Aside

Google статистика

След статистиките, на които бях попаднала за Facebook, днес открих много интересни данни и за Google.

 • От 1997г. до 2010г. тоест за по-малко от  13г. Google се превръща в лидер на пазара;
 • Google.com е с над 620 млн. уникални посещения/дневно и над 7,2 млрд. разглеждания на страниците;
 • месечните посещения на онлайн търсачката са над 87,8 млрд.;
 • …… което представлява около 85,78% от пазара;
 • 97% (!!!!) от приходите на Google.com са от реклама;
 • 47% от приходите са от американския пазар;
 • наетите служители на Google са 19 835 души;
 • 45% от продуктите на Google се намират в бета-трайл период :-)

Някъде бях чела преди време как целите, които са си поставили от Google са да придобиват по една малка компания всеки месец от годината и по една голяма веднъж годишно.

Едва преди броени дни Google закупиха платформата за онлайн редакция на снимки – Picknik.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Dido says:

  Безспорно, бизнес модела на Google се очертава като доста успешен.

 2. Ивелина Атанасова says:

  Днед попаднах на много добро сравнение между бизнес стратегиите на Google и Yahoo, Google който разработи собствена социална мрежа – Google Buzz, за да “бъде в час” с новите тенденции в онлайн бизнеса и Yahoo, които “имплантираха” Facebook Connect и Twitter – как мислите, кой е по-добрия модел за вас?

 3. Коки says:

  http://investor.google.com/fin_data.html

  Интересната статистика от горе е, че рекламните приходите на Гугъл от AdWords за 2009 са повече от 20млрд. долара! С 8 % повече спрямо 2008. Колкото БВП продукт на една малка държава. Колкото БВП на Кипър да речем…

 4. Христо Иванов says:

  На мен са ми по-интересни данните на Гугъл за България. Ясно е, че държат над 95% от пазара, но все пак – колко търсения на месец са това? И колко страници преглежда един юзър при 1 търсене… А също и за YT – дали е по-гледан от vbox7.com у нас или не?

 5. Ивелина Атанасова says:

  Съжалявам, от Google ми отговориха, че не поддържат подобни статистически данни по страни и региони, така че за съжаление не мога да отговоря.

  Колкото до “съревнованието” YouTube/vBox, според статистиките на Alexa, vBox е предпочитаният видео-сайт и изпреварва по популярност YouTube с една позиция, като съответно сайтовете са на 4-та и 5-та позиция за най-популярните 10 уеб сайта в страната.

  Според класацията на Gemius за февруари, 2010г., потребителите на vBox са почти 2 млн. души, което го прави най-популярният уеб сайт сред българите и му осигурява около 60% от пазара.

 6. Христо Иванов says:

  Привет, много благодаря за отговора! На Уебит един от Гугълските лектори сподели какъв е броя на заявките към енджина на Гугъл от Централна и Източна Европа, така че по-скоро според мен те не искат да ги споделят. А относно Алекса – не им вярвам на данните, друг човек освен мен с инсталиран алекса тулбар не познавам в България :) Още един път – благодарности!

 7. Ивелина Атанасова says:

  Ще разровя видео-записите от Webit да видя дали ще открия нещо по темата, благодаря че сподели.

  Не знам каква полза имат Google да крият данни, но действително получих едно безкрайно официално писмо, в което ме уведомяват, че “не знаели” :-)

 8. [...] на 2009 г. на 20 621 през първото тримесечие на 2010г. (markbit.net, 09.03.2010)– инвестиция, която част от анализаторите счетоха за [...]

Switch to our mobile site