Aside

Тенденциите на 2011г.: Маркетинг на съдържанието

“Потребителите решават да купят или да не купят вашия продукт не заради неговите качества или заради начина, по който изглежда, а заради неговата реклама.”  Дейвид Огилви (1911-1999)

Факт е, че понякога компаниите са изключително манипулативни в своите рекламни послания и обещават на потребителите си много повече, отколкото реално могат да им предложат. Въпреки че по този начин те рискуват да загубят доверие, разходи за изплащане на обезщетения от евентуални съдебни рискове и имидж, марките го правят.

Сред компаниите, станали известни с някои от най-големите скандали, причинени от обещания, които не са изпълнени са  McDonald’s и British Petrolium. Първите стартират през 2006г. кампания, която обещава да върне храната в ресторантите на веригата към първоосновите на хамбургерите, тоест 40% повече месо, което естествено направило сандвичите и много по-калорични – в пълен разрез с водената през последните години политика за по-здравословно хранене. Естествено това предизвикало негодувание и скандал от страна на потребителите.

През юли, 2010г. British Petrolium причини един от най-големите петролни разливи в историята и стартира рекламна кампания, която наложи посланието „Ще поправим грешката!”, фокусирайки вниманието на потребителите върху усилията на компанията да почисти разлива и да поправи сторената беда. За съжаление PR инициативата спечели на компанията по-скоро негативни отзиви, отколкото съпричастност и разбиране.

Маркетингът на съдържанието е инструмент, който трябва да послужи на компаниите да изградят доверие, да намерят нов начин да ангажират вниманието на потребителите си и да повишат продажбите си. Задължение на всяка компания е да намери „златната среда” и да установи баланс между това, което обещава, между това, което е, това, което иска да бъде и това, което потребителите очакват да бъде.

Следвайки това правило, маркетингът на съдържанието е по-скоро качествен, отколкото количествен инструмент – разумната и добре обмислена word-of-mouth кампания е далеч по-ефективна от спама. Същевременно потребителите стават все по-лоялни и зависими от новините и съдържанието, което получават през любимите си уеб сайтове и интернет.

Задължение на компаниите е да създават интересно, полезно и интригуващо съдържание, което да улеснява по определен начин ежедневието на потребителите и да повиши взаимодействието с марките.

И да,творчеството определено е част от процеса, ако не и на самия процес.

Кои темите засегнахме в NewTrend.bg през 2010г.по отношение маркетинга на съдържанието и тенденциите за посоката на неговото развитие?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Switch to our mobile site