Aside

Check-in и тук, Check-in там, с Foursquare не си сам

След Facebook и Twitter, Foursquare e „новата” звезда, която претендира за своето място на алеята на славата сред социалните мрежи.

Foursquare е мобилно приложение, което обединява почитателите на даден търговски обект около желанието им да го посещават и потребителската лоялност, което изпитват към него. Независимо дали става дума за магазин, ресторант, супермаркет, фризьорски салон, банка, парк, площад или художествена галерия, регулярното посещение на обекта и отразяването му в мрежата може да превърне потребителите в негов „кмете”.

Каква е концепцията?

Стъпка 1: Потребителите се регистрират на http://foursquare.com/

Стъпка 2: Всеки път, когато посещават даден обект те правят своя check-in там и споделят с другите посетители в социалната мрежа, че са там

Стъпка 3: Потребителите, с най-висок процент посещения или най-много check-in на даден обект, стават негов кмет

Стъпка 4: Търговците поощряват лоялността на своите посетители, възнаграждавайки ги за честите посещения и желанието им да станат „кмет”. Често „кметовете” се възползват от различни намаления и пероснални промоции, които важат за определен период от време на любимите им места.

Каква е целта?

Всички посещения и публикации във Foursquare могат да бъдат споделени в приятелите в Twitter и Facebook, тоест повишават познаваемостта на посещавания обект, при това почти безплатно за неговия съдържател.

Защо Foursquare е печеливша концепция?

 1. Foursquare е забавен. Това е вид социална игра за мобилни телефони, посредством която потребителите не само общуват с познати, но и се състезават помежду си – наградата са различните баджове, които им биват прикачени към профила.  Това ги стимулира да посещават по-често „любимите си места” и да споделят за това. Това води до увеличение на трафика и респективно до увеличение на продажбите за търговците.
 2. Играта е безплатна, работи на различни мобилни платформи и играчите имат възможността да споделят своите регистрации в мрежата със семейството и приятелите в Twitter и Facebook.
 3. Играта е измерим инструмент за маркетинга от уста на уста. Споделянето на местоположението чрез Foursquare в Twitter и Facebook дава възможност на потребителите да препоръчат на приятелите си къде да отидат, а преръката от приятел е най-силният рекламен трик, който търговците могат да използват, за да привлекат нови клиенти. При това безплатно.
 4. Подобрява лоялността на потребителите. Това е може би най-трудната част от маркетинговите и рекламни усилия, но чрез „леко поощрение” от страна търговците тук може да бъде постигната лесно.
 5. Как бизнесът може да използва Foursquare?

  Част от големите компаниите, сред които разбира се и Starbucks са създали собствени баджове, с които награждават редовните си посетители. За целта те трябва да посетят 5 различни кафенета от веригата.

  Как ли би изглеждала наградата бронзов, сребърен и златен бадж за онлайн регистрация при посещение на 100-национални исторически обекта?

  Чрез Foursquare някои от търговците организират Foursquare срещи, на които ако се съберат повече от 50 души, цялата група освен че получава специален бадж може да ползва и групови намаления – колко ли приятели във Facebook имат 50 души събрани на едно място? Около 10 000?

За съжаление все още малко компании използват Foursquare за промотиране на бизнеса си в България – дали от незнание за същестуването му или за недооценяване на преимуществата, които предлага геотаргетирането, сочено като следващата „гореща” тенденция в интернет маркетинга.

Индиецът Невеен Селвадурай, съосновател на Foursquare беше класиран от FastCompany.com на 30-то място сред най-креативните бизнесмени на 2010г.

За всички, на които успях да провокирам интереса – Gowalla.com е най-силният конкурент на Foursquare, а индонезийският Korpol, който Yahoo купиха преди дни, тепърва ще става такъв.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Switch to our mobile site