата. Прогнозите сочат, че вестниците ще продължат да чувстват последствията от резкия спад и през 2010 година.

Търсачките остават ключови за онлайн маркетинга и рекламодателите ще продължават да се конкурират за по-голям дял при тях, което обяснява очакваната висока популярност на таргетираното потребителско поведение. Надяваме се благодарение на софтуера на httpool услугата да стане факт до края на месеца и в България.

За момента фокуса се поставя върху обратната връзка с клиентите, социалните мрежи и блоговите платформи.

Според проучване на Unisfair най-важните приоритети на онлайн рекламите през 2010 г. ще бъдат:

 1. Привличането на нови клиенти и задържането на старите и
 2. едва след това лидерство на пазара и спечелване на позиции пред конкурентите.

онлайн реклама 2010Всеки шест от десет анкетирани търговци казват, че спечелването на нови клиенти ще бъде критична точка в маркетинговата им стратегия за 2010 г., докато 48% ще се насочат към запазване на настоящите си клиенти-изключително важна стъпка по време  на рецесия.

На въпроса кои канали ще използват за своите онлайн реклами, най-често срещаният отговор е социални медии, избрани от 3/4 от анкетираните търговци, следвана от онлайн търсачките (51%) и електронната поща (49%).

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ivelina Atanasova. Ivelina Atanasova said: Published a blog post: "Онлайн рекламите ще представляват 15% от общия р…" http://tinyurl.com/n4hol6 [...]

 2. [...] Един от препъни камъните в процеса на подготовка беше, както обикновено, намирането на лицето, което да обедини интересите и да задвижи организационните въпроси. След като в началото на лятото на тази година имах честта да бъде избрана моята кандидатура, процесът започна и след поредица от сбирки  в началото на август 2009 г. се състоя Учредителното събрание на “Интерактив Асошиейшън България“ (IAB) с учредители “Дарик Нюз” ЕООД, “Дир.БГ” АД, “Икономедиа”АД, “Инвестор.БГ” АД и “Нет Инфо.БГ” АД.  И това е напълно естествен процес, най-големите интернет издатели да положат началото на такъв род асоциация, следвайки бизнес логиката на Interactive Advertising Bureau, когато през 1996 г. най-големите интернет издатели се обединяват в сдружение, което обединява днес 375 водещи интернет медии и технологични компании и към 2010 г. се очаква да реализира 65 млрд. щатски долара от интерактивна реклама, съставляващи 15% от общия рекламен бюджет. [...]

 3. Anatoly Kuseff says:

  От къде знаеш?

 4. Ивелина Атанасова says:

  Не разбрах въпроса?!
  Горе таблиците не са ли показателни?

Switch to our mobile site