Aside

Бизнес поуки от онлайн покупките на Черният петък и Кибер понеделникът в Щатите

Размерът на онлайн покупките, извършени в Черният петък в Щатите се е увеличил с 10%, в сравнение с миналата година,  a социалните мрежи набират все по-голяма скорост като източник на съвети за пазаруване. Мобилните устройства играят все по-важна роля.

Черният петък е петъкът след „Деня на благодарността” в САЩ. Това е началото на традиционното коледно пазаруване. Повечето магазини отварят още преди 5 ч. сутринта и вече са с пълната си коледна украса, а пред вратите им се нареждат най-нетърпеливите купувачи, за да се възползват от огромните намаления, валидни само през този ден и в ограничени количества.

Според агенцията за маркетингови проучвания comScore, анализирала данните от сайтовете на над 500 търговци в Щатите, онлайн продажбите са се увеличили с около 10%, като средната стойност на потребителските поръчки се е увеличила с 20$, от 170,19$ до 190,80$, достигайки $700 млн. Кибер понеделникът, първият понеделник след Черния петък, е ден не само на ценовите отстъпки в онлайн пространството, се е представил още по-добре с над $1 млрд. приходи за деня, 16% повече от миналата година.

Въпреки че процентът на купувачи, посетили сайтовете на търговците чрез социалните мрежи е все още относително малък, явлението набира скорост с Facebook на върха. Компанията твърди, че потребителите използват социалната мрежа, за да разберат за различните отстъпки по сделките и колко от тях все още са налични. Също така, потребителите, проверяващи сайтовете през мобилно устройство са се повишили с 26,7% на годишна база.

Публикувам тази статия във връзка с наскорошните публикации за новооткритите хипермаркети от веригата “Lidl” в България и преобладаващите отрицателни коментари по повод “мизерията на българите”, щом пазаруват така. В Щатите Черният петък е традиция от много години и не е явление, което да е “всяко чудо за 1 ден”.

Защо ние да сме по-различни в пазаруването? Дори хората в нацията, за която се предполага, че е най-добре, по отношение на благосъстоянието в глобален мащаб, също се блъскат  на опашки, в пъти по-големи от тези в България, но никой не ги сочи с пръст. Да, в България отстъпките може да са свързани с храна, а в Щатите с техника, но не мисля да се впускам в обяснения за пазарите и търсенето.

Lidl имат 8000 филиала в над 20 европейски страни и мисля, че са доста по-запознати в правенето на бизнес от доста български компании. Няма да е зле българските компании да започват да вземат примери от световно и от европейски ниво, примери, които доказано работят и водят до печалба. Промоциите и онлайн пазаруването са само част от неефективно експлоатираните възможности в България. Има достатъчно други примери.

Ако искаме България да има какъвто и да е шанс за развит пазар, трябва компаниите да започнат да се учат от успешните примери от цял свят. Къде са промоциите, отстъпките, ангажирането с потребителите? Във връзка с това мога да дам пример и с новооткритият Varna Towers Mall, за който съм буквално потресен от липсата на организация и реклама, която трябва да е налице при такава огромна инвестиция.

Varna Towers възникна като идея към края на 2008 г., а сайтът му бе създаден през 2009 г. Имаха горе-долу 2 години, в които можеха поне да се постараят да го открият като хората. Първо, нито във Facebook, нито в сайта им, бе направена подходяща реклама, най-малко за новите за Варна търговски марки, с която да привлекат клиенти. В сайта новината за откриването на мола бе на същия ден, а последната новина бе от 30 август. Аз не разбрах това да е “мола, който ще стане символ на морската столица”, а по-скоро откриване на бакалията в квартала.

На самия ден нямаше никаква организация. В магазините нямаха даже цени по дрехите, висящи кабели, полуспуснати метални решетки. Анархия. А имаха 2 години! Къде са стимулите за потребителите? По мое мнение, този МОЛ бе открит на приницпа “ние нека го отворим, а пък те сами ще дойдат, какво да ги караме.” В страницата си във Facebook имат 6000 фенове, но явно не смятат за нужно да ги стимулират да посетят мола им, а по-скоро да видим, че Соломон Паси има пръст в мола. Ваня Щерева представи “Стъклен дом” в мола. Благодарим за предоставените снимки СЛЕД самото събитие и липсата на информация във Facebook или сайта им ПРЕДИ него.

Със сигурност има маркетингови специалисти и организатори, на които се плаща, ама не ми е съвсем ясно точно за какво. Накарайте потребителите да дойдат при вас, оправдайте си заплатите!

Колко примери трябва още да види бизнесът в България, за да се събуди?

Автор: Мартин Иванов

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ivelina Atanasova, Ivelina Atanasova. Ivelina Atanasova said: Бизнес поуки от онлайн покупките на Черният петък и Кибер понеделникът в САЩ | Интернет маркетинг с MarkBit.net http://t.co/eCISHZU #MarkBit [...]

Switch to our mobile site