Aside

Маркетингът през 2010г. – прогнози и тенденции

Cross MediaWorks – една от големите и известни американски рекламни агенции публикува преди дни своите прогнози за медиите, рекламата и маркетинг тенденциите през 2010 г. Прогнозите са направени от вицепрезидента – Марк Кригсман (бивш вицепрезидент на Primedia Digital Video) и Лари Рубин – изпълнителен директор  (бивш вицепрезидент на Business Developement, САЩ).

1. Автомобилостроене, финанси и здравеопазване

Рекламните разходи в областта на автомобилостроенето, финансите и здравеопазването трябва да бъдат оптимизирани през 2010г. Предвид все още нестабилното състояние на икономиките, фирмите няма да увеличат бюджетите си за реклама, но трябва да насочат усилията си към персонализиране на посланията си и строго диференциране на целевата си аудитория.

2. Измеримост

Ще се отдава все по-голямо значение на измеримостта в маркетинга. За целта през 2010г. ще се използват все по-пълноценно възможностите за измерване на ефективността от рекламните усилия чрез продуктите, които се купуват онлайн, чрез социалните медии и посредством данните, които могат да бъдат получени от транзакциите с кредитни карти.

3. Телевизионна реклама

Телевизионната реклама ще продължава да е най-предпочитания вид реклама от рекламодателите. Прогнозите на Cross MediaWorks са телевизионната аудитория през 2010г. да продължава да се увеличава.

4. Реклама в социалните медии

Инвестициите в реклама чрез социалните медии и мобилните телефони няма да успят да изпреварят телевизионната реклама поне още осем до десет години (заб.markbit.net: но ще продължават да  увеличат дела си с по-бързи темпове, отколкото нарастват всички други видове реклама).

5.Смартфони

Смартфоните (iPhone и други) ще стават все по-популярни, което ще наложи разработването и използването на платформи за мобилни устройства за сайтовете. Наличието на мобилна версия на уеб сайта ще стане задължително.

Между другото Codecanyon предлагат тема за мобилна версия на сайт само срещу 10$.

6. Ползваемост

Все по-голямо значение ще придобива и т.нар. ползваемост на сайтовете, тоест кои са „горещите точки”, където погледът на читателите се спира и задържа най-дълго време, за да бъдат разположение рекламите именно на тези места.

Още от минала година се говори за популярността, която придобиват споделените видео файлове, тази тенденция се пренася и тази година и рекламите ще стават все по-динамични иинтерактивни, за да се преборят за вниманието на потребителите. Преди по-малк от месец Google също се похвалиха, че се радват на огромен ръст в областта на бизнеса си с интерактивна реклама.

7. Онлайн съдържание

Самото онлайн  видео съдържание през 2010г. постепенно ще преминава към абонаментни планове  т.е. само регистрирани потребители ще могат да разглеждат споделените файлове и то след като са „влезли” с профила си (с цел увеличаване измеримостта – кой кога влиза в мрежата, колко време стои, какво гледа). YouTube обявиха, че планират да предлагат видео реклама по ключови думи – Promoted Video. Очаква се ръстът в тази област през 2010г да е 195%.

8. Интернет

И през 2010г. интернет няма да успее да предложи видео с HD качество, а информационните сайтове ще продължават да генерират най-силен трафик.

Към прогнозите на Cross Media ще добавя резултатите от последните проучвания на Silverpop, които установиха, че през 2010г. 40% от маркетинговите специалисти планират увеличение в бюджетите си за директен маркетинг, а 47% от тях са заявили, че планират да запазят същия бюджет за директен маркетинг, какъвто са имали и през 2009г.

Анкетата, която започнах миналата година на тема [poll id="7"] приключи и според резултатите – 68% от читателите на markbit.net се интересуват от това как да използват от интернет каналите за правене на бизнес, а 64% желаят да научават новостите в бранша. По тази причина в момента работя по интервю с Майкъл Лийндер (защо точно той ще ви издавам в следващите няколко дни), датски ескперт с над 20 години опит в областта на е-mail маркетинга и иновациите – любопитна съм да чуя неговите прогнози и съвети за успешна email маркетинг кампания.

Майкъл Лийндер се слави като изключителен специалист в областите на причинно следствения маркетинг, автоматизация на маркетингови дейности, e-mail маркетинга, програми за предотвратяване на загуба на клиенти, стратегии за привличане и задържане на клиенти и други дейности свързани с маркетинга и продажбите.

Към момента Майкъл е изпълнителен директор на „Fokus Integrated” – нова, мултинационална агенция за директен и интерактивен маркетинг. Той също изпълнява длъжността на председател на FIMAC – отделно звено по интерактивен и дигитален маркетинг към FEDMA ( Европейската Асоциация по Директен и Интерактивен Маркетинг).

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Иван says:

  Супер,
  много полезна и интересна информация.
  Благодаря, че я споделеи с нас :)

 2. Ели says:

  Благодаря зя информацията. Остава прогнозите да се сбъднат :)

 3. Ивелина Атанасова says:

  Ще се радвам и българският бизнес да се съобрази с тях :-)

 4. Nikolay says:

  infoto e dobro, i mnogo staratelno podneseno

 5. Ely says:

  Имам предложение за теб. Нещо за нас (българите) и чужденците т.е. (смесените връзки) в България. Нашето виждане за бизнеса и в България,живота ни тук и разлики те с другите страни в реален опит и бизнес. Може въпросите и дискусиите ще са много повече?

 6. Виолина Петрова says:

  Кратко, точно и ясно. Страхотна статия, Иве! Относно рекламата в социалните медии…8 години ми се виждат малко множко. Аз лично ще се радвам ако тази тенденция след една години покаже един доста по-къс период. Но, както се казва: ще поживеем и ще видим.

  P.S. Ще очаквам с нетърпение интервюто с Майкъл Лийндер. Интересно ми е какво би казал във връзка с e-mail маркетинга и за съжаление неизбежния SPAM :( !
  УСПЕХ!!!

 7. Ивелина Атанасова says:

  Вили, няма да стане за една година, за съжаление – колкото и бързо да се развива Web 2.0 – шест-осем години е приблизителния срок, действително.

  А Майкъл Лийндер ще ни обясни как директния маркетинг да се различава коренно от СПАМ-а, да остави прекрасни впечатления у потребителите и на всичкото отгоре да продава :-)

 8. [...] да са на тема “Ретроспекция на 2009г.” и “Прогнози за 2010г“. Естествено, че няма да изменя на традицията и след [...]

Switch to our mobile site