Aside

Как да превърнем онлайн феновете си в реални клиенти?

Бизнесът винаги се е интересувал не от почитателите си, а от клиентите си и от възвращаемостта на инвестициите си. Или поне би трябвало. През последните месеци във Facebook се наблюдава постоянна тенденция на „колекциониране” на фенове, без оглед на полезността от тях. Без да се интересува  дали са таргетирани или не, без да се проследи дали купуват и потребяват или не, без да се измерва активност и маркетингова ефективност, бизнесът се „радва” на бройката. Или поне оставя подобно впечатление.

Има няколко начина да „събереш” фенове:

  1. Да се купят такива на бройка за новосъздадена фен страница или група;
  2. Да се купи група с множество фенове, които да бъдат използвани и пренасочени към друга или
  3. Да се използват крос-медиа канали, за да се промотира марката и да се наберат последователи по най-бавния и традиционен начин.

От сега предупреждавам, че никоя от социалните мрежи не позволява покупко-продажбата на фенове или на фен-страници и ако ви хванат, рискът да изтрият и страницата и профила ви е изключително висок. За щетите върху имиджа на марката не знам нужно ли е да споменавам.

Парадоксът е че най-ефективният начин е „труден, „скъп” и трудоемък”. Това налага използването на маркетингови стратегии, които да гарантират на клиента, че все пак времето и парите му няма да останат без възвращаемост.

Първата задача е да се отделят „нечувствителните” към цената клиенти. Едно от основните правила в маркетинга е че хората не купуват най-евтиния или най-необходимия им продукт, а този който искат най-много. Пък било то и ирационално.

„Мисли  мащабно!” ми е любим девиз през последните месеци. Когато мислиш и действа „на едро” можеш или да постигнеш грандиозен успех или грандиозен провал, за който дълго да се говори. Ако не друго, то поне ще се получи ненадмината brand awareness кампания. Същевременно възможността на компанията да се справи и да преодолее голяма криза или проблем, пред който е изправена доказва способността й да завладее и задържи голяма пазарна ниша.

В зората на интернет, AOL се нае да „научи” хората как да използват мрежата и над 30млн. души се довериха на компанията, ставайки нейни клиенти. Днес USA Today класира компанията на четвърто място сред най-влиятелните, които са оформили интернет поведението и са били сред най-важните за хората в първите 25 години от развитието на световната мрежа.

Клиентите, които се интересуват от новите услуги и продукти на пазара или т.нар. иноватори са най-ценни, защото те са в състояние да потребяват и да генерират приходи за компаниите независимо от икономическата ситуация и без да им е нужно убеждение чрез реклама. Правят го заради тръпката. Иноваторите са основния таргет на Apple.

Отново идва ред на социалните мрежи, но потребителите, които биха промотирали марката и привлекли нови клиенти, разказвайки им за своите положителни впечатления и изживявания имат най-силно влияние именно в социалните медии. Колкото по-голяма степен има дадена марка в социалните медии, толкова по-голяма възвръщаемост на инвестициите й във всеки от останалите медиа канали може да се очаква. Starbucks отчитат трикратно увеличение на посетителите в заведенията си, след „проникването” на марката в социалните медии.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ivelina Atanasova, Ivelina Atanasova. Ivelina Atanasova said: Част 1: Как да превърнем онлайн феновете си в реални клиенти? | Интернет маркетинг с http://t.co/k0kxDeL http://t.co/WJ7GtFm #MarkBit [...]

  2. Това, което ние правим е именно brand awareness! Поради факта, че нашите продукти са такива, които не се купуват всеки ден искаме да внедрим марките в подсъзнанието на потенциалните си клиенти!

    Добра статия. Определено трябва да се мисли за това, какво се иска от една кампания която е насочена on-line.

  3. Ивелина Атанасова says:

    Здравей, Тихомир, много се радвам да видя твой коментар тук. И да, определено рекламната кампания, независимо дали ще бъде реализирана on-/ или offline трябва да бъде добре обмислена и да почива на сериозни маркетингови проучвания, за да не се превърне в недобре обмислен разход без резултат.

Switch to our mobile site