Aside

Рецепта за успешна рекламна кампания

Ще ви разочаровам, но рецепта за успех няма, Не и при търсене на резултати в Google. За сметка на това, експерти, които са квалифицирани – има. Дори и в България. Може да учудя много скептици, но вече дори в нашата скромна страна има изключително квалифицирани специалисти, които заслужават титлата – експерт, консултант и мениджър да стои и да носи смисъл в съчетание с „маркетинг“.

 

Миналата седмица прочетох „Маверик. История на успеха на най-необикновеното работно място в света“. Книгата разказва историята на една бразилска компания превърнала се в нарицателно за успеха и професионалния мениджмънт, която успява не само да оцелее, но и да се разрастне и да реализира впечатляващи печалби по време на рецесията, обхванала бразилската икономика през 80-те. Препоръчвам ви я най-горещо.

Ако в една компания всички бизнес дейностите са организирани по отдели. Отделите са самостоятелни бизнес единици и имат свои мениджъри. Мениджърите имат свои планове и графици за развитие на отдела и напълно индивидуални бюджети. А всеки от бюджетите се разходва целесъобразно, според нуждите на отдела. Тогава защо този алгоритъм не сработва в рекламата?

Първо правило: Доверете се на специалистите!

Често (българските) бизнес мениджъри, най-вече в дребния и средния бизнес, възприемат рекламните си кампании като възможност да разкажат за всичко, което са направили, планират и биха желали да продадат, в рамките на един 30 секунден тв спот или още по-зле чрез текст, който съдържа не повече от 250 думи.

Не се прави така – доверете се на консултанта, с който работите или поне попитайте!

Рекламата се нуждае от стратегия, а маркетинг стратегията от проучване, а проучването изисква време. За съжаление, ако времето не е достатъчно се стига до избора – висококачествени и скъп продукт за кратко време или висококачествен и по-евтин продукт, но за по-кратък период от време. Променливата качество би следвало да константа.

За съжаление тя е първата, с която мениджърите са склонни да правят компромис при подобна дилема. Още по-жалкото е, че съществуват „специалисти“, които го поощряват. Поне подобни са наблюденията ми при изготвяне на оферти през последните няколко години. Кофти!

Второ правило: Фокусирайте се!

Рекламата е страст, емоция и сила. Увереност и фокус. Тя е кратка, точна и ясна и може да преследва една единствена цел – популяризация на името или продажба. Би било трудно и двете едновеременно.

Ето каква рекламна стратегия избраха Samsung Galaxy Tab за новия си таблет: http://bit.ly/pCRjuw

Така че, ако бизнесът на една компания същестува и оцелява благодарение на доброто планиране в организацията, правилото важи в пълна сила и за рекламата.

Решете кои са приоритети ви, да набележите план за действие и определите с точно какъв  бюджет разполагате, за да ги реализирате. След това се доверете на специалистите, с които сте избрали да работите и действайте.

Целите на успешния бизнес са две – да създава потребности сред потребителите си и да задоволява потребности. Целта на успешната реклама е да служи на потребностите на бизнеса!

 

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Switch to our mobile site