Aside

За силата на идеите и TEDxBG 2011

TEDxBG се организира за втора поредна година и след като посетих тазгодишното събитие, още веднъж съжалих, че съм пропуснала първото от миналата година. Защото TEDxBG е преживяване, до което всеки трябва да се докосне и да изживее. Защото TEDxBG е събитието, което е в състояние да те зареди за поне една година напред с позитивни емоции, усмивки и вяра в успеха. Защото TEDxBG те събира и те запознава с хора, които вярват и искат да променят света. Защото TEDxBG те кара да вярваш в „силата на идеите”!

Благодаря на Алекс, Ники и Теди, на всички спонсори на събитието, както и на всички останали, които направиха това изживяване възможно!

Няма да говоря за организацията, която беше безкомпромисно добра. Нито искам да  преразказвам лекциите, които в най-скоро време ще бъдат качени на официалния уеб сайт на  от TEDxBG 2011. Исках да споделя някои от идеите, които завладяха съзнанието ми и обсебиха вътрешния ми мир, карайки ме да се замисля аз как бих могла да помогна за промяната на този свят и статуквото, в което сами се поставяме?

Владимир Донков и неговите outdoor фотографии и Явор Джонев, заменил успешния си софтуерен бизнес, за да се отдаде на (новата парадигма) в образованието бяха хората, които ме заредиха най-много и ми доказаха, че „има светлина в тунела”.

Владимир се занимава с фотография, снимайки основни полярните фиорди и от неговата лекция си записах три изключителни прозрения:

 1. „Всичко е много, много лесно, когато нямаш друг избор.”
 2. „Когато преследваш мечтите си, трябва да следваш пътя, когато привидно няма друг път.”
 3. „Няма невъзможни неща!” Стига да искаш нещо силно, да мечтаеш и да вярваш в него, „няма невъзможни неща. Най-трудното и най-големият риск е да направиш първата крачка. Не просто да започнеш, не просто да направиш една крачка, а да направиш една и следващите сто. Да се решиш и да си скъсаш гъза от работа.” Ако си готов на това, ще намериш в себе си сили да вървиш мокър с 40 кг раница на гърба из полярни фиорди, където най-близката болница е на 50км път с лодка (!) , ще намериш пазар за работите и си ще успееш да постигнеш мечтите си.

Голяма част от снимките и преживяванията на Владимир, които той сподели с нас, могат да бъдат открити в неговия блог: http://horizontal.verticalshot.com.

Думите на Явор Джонев ме докоснаха най-силно. Не знам дали причината за това е еднаквостта на начина, по който възприемаме света около себе си или защото у дома имам един четири-годишен младеж, който всеки ден ме сблъсква или по-скоро блъска в „свещения слон на образованието”, както го нарича Явор.

Не си мислете, че отглеждам дете-гений, не е тръгнал на училище, но възпитателните и образователни методи, разпространени в детските градини са не по-малко тревожни и депресиращи децата ни от това, което ги очаква в училище и това, което разкри като статукво и Явор.

Вместо да бъдат „обичани и приемани безусловно”, децата ни биват наказвани в ъгъла от изнервени и апатични лелки.

Вместо да бъдат „насърчавани да се чувстват свободни, да изпитват самоуважение и да могат да се самоопределят”, те биват вкарвани в рамки и порядки на това какво е добро и лошо (според колектива и същите тези лелки).

Вместо да се учат на „сътрудничество и колективност”, те играят на игри с победители и победени.

Вместо да бъдат „честни, да се доверяват на своите преподаватели (възпитатели) и да изпитват взаимосвързаност”, те се страхуват от тях.

Вместо да изпитват „щастие, здраве и чистота” – те са отегчени.

Не могат да бъдат „цялостни личности в цялостен цвят”. Не изпитват „съзидателност, вътрешен интерес и творчество и не развиват способности за мислене и усещане”. Средата, в което са поставени в момента децата ни, тръгвайки на училище децата не ги прави част от една „структурирана среда, където преподавателите им се вслушват и интересуват” от това какви умения имат децата, какво им харесва и какво не и най-вече – защо?

Предизвикателството, което Явор отправи към всички ни се съдържаше в програмата Jump Math на John Mighton и във въпроса, с който той приключи представянето си: „Как ли би изглеждало обществото ни ако всички можехме?”

Добрата новина е че в момента има два пилотни класа, които се обучават по тази програма и това ми дава надежда, че един ден и моето дете ще има шанса да е по-разбрано, по-обичано и по-ценено, когато тръгне на училище. Имаме още 3 години до този момента, така че стискайте палци. :-)

Каузата, която Явор  подкрепя продължава вече години наред, така че открих видео с идеите, които той защитава. За всички, чиито интерес предизвиках:

http://vbox7.com/play:34ae9da4

Още за каузата на Явор Джонев на http://progresivno.org.

Темата на Явор се преля съвсем естествено в идеите, които защити най-динамичния и най-забавния презентатор в рамките на TEDxBG 2011 – Стийв Кайл. Всичко, което не сме и за което говори Явор, засягайки образованието, рефлектира върху живота ни като цяло и върху нас като общество. Всичко, което не сме, ни превръща във всичко, което сме– най-НЕобразовани, най- НЕщастни и с най-ЛОШО здравеопазване.

Вместо да играем и да се забавляваме, ние сме се превърнали в скучни и отегчени граждани, които не смеят и не знаят, не се интересуват и не задават въпроси. Водени сме от наложени ни норми и порядки, а децата оставяме да ги възпитават бабите (или лелките в детските градини), т.нар the baba factor. :-)

Същата тази апатия ни кара да си затваряме очите пред каузата на Яна Бюрер Тавание и Хелзинския комитет.

Яна работи към Хелзинския комитет и се занимава с проблемите около домовете за деца и възрастни с умствени увреждания. Според данните, които те са събрали през 2010г. – 3700 възрастни и 1300 деца умират всеки ден, забравени и неглежирани в домовете. Ежедневно там угасва поредният човешки живот, без никой да се интересува защо, как и дали тази поредна смърт е можела да бъде предотвратена.

Яна и Хелзинксият комитет предоставиха на всички участници в TEDxBG по една картичка, която всеки от нас беше помолен да изпрати по пощата на Министерството на труда и социалните грижи и на Главна Прокуратурата, за да попитаме „Защо?” и да напомним на институциите, че не само ги ГЛЕДАМЕ, но и НАСТОЯВАМЕ. НАСТОЯВАМЕ децата да бъдат изведени от институциите и НАСТОЯВАМЕ да бъдат разследвани всички престъпления в детските домове.

Тази инициатива беше продължена и привнесена от Събина и „Ентелегентно” в дигиталното пространство с молбата всеки от читателите на блогосферата да изпрати картичката като имейл на същите тези институции задавайки същите въпроси и изпращайки същото послание.

Аз сега ще помоля за същото – нека изпратим по един имейл с прикачена картичката и нека попитаме ЗАЩО. Нека НАСТОЯВАМЕ и нека подпомогнем Хелзиксия комитет в спасяването на тези 5000 души, които всички като че ли предпочитаме да забравяме и пренебрегваме.

Картичките и мейл адресите могат да бъдат открити на страниците на „Ентелегентно”, а подробна информация за обществената кампания за наказване на виновните за престъпленията в българските институции за деца с увреждания, подета от Хелзинския комитет и Яна, можете да намерите тук: http://forsakenchildren.bghelsinki.org/

И за да не завършвам тъжно, искам да ви поканя на театър. Но не на какъв да е театър или на коя да е пиеса, а на Импровизационен театър Хахаха.

Хахаха е първата група по импровизационен театър, а момчетата, които участват в групата са дипломирани актьори. Представленията, които изнасят са изключително различни, забавни и наистина ще ви накарат да се смеете със сълзи на очите. Освен това считам, че голяма част от игрите които пресъздават в представленията са прекрасни тийм-билдинг тактики, но за това друг път.

Остава ми единствено да се надявам, че Хахаха ще изнесат скоро представление и във Варна и че догодина отново ще има какво да пишем TEDxBG.

Още писанията на блогърско войнство за TEDxBG 2011:

 1. TEDxBG 2.0,
 2. Размисли след TEDxBG,
 3. TEDxBG 2011,
 4. Още веднъж:  TEDxBG 2011,
 5. TEDxBG – за втори път,
 6. TEDxBG 2 – вече традиция,
 7. На какво ухае* TEDxBG,
 8. Вдъхновяващият TEDxBG 2011
 9. Водопроводът в наш’та махала
 10. TEDxBG през 2011 година. Храна, образование, Непал, Гренландия и психология,

Снимки: http://www.flickr.com/photos/tedxbg, фотограф: Христо Бояджиев

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Христо Иванов says:

  :) Видеото на Явор Джонев е от нашия рожден ден преди 3 години. Много интересно се е получило – той, бившия и настоящия министър на образованието :) )) Това споделих с Маги (maggieto.com), че тези идеи ги чух тогава за пръв път. Иначе като изключим, че е слаб презентатор, не е като да няма смисъл в тях.

 2. [...] This post was mentioned on Twitter by Plamen Petrov. Plamen Petrov said: RT @IvAtanasova: Markbit.net: За силата на идеите и TEDxBG 2011 http://ow.ly/1aTAiX [...]

 3. Ивелина Атанасова says:

  Ще ми се да вярвам, че той би могъл да е бъдещият. :-)

  Колкото до идеите му, имам бета-тестер вкъщи и това ми дава увереността, че е прав и че това е по-рационалния начин за комуникация и обучение на деца. Ако към каузата и идеите, които Явор защитава се добавят и методиките на Едуард де Боно, смятам, че образованието ни ще изглежда по-един много по-различен начин, а децата ни ще бъдат по-открити за света и уверени в собствените си умения.

 4. [...] бързо нататък: Све, Ани, Деси Бошнакова, Ралчев, , Маркбит, Юруков и много други знайни и незнайни [...]

 5. Мария says:

  @Ицо: чудих се откъде ми е познат… :) Но тогавашния разговор ме остави по-пълна с идеи, не знам… Опитах се да му следя мисълта, но някак си не ме грабна на 100%.

Switch to our mobile site