Aside

20 тенденции в интернет маркетинга

web marketing

След интереса, който предизвикаха “Изградете правилно своя онлайн маркетинг план.Основополагащо е!” част 1 и част 2, реших че най-логичното продължение по темата  ще са Тенденциите в интернет маркетинга на Том Нау.

Тенденция #1: Маркетинг по време на рецесия

Насочете своите маркетингови усилия съобразявайки се с рецесията. Не се учудвайте ако видите голяма част от конкурентите си да предлагат оферти  тип “спестете пари” на клиентите. Когато имате ограничен бюджет как иначе да привлечете вниманието?

Тенденция #2: Интернет маркетинг

С оглед на по-добрата финансова ефективност и добрата измеримост много фирми ще започват да използват интернет маркетинговите стратегии – от e-mail маркетинга през pay-per-click рекламата та чак до социалните мрежи. По този начин ще се повишат инвестициите в уеб страници, микространици и различни рекламни площадки.

Тенденция #3: В името на клиента

“Клиентът винаги има право” – максима, която трябва да се следва  изключително праволинейно, защото в противен случай клиентите просто ще отидат при конкуренцията. Помислете за използването на блогове, crowdsourcing, форуми и т.н. Каквото и да е – важното е да успеете да разберете какво търсят вашите клиенти и да им го дадете.

Тенденция #4: Видео маркетинг

Голяма част от анализите показва, че добавянето на видео увеличава трафика на страниците. Тенденциите са да се прилагат интерактивни технологии, при които потребителите да кликват на различни елементи във видеото и да бъдат отвеждани към асоциативно съдържание, микросайтове или “колички” с покупки.

Тенденция #5: Блог

Тенденцията за ръст на блоговете продължава и през 2009г. Основната причина за това е изключителната лекота, с която се създава нов блог. Очаква се ръст в корпоративните блогове, що се отнася до малкия бизнес.

Тенденция #6: Маркетинг в рамките на социлните мрежи

Малкият бизнес навлиза бавно в социалните мрежи, използвайки ги за маркетинговите си цели. Очаква се вертикалната организация на социалните медии и социалните мрежи да привличат все повече потребители при все по-ниски разходи за реклама.

y generation#7: Mobile Marketing

След въвеждането на iPhone и  масовото навлизане на бизнес телефоните с интернет достъп, според Nielsen близо 40 млн. от американците проверяват своя email през мобилните си телефони, мобилният маркетинг най-после има възможност да реазлизира своя потенциал. Подобен тип реклама е изключително подходяща за реклама на ресторанти, кина и изобщо за всичко, чиито таргет е поколението Y (18 и 27 години ).

На 4-ти май тръгна първата bluetooth рекламна кампания в България.

Тенденция #8: Маркетинг на поведението

Предвид възможностите за изследване на онлайн поведението на потребителите, очакванията са онлайн рекламите да станат подчинени на маркетинга на поведението.

Тенденция #9: Онлайн пийпълметрия

Тази тенденция е пряко обвързана с гореспоменатата. Все по-важно ще стават не само измерването на онлайн поведението на потребители – колко време са в мрежата и кои страници посещават, но и защо точно ги посещават.

Двете агенции, които се занимават с пийпълметрията в България са  и

Тенденция #10: Widget Marketing

Уиджетите са малки, евтини интерактивни приложения, които са изключително полезни от гледна точка на възможността да генерират потребители или да се използват за налагане на бранд.

“Подаръчетата”, които се разменят във Facebook биха могли да послужат за целта.

Тенденция #11: Иновацииinovation marketing image

Рецесията е идеалното време за изпитване креативността на маркетинг-специалистите. Когато парите са малко е добре да се заложи на нови и оригинални идеи, които да привлекат нови клиети.

Тенденция #12: Обратно към първоосновите на маркетинга

По време на криза анализите на пазара са по-малко, отколкото съветите как  компаниите да се справят с проблемите. Ето защо е изключително важно е да се анализира и разбере какви точно са проблемите на клиенти, за да може техните решения да залегнат в рекламните послания, които се излъчват.

Тенденция #13: Маркетинг на обвързването

Фирмите трябва да създадат връзка и чувство на обвързаност с настоящите си клиенти, защото кризата означава ограничаване на бюджетите и спад в новите клиенти.

Тенденция #14: Вертикални маркетинг канали

Вертикалните маркетинг канали позволяват на маркетьорите да комуникират с добре таргетирана аудитория. Тоест производителите на обувки е по-удачно да комуникират със своите клиенти по-скоро посредством  ShoeTube.tv(да речем) вместо с помощта на YouTube.com. Използвайте бизнес социални мрежи за бизнеса си, не социална мрежа за комуникация със състудентите си.

Тенденция #15: Персонализация

Вие какво предпочитате  – решение, пряко обвързано с личните ви предпочитания и нужди или унифициран продукт?

Тенденция #16: Мултикултурен маркетинг

Още една възможност за разрастване на малките фирми е развиване потенциала, който им предлагат различните езикови групи и “мини общества”, към които те биха могли да насочат и специализират своите продукти. Това биха могли да са както испаноговорещите в САЩ, така и руснаците, да речем в Германия.

Тенденция #17: Паралелно използване на банер реклама и на реклама в онлайн търсачките

Много изследвания доказват, че комбинирането на банер рекламни кампании с pay-per-click реклама в търсачките удвоява трафика към уеб страницата и изобщо не е за подценяване.

Тенденция #18: Принципа на “големите продажби в малки количества”

Крис Андерсън, измислил фразата “The Long Tail” буквално преведена на български като “принципа на опашката” цели да илюстрира бизнес стратегия, при която се продават множество артикули в изключително малки количества. Смисълът на този принцип е възможността за разпределянето на пазара на множество малки сегменти, така че фирмите на малкия бизнес да имат възможността да заемат всяка дребна ниша, която може да бъде открита.

Тенденция #19: Няма друго място на света като “у дома”

С нарастване процента на безработицата ще се увеличава процента на хората, които търсят възможност за печелене на пари от вкъщи – преводите, воденето на блог или проектантските услуги са само някои от възможностите.

Тенденция #20: Скорост

Колкото  повече хора започнат да работят от вкъщи, толкова по-бързо ще стане обслужването на клиентите в тези браншове. Всеки, чиито офис е в хола или всекидневната ще се съгласи, че при този тип заетост няма почивни дни, няма празници и делници, няма работно време и обедни почивки – важното е работата да се свърши и клиентите да са доволни. За да се върнат!


Видеото е резултат на организираната от Словения среща по време на председателството й на ЕС, на 31.март.2008г. в гр.Блед , когато европейски и международни експерти обсъдиха бъдещето на интернет.


Reblog this post [with Zemanta]

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , , ,

Comments

  1. man0l says:

    Много добра статия :)

  2. Ти ако знаеш какви имам в полуготов вид, чакащи публикация :-)

    Благодаря!

  3. [...] с цел споделяне на мнения и идеи, социалните мрежи концетрират в ръцете на потребителите им [...]

Switch to our mobile site