Aside

Тенденциите на 2011г.: Местоположение и геолокация

В началото на годината, когато всички правим равносметка на измината година, какво сме преживели, кои от плановете и целите си сме осъществили и какво ни предстои, аз искам да започна начисто, с нови надежди, планове и мечти. Искам да започна своята блог-година с новите тенденции и какво можем да очакваме от нея, как ще евоюлира интернет маркетинга през 2011 година и накъде вървим?

Прогнозите са базирани на новините, които публикувахме през цялата 2010 година в NewTrend.bg – най-новата интернет медиа за уеб 2.0 и бизнес новини, както и на редица доклади маркетингови проучвания на някои от най-известните световни агенции, които бяха публикувани през последните седмици.

Очаква ни експанзия на социалните медии и мобилни приложения, свързани с местоположението ни и геолокацията.

„Следващата очаквана вълна при уеб комуникациите и брандинга ще бъде геолокализацията и игрите, свързани с местоположението на потребителите. Именно забавлението, което ни носят те това ще бъде обединяващият елемент между реалния и виртуалния ни живот”,  смята Фернанда Романо – дигитален криейтив директор на Euro RSCG Worldwide.

Дори и в България, не-подтиквани от финансови или други морални стимули,  потребителите започнаха да изпитват потребност да споделят с приятелите си в социалните  мрежи къде се намират в момента и какво правят. В Twitter и Facebook постоянно чета съобщения или разглеждам снимки на местата, които впечатляват или напротив, възмущават потребителите – като например непочистения боклук или пост-промоциална декорация на поредния рекламодател в центъра на София.  Все по-трудно ще ни става да разграничим реалните от дигиталните си преживявания и комуникация, а смартфоните и приложенията, свързани с местоположението определено ще размиват допълнително границите.

Ето част от тенденциите и новините около тях, които разгледахме на страниците на NewTrend.bg през 2010г.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Switch to our mobile site