Aside

Дигитални тенденции в дигитален свят

През последните няколко седмици се занимавам по-активно с разработването и популяризацията на най-новия ми проект – NewTrend.bg, онлайн медия за web 2.0 и бизнес новини в областта на дигиталните технологии, социалните мрежи, мобайл и търсачките.

Не знам дали сте забелязали, но последните седмици не бяха никак ваканционни за Facebook, Google, Apple и Foursquare. Twitter изненадва с нови рекламни модели или инструменти за подобряване на потребителското преживяване всеки месец, Google придобива по една компания седмично, Foursquare тъкмо излезе на пазара със своите гео-локализационни услуги, регистрирайки три-милионния си потребител и Facebook обяви най-новия си проект Facebook Places, заимствал най-доброто от Google Places и Foursquare. С две думи, лятото не беше никак отпускарско за лидерите на цифровия пазар.

Кои тенденции се отличиха в надпреварата?

Локация, локализация, гео-таргетиране

Местоположението винаги е представлявало интерес за продавачите на недвижими имоти и Google се възползваха от това, за да им предложат възможността да рекламират имотите си чрез Google Maps (за момента само в САЩ). Проектът все още е експериментален, но целта е да се улеснят потребителите в намирането на желания имот според предпочитаната дестинация.

Мобилните приложения, които насърчават потребителите да регистрират местоположението си са хиляди. Използвайки този факт и прибавяйки елемента на забавление и игра, Foursquare стана популярен за изключително кратко време. „Вътрешните състезания” кой ще стане кмет на любимото си място привлякоха потребителите. Идеята беше свежа, иновативна и забавна, но това не успя да защити новата социална мрежа от действията на конкурентите. Въпреки „изключителния изпълнителен директор, невероятно добър и качествен продукт и огромен пазарен потенциал” и 20 млн. долара субсия.

Новият продукт Google Latitude, например, обновява автоматично местоположението на потребителите, стига те са разрешили определените настройки преди това в профила си.

Както и да се развие гео-локацията в бъдещето, това ще бъде в полза на малкия бизнес и особено на компаниите заети в областта на заведенията за хранене, заведенията за забавление и настаняване.

Втори в класацията са груповите намаления

Освен стандартните предложения, с които сме привикнали, от типа закупуваш си годишна карта, която дава правото за ползване на определен процент намаление при бъдещи покупки, в България също започнаха да стават популярни уеб сайтовете за групови намаления. Преди около месец стартира първият български сайт за групови намаления – http://www.zadrujno.bg, проект на “Моите пари” – българският финансов пътеводител.

Целта на подобни проекти са публикуването на изгодни сделки в различни градове – пак се набляга на гео-локацията, които стават активни след закупуването им от определен брой участници.

Как работят сайтовете за групови намаления?

1. Сделката – всеки ден на сайтовете се публикуват изгодни сделки, които предлагат финансова изгода на потребителите, които ги закупуват.

2. Отстъпката – за да могат всички да получат обещаваните отстъпки в цената, е необходимо да се съберe минимален брой хора, които да закупят сделката на деня.

3. Активирането – ако минималният брой купувачи бъде събран, сделката става активна – всички получават отстъпките. В противен случай сделката не се активира, а парите се възстановяват.

4. Задружката – ако сделката е aктивна, потребителите закупили сделката получават електронен ваучер с уникален код, който трябва да се разпечата и предостави на търговеца.

Реклами за мобилни устройства

Доколкото мобилните устройства вече могат да бъдат наречени такива. След излизането на пазара на първия iPhone Apple, пазарът претърпя толкова разтърсваща трансформация, че към днешна дата мобилните телефони заприличват все повече на компютрите и лаптопите, с които не се разделяме ежедневно, отколкото на обикновени телефони, служещи за комуникацията, която аз си спомням от детските си години.

Именно високотехнологичните мобилни устройства, с които не се разделяме, определя и тенденцията за увеличаване дела на рекламите през мобилните устройства. За съжаление това все още не се забелязва така ясно на българския пазар.

От друга страна рекламата за мобилни устройства притежава уникална характеристика, защото дава възможност потребителя да бъде достигнат дори в най-крайният етап от решението си за покупка, когато той е в магазина, и то да бъде променено или затвърдено.

Преди по-малко от година Google придобити платформата за мобилна реклама AdMob, а тази година iPhone Apple обявиха своята iAd.

Операционните системи Android и Apple заемат повече от половината от пазара и продължават да увеличават своя пазарен дял. Преди около месец, Wall Street Journal публикуваха доклад, според който телефоните с операционна система Android изпревариха по продажба Apple и в момента заемат 17% от пазарния дял.

Мобилните разплащания

Увеличаващият се дял на смартфоните води след себе си разширяване на предлаганите услуги, които да улеснят ежедневието на потребителите.

Супермаркети Пикадили  бяха първата търговска верига в Югоизточна Европа, които въведоха услугата “Мобилно плащане”,  в партньорство с Глобул, Алианц Банк България и СЕП (Система за електронни плащания).

“В Пикадили следваме корпоративна политика за налагане на европейско ниво на обслужване за клиентите си. Мобилните плащания се налагат в световен план като най-модерната и сигурна алтернатива на досега познатите методи за разплащания и поради тази причина ние сме много щастливи, че можем да ги предложим на всички, които пазаруват в Пикадили. Благодарение на мобилните плащания потребителите получават максимална защита за парите си и пестят време и усилия”, коментира Александър Чампаревич, изпълнителен директор на Пикадили.

Какво се случва по света? Visa имат изключително агресивна политика напоследък по посока онлайн разплащанията на потребителите си, а PayPal разработика едни от най-популярните приложения за  мобилни разплащания за iPhone, Android и BlackBerry.

Политика за поведение в социалните медии

Предвид, че все повече компании са принудени да поддържат профили в социалните медии, разумното им управление става все по-често признак за професионална квалификация. Тва налага наличието и спазването на редица правила и норми, съобразени с цялостната корпоративна политика и цели.

Ако ви е интересно защо компаниите плащат на маркетинговите специалисти да им изготвят подобна документация и защо я спазват, мисля, че ще ви бъде интересно да разгледате най-богатия списък със Social Media Policy, които успях да открия. Списъкът включва над 100 американски корпорации, сред които и BBC, Американския Червен кръст, HP, Microsoft, Sun Microsystems и други. За любопитните, кликнете на връзката http://alturl.com/2e44t.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , , , , ,

Comments

 1. Lancelot says:

  За мобилните разплащания – защо спомена само Алианц? Успоредно с тях и Юробанк се включи в тези разплащания. Не е коректно някак..

 2. Ивелина Атанасова says:

  Здравейте, Пламен, радвам се на включването ви в Markbit. Съжалявам ако съм пропуснала Юробанк, но това не е било никак умишлено, цитирала съм официалното прессъобщение на Супермаркети Пикадили: http://www.piccadilly.bg/news.php?open=197

 3. Lancelot says:

  Именно – в същият линк по към края е писано: “..банките партньори по програмата – Алианц Банк България и Пощенска банка” (Юробанк). Карай.

 4. Ивелина Атанасова says:

  Lancelot,
  отправих официално запитване към Супермаркети Пикадили и отговорът, който от там ми дадоха относно техните партньори по програмата мобилно банкиране беше “Банките партньори по програмата са Алианц Банк България и Пощенска банка.”

  Съжалявам, но Юробанк определено не е партньор на Пикадили и определено нямат много общо в Пощенска банка.

Switch to our mobile site