Aside

Greenpeace се опасява, че облачните технологии ще затъмнят земята

Greenpeace използва медийния шум около официалното пускане на пазара на „вълшебния и революционен” iPad на Apple, за да привлекат вниманието на PR отделите върху опитите в областта на информационни и комуникационни технологии за станат зелени, или поне по-еко.

Облачните технологии и приносът, който имат по отношение промените на климата са основната причина за недоволството на организацията.

Коментарите на Greenpeace се позовават на прогнозите, отразени в новия им доклад „Make IT green: Cloud Computing and its Contribution to Climate Change”, според който, въпреки че вече има компании, които се фокусират върху енергийната ефективност,  вредните емисии от парникови газове на IT корпорациите ще се увеличат с над 70% в периода от 2007г. до 2020г.

вредните емисии от парникови газове на IT корпорациите ще се увеличат с над 70% в периода от 2007г. до 2020г

Според Greenpeace, IT секторът разполага със средствата и носи отговорност да се даде  тласък за използването на енергия от възобновяемите енергийни  източници. “Заради уникалните възможности, предоставени на IT сектора, в един свят потънал във въглероден диоксид, индустрията като цяло трябва да се застъпи за силна политика, която да доведе до намаляване на емисиите от газове в световната икономика.”

Правила посока, погрешни причини

Докато активистите за защита на околната среда одобряват действията на компаниите, използващи облачни технологии, защото правят всичко възможно да  ”разработят стратегии, които да намалят консумацията на енергия в техните информационни централи,” Greenpeace ги и критикуват, че го правят “само като мярка за ограничаване на разходите.”

Greenpeace порица и Facebook за решението им да разположат нов център за данни в Прайнвил, щата Орегон, който ще бъде захранван от Pacific Power, компания, за която Greenpeace твърди, че използва основно въглища като суровина. Greenpeace дори създаде две страници във Facebookна английски и на испански език, с цел да принуди социалната мрежа да използва възобновяеми източници на енергия. Членовете на страниците вече надвишават 407 000.

Добрите Google и Yahoo!, лошите Apple и Microsoft

Добрите Google и Yahoo!, лошите Apple и Microsoft

Остава да видим дали Greenpeace и Apple ще запазят добрите си взаимоотношения, при условие че iPad, iPhone и другите устройства в Купертино поглъщат все повече от това, което Greenpeace счита за един „много мръсен облак”.

Oколо 57% от използваните облачни технологии са разположени в САЩ, около 31% в Европа и 12% в Азия.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

  1. [...] е може би най-известната компания, използваща облачните технологии. Всички нейни продукти съществуват благодарение на [...]

Switch to our mobile site